Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dieta zdrowotna- ktoś jest?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Strefa gadania o wszystkim i niczym
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:53, 04 Lut 2015    Temat postu:

buba napisał:
Celiakia to jest choroba w której jest trwała (czyli na całe życie) nietolerancja glutenu, kiedyś uważano, że można z niej "wyrosnąć" i wrócić do normalnej diety, dziś już wiadomo, że nie.
I albo się ma celiakię, albo nie.
Z tego co się orientuję, to ci wszyscy którzy nie mają celiakii, to nie powinni mieć z glutenem problemów, jednak doświadczenie pokazuje, że niektórzy się po nim po prostu źle czują i z tego względu go ograniczają/odstawiają - jednak w tym przypadku nie ma podłoża autoimmunologicznego - przeciwciał we krwi i niszczenia kosmków jelitowych.
Nie sądzę, żeby "nietolerancja" miała prowadzić do celiakii - ta jest raczej wynikiem genetyki, zaburzenia tolerancji immunologicznej i jeszcze tysiąca niepoznanych rzeczy.


Ptysiak a cóż to za opis dostałaś, skąd?


powiem Ci, ze do wiedzy ksiazkowej na temat dietetyki mam mega uraz.
mój synek - wczesniak - od urodzenia nie tolerował mleka. nie tolerował również żadnych bebilonów pepti i innych hydrolizatów serwatkowych.
i do puki miał 1, 2 3 lata - nie było problemu dla lekarzy.
Ale im był starszy - tym bardziej chcieli go "unormalnić" i kazali mi testować go jak małpkę różnymi proszkami mlecznymi -hydrolizatami serwatkowymi (np peptamen) - próbowałam co jakiś czas, za każdym razem ten sam efekt - młody po 5 minutach od wypicia składał się w kłębek na łóżku i wył.
Lekarze - nieustępliwie - próbować!
na moje informacje - ze co jakiś czas testuje i jest to samo, że młody toleruje jedynie białka robione od podstaw (nie ma ich w polsce) i hydrolizy kazeiny - robią gały i mówią TO NIE MOŻLIWE, NIE MOŻNA NIE TOLEROWAĆ HYDROLIZY SERWATKOWEJ - PRZECIEŻ WSZYSCY TOLERUJĄ....... no kopara mi opada w dół.... i to nie byle lekarze, sami specjaliści...... masakra......

tak samo z glutenem i innymi alergiami lub nietolerancjami. czasami niektórym brakuje wyobraźni....
/dla poprawności politycznej na forum informuję że nie każdy jest chory i nie każdy musi stosować dietę, albo ściśle trzymać się jej wskazań - bla bla bla


gam napisał:
Niania a z czym możesz porównać smak czarnuszki? Te pity zagniatasz czy rozrabiasz mikserem, jak są na gęstość ? Walkujesz pózniej do smażenia -pieczenia?


[link widoczny dla zalogowanych]

takie robię


smak... hm.... nie wiem jak określić.. orientalny Mruga
dodaje całej potrawie (później zwijałam z sałatą, ogórkiem i pomidorami i kurczakiem) - dodaje charakteru Mruga


Ostatnio zmieniony przez Niania dnia Śro 22:01, 04 Lut 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14379
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:17, 04 Lut 2015    Temat postu:

Toteż Nianiu patrz kolejne zdanie, które napisałam. Mruga
Mówią czasem, że choroby książek nie czytają. Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12396
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 0:36, 05 Lut 2015    Temat postu:

buba napisał:
Z dietą bezglutenowa nie ma co szalec bez wskazań, w końcu zboża były podstawą naszej diety przez wieki. Wesoly


tak ale przeczytalam ostatnio ze ta wspolczesna pszenica to nie ma nic wspolnego z ta ktora byla od wieków...


w skrócie... stworzylismy zboża Frankensteiny
"stara pszenica miala 14 chromosomów , których dna kodowało niewielka liczbe białek glutenu, nowa pszenica ma 2 razy wiecej chromosomów i jest w stanie wytwarzac gluten w hurtowych ilosciach"...

fakt, wspomniano ze ta dieta bezglutenowa to tak jest stosowana troche na wyrost,, jest modna... szczegolnie w usa gdzie w kartach w restauracjach jest obowiazkowo zaznaczane ktore dania sa bezglutenowe...


nie wiem, moze oni maja tam ta gorsza ( w sensie bardziej zmodyfikowana genetycznie ) pszenice a do nas ona jeszcze nie dotarła...

fakt faktem..przemysł spozywczy sie zmienia, i ma to tez swoje skutki na człowieku..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16674
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:58, 05 Lut 2015    Temat postu:

Ptysiak, a jak miałaś zdiagnozowaną nietolerancję laktozy? bo jeżeli w tych testach, to niestety ale stawia to pod znakiem zapytania jakąkolwiek ich wiarygodność.

Naniu, specjaliści... hmm sama zdiagnozowałam chorobę synka, "genialni" lekarze wpadli na to, że w wieku 5 lat ma IBS Zabawa
Dopiero ja dzięki swojej wiedzy i wujkowu google doszłam do tego co mu jest i wprowadziłam dietę, która od razu pomogła.
Na wizycie kontrolnej powiedziłam, że wiem już co mu jest a lekarz, czemu oni na to nie wpadli, przecież mają też na to test Wsciekly
Nie wiem czy F kiedyś wyrośnie, choć nasza pediatra zna ze swojej 30-letniej praktyki 1 przypadek i dziecko wyrosło (F jest drugim przypadkiem). Utrudnia to życie, bo w połączeniu z jego alergiami, trzeba bardzo uważać na jedzenie.

Sama cierpiąc na problemy z ukł. pokarmowym i będąc skazana na to (i na dietę raz ostrzejszą raz lżejszą) do końca życia jestem przeciw dietom. bo modne, bo na wszelki wypadek, itp.
Takie diety mogą zaszkodzić. Mi dieta, na której musiałam być zniszczyła dziąsła. Ale nie miałam wyboru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:22, 05 Lut 2015    Temat postu:

Jeszcze a propos' mody na diety eliminacyjne. Wszystko fajnie, ludziom z celiakią będzie się, żyło łatwiej. Tylko, że odczułam na sobie, że ludziom bez celiakii może być trochę trudniej Confused . Otóż w mojej wsi dieta bezglutenowa jakieś pół roku temu stała się bardzo popularna. A my oczywiście glutenowi i - co gorsza - laktozowi. Ileż to ja się nasłuchałam, od sąsiadów, że gluten jest be, a laktoza to w ogóle śmierć. Na moje argumenty, że na nas raczej nie ma to negatywnego wpływu słyszę tylko: jak ja miałem 30 lat też tak mówiłem, na starość Wam wyjdzie i (hit) jak Wasze dzieci będą alergikami to wtedy pogadamy. A takich "dobrych życzeń", to ja cierpliwie słuchać nie mam zamiaru. Efekt jest taki, że obecnie większość sąsiadów uważa nas za chamski ciemnogród, bo nie słucham dobrych rad zdrowotnych lansowanych przez media Smutny.

Kurczę, trzeba było jednak wybrać działkę w lesie 5 km od najbliższych zabudowań. Miałabym dziki za sąsiadów, a tak to mam świnie Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14379
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:58, 05 Lut 2015    Temat postu:

Dona napisał:
buba napisał:
Z dietą bezglutenowa nie ma co szalec bez wskazań, w końcu zboża były podstawą naszej diety przez wieki. Wesoly


tak ale przeczytalam ostatnio ze ta wspolczesna pszenica to nie ma nic wspolnego z ta ktora byla od wieków...


w skrócie... stworzylismy zboża Frankensteiny
"stara pszenica miala 14 chromosomów , których dna kodowało niewielka liczbe białek glutenu, nowa pszenica ma 2 razy wiecej chromosomów i jest w stanie wytwarzac gluten w hurtowych ilosciach"...

fakt, wspomniano ze ta dieta bezglutenowa to tak jest stosowana troche na wyrost,, jest modna... szczegolnie w usa gdzie w kartach w restauracjach jest obowiazkowo zaznaczane ktore dania sa bezglutenowe...


nie wiem, moze oni maja tam ta gorsza ( w sensie bardziej zmodyfikowana genetycznie ) pszenice a do nas ona jeszcze nie dotarła...

fakt faktem..przemysł spozywczy sie zmienia, i ma to tez swoje skutki na człowieku..



Tylko zapewne wszystko co jemy, ma coraz mniej wspólnego z tym, co jedliśmy przed wiekami...
W tej sytuacji chyba trzeba by samemu uprawiać ziemię, hodować zwierzęta.
Ja jestem za zdrowym rozsądkiem, dieta zbilansowana, jeśli coś szkodzi - obserwować i odstawić.
Właśnie w z. jelita drażliwego pacjent sam dobiera dietę na bazie obserwacji i myślę, że to ma też sens przy zdrowych osobach. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:10, 05 Lut 2015    Temat postu:

Dona, masz rację z tą pszenicą, no mylisz się tylko że do nas nie dotarła Mruga niestety Smutny

fiamma - no IBS "modne" jest też ostatnio, a moda nie wynika z widzimisię ludzi w tym Twojego synka, ale z powodu zmodyfikowanej i chemicznej żywności...
dla mnie diety są złe
ale racjonalne jedzenie, uwzględniając potrzeby organizmu - jest dobre

Miśka - a to masz ciekawych sąsiadów...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16674
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:14, 05 Lut 2015    Temat postu:

Problem w tym, ze on nie miał IBS, a poza tym nie stwierdza się go u tak małych dzieci. To wymówka, bo nie chce się drążyć głębiej. Nasza pediatra w ogóle wyśmiała ten pomysł. Gdybym nie drążyła tematu, moje dziecko nadal by cierpiało i chudło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:43, 05 Lut 2015    Temat postu:

a co mu było?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:02, 05 Lut 2015    Temat postu:

buba napisał:

Tylko zapewne wszystko co jemy, ma coraz mniej wspólnego z tym, co jedliśmy przed wiekami...


Tak sobie myślę, że nasze układy trawienne też chyba choć trochę ewoluowały i z kolei taka zmiana zupełnie na to, co było przed wiekami, mogłaby być szkodliwa hmmm?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:06, 05 Lut 2015    Temat postu:

w tą stronę to tak szybko nie działa (tj ewolucja naszego organizmu)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16674
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:55, 05 Lut 2015    Temat postu:

Niania napisał:
a co mu było?


Było? Nadal jest chory i całkiem możliwe, że będzie do końca życia. Ma wtórną nietolerancję fruktozy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:40, 05 Lut 2015    Temat postu:

Widze,z e wiele z Was piecze tutaj wlasne chlebki na zakwasie Wesoly Dolaczam do klubu, od paru miesiecy pieke i chyba tak juz zostanie, sa przepyszne.

Raz na tydzien 4 bochenki, potem kroje na kromki i do zamrazalnika, codziennie wyciaga sie tyle ile trzeba i co rano z tostera swiezutki pyszny chlebek wyciagam Wesoly Bez syfow w srodku. Zakwas zrobilam sama, polecam wcale nietrudna sprawa Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:29, 05 Lut 2015    Temat postu:

o fajny patent z tym krojeniem na kromki, ja piekę 2 bochenki na 2 tygodnie - jeden jemy od razu, drugi w całości do zamrażalnika, najfajniejsze jest to że on po prostu jest świeży do samego końca (ok, robi się lekko twardawy i mniej wilgotny, ale nie pleśnieje..). wypróbuję patent z kromkami, akurat jutro będę piec Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:23, 05 Lut 2015    Temat postu:

a rozmrażacie zawsze w piekarniku/tosterze, czy też po prostu zostawiacie w temp. pokojowej przez noc i też jest dobry?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Strefa gadania o wszystkim i niczym
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 5 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin