Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ulubione przepisy Justka :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:47, 18 Mar 2015    Temat postu:

Zapiekanki nie zrobię bo ziemniaków jakoś ubyło

Justek, nie nie wiem, ja zazwyczaj mam jakiś uwiąd weny w kwestii konkretów czy kolacji na ciepło.

Fajnie!
Bądź mi muzą...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:01, 18 Mar 2015    Temat postu:

Właśnie przeczytałam swój wątek i doczytałam że obiecywałam przepisy a potem ich nie wrzucałam Wstyd bo najgorsze jest przepisywanie ale już wymyśliłam że chyba będę zdjęcia przepisów wrzucać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:35, 18 Mar 2015    Temat postu:

Ja też jestem za konkretami! Z ciastami problemów nie mam, ale ile można na słodkościach...
Właśnie wchłonęłam wątek i przepis na rzodkiewkową zostawił chyba w mojej głowie trwały ślad Trudno uwierzyć, że nawet z rzodkiewki da się zrobić zupę Shocked
Niedługo przepis chyba będzie przeżywał drugą młodość, jak tylko zrobi się lepsza pogoda i sklepowe rzodkiewki będą wyglądały mniej podejrzanie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:47, 18 Mar 2015    Temat postu:

A znacie zupę klopsową? z mięsa mielonego, inaczej zwaną koperkową Wesoly to smak mojego dzieciństwa Wesoly dziś zrobiłam na obiad i nie mogłam się najeść

Moimi hitami ostatniego czasu jest zupa rybna, klopsy rybne i zupa pieczarkowa. A ze słodkości daquas. Postaram się w wolnym czasie pisać co nie co Wesoly na zupę rybną już kiedyś pisałam przepis.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:05, 19 Mar 2015    Temat postu:

Kilka przepisów na jutrzejszy, piątkowy obiad Wesoly

ZUPA PIECZARKOWA
2-3 średnie marchewki
2 średnie cebule
1/3 pora
kawałek korzenia selera
korzeń pietruszki
60 dkg pieczarek
200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu (z jednym i drugim jest dobre, czasem daję po 100 g jednego i drugiego- chyba najsmaczniejsza opcja)
2 łyżki mąki
spory pęczek natki pietruszki
pieprz, sól
2 łyżki masła

Jedną cebulę i marchewki pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Przesmażone zalać wodą, dodać całą cebulę, por, seler i korzeń pietruszki, ugotować wywar (ok. pół godziny, można trochę dłużej na wolnym ogniu). Pokroić pieczarki, dodać do wywaru. Śmietanę/jogurt urobić z mąką i odrobiną wywaru, solą i pieprzem, dodać do zupy. Jeszcze chwilę pogotować razem. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki. Można zaraz po wrzuceniu natki wyłączyć ogień pod garnkiem i dać zupie "odpocząć" ok 10 min.

Myślę że z boczniaków będzie jeszcze smaczniejsza, jeszcze nie próbowałam, ale jak tylko dostanę ładne to spróbuję.


Chciałabym tu powtórzyć przepis na zupę rybną, bo jest naprawdę warta polecenia. Zawsze mnie korciła, ale nie odpowiadały mi przepisy innych więc opracowałam swój Mruga

ZUPA RYBNA

Duża cała ryba najlepsza ponad 2 kg (ja robiłam z karpia i leszcza, obie równie pyszne)
korzeń pietruszki
korzeń selery (tak ok 1/8 takiej dużej)
4 średnie marchewki
cebula
2 gałązki selera
2-3 liście pora
natka pietruszki
koperek
pieprz, sól
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Rybę wyfiletować. Z głowy, płetw i kręgosłupa (jeśli ma się więcej głów tym zupa będzie lepsza) oraz korzeni i liści ugotować wywar. Najlepszy jest po 3 godzinach na wolnym ogniu. W gotującym się wywarze sparzyć wycięte mięso i usunąć ości. Jeśli ktoś potrafi wyfiletować całkowicie z surowego mięsa to nie ma potrzeby, ja nie potrafię, i wolę zrobić lekką masakrę z mięsa niż męczyć się później z ośćmi Mruga Wywar przecedzić, wyjąć marchew, pokroić i wrzucić do odcedzonego wywaru. Dodać drobno posiekane natkę pietruszki i koperek, dodać sól, pieprz i śmietanę (wcześniej urobić z wywarem). Pogotować ok 10 min. Po tym czasie wrzucić obrane mięso i gotować jeszcze ok 10 min. Ja podaję z makaronem rosołowym

KOTLETY MIELONE RYBNE
1 kg otoczonych w mące i usmażonych ryb
2 średnie cebule
1 bułka pszenna
mleko do zmoczenia bułki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kopru
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia

Usmażone ryby obrać z ości, cebule pokroić i przesmażyć, bułkę zamoczyć w mleku. Wszystko razem zmielić na maszynce do mielenia. Dodać pietruszkę, koper, pieprz, sól oraz jajko. Wymieszać, uformować płaskie klopsy, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć. Ja smażę na smalcu, bo po pierwsze wolę ten smak, a jak wrzuca się na rozgrzaną patelnię to nie nasiąkają tłuszczem, a po drugie słyszałam że ryb nie powinno się łączyć z olejem roślinnym bo traci się omegę 3. Po usmażeniu wrzucam na ręczniki papierowe, aby je odsączyć.


Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Czw 9:22, 19 Mar 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:22, 19 Mar 2015    Temat postu:

fajne zupki. Na rybną kiedyś się pewnie skuszę, przyznam, że nigdy nie jadłam...
A ta pieczarkowa wygląda fajnie. I nawet nie tak dużo robienia...
Dzięki Justek!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:23, 19 Mar 2015    Temat postu:

Jeszcze edytowałam i dodałam 3 przepis na piątkowy obiad Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:28, 19 Mar 2015    Temat postu:

oj maszynka do mielenia - tego u mnie nie ma na stanie Mruga
W ogóle to dopiero teraz zorientowałam się że te boczniaki u nas sprzedają!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:32, 19 Mar 2015    Temat postu:

Rybę to widelcem rozgnieciesz a resztę rozmieszasz ręką, nie jest konieczna maszynka do mielenia Wesoly kuchnia uczy kreatywności Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:46, 19 Mar 2015    Temat postu:

Justek, głupie pytanie...
Czy przed dodaniem pieczarek wyjmuję warzywa?
Też tą pokorojoną cebulę z marchewką?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:57, 19 Mar 2015    Temat postu:

Ja wyciągam por i seler, korzeń pietruszki lubię. Można też ugotować wywar najpierw, przecedzić a potem na patelni obsmażyć cebulę i marchew i wrzucić do zupy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:05, 19 Mar 2015    Temat postu:

Dzieki za ekspresową odpowiedź no to wyjmuje duze warzywa i wrzucam pieczarki.
to juz tak ladnie pachnie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 6:50, 20 Mar 2015    Temat postu:

I co jak wyszło? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:08, 20 Mar 2015    Temat postu:

zdam relację koło południa Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:23, 20 Mar 2015    Temat postu:

Jeszcze dodam że ja podaję z makaronem albo osobno ugotowanymi ziemniakami
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 9 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin