Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:44, 24 Cze 2009    Temat postu:

Ja tez! Nic mi nie bulgocze i nie ma skorki... To juz druga doba, chyba dokarmie te zarloczne kultury bakterii maka i woda
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:38, 24 Cze 2009    Temat postu:

wyciagniety po dwoch dniach z lodowki, ze skorka na gorze:


po odsunieciu:




a to sa te punkciki, taki jasny nalot na moim ususzonym kawalku, ktory przechowuje dla mamy. taki nalot robil mi sie wlasnie przy robieniu zaczynu, teraz jak stal dwa dni tylko i do tego w lodowce nie zrobilo sie jeszcze to, ale zaczatki juz w paru miejscach byly. to jest calkiem normalne, wiec nie wyrzuc jak ci sie pojawi.



Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:57, 24 Cze 2009    Temat postu:

Dzieki kasik. Ja trzymam moj zaczyn w kuchni kolo pieca, jest cieplo. Nalotu nie zaobserwowalam, konsystencja i kolorem przypomina troche ten Twoj ze skorka wyciagniety z lodowki. Zobaczymy, moze ta maka jakas trefna bo jak pisalam juz nie widzialam tutaj samej zytniej. Kupilam jakas razowa, pisze ze z czarnej pszenicy z Bretanii..hmm...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:12, 24 Cze 2009    Temat postu:

a to masz pszenna Wesoly ale tez sie da, tylko inaczej wyglada, jest jasniejsza. rob dalej, tylko dokarmiaj regularnie!!

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 7:03, 25 Cze 2009    Temat postu:

Ooo, a w Twoim linku jest zytnia! Musze w koncu ja wytropic.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:52, 25 Cze 2009    Temat postu:

no przeciez po to ci dalam, zebys tu nie sciemniala nas, ze we Francji takiej nie ma mowie ci, szukaj w necie i zamow sobie do domu Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:41, 23 Lip 2009    Temat postu:

tradycyjny orawski chleb ziemniaczany:

3kg dobrej pszennej mąki
około pół litra ugotowanych zmielonych ziemniaków
1 surowy, utarty ziemniak
10 dkg drożdży
1 łyżka cukru
sól do smaku
ciepła woda lub ciepły jogurt naturalny, ew. zioła typu czarnuszka, kminek


do mąki dodać ziemniaki, sól, cukier, drożdże rozrobic z płynem, poczekac aż zaczną "bąbelkować", dalej wyrabiać ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż zwykłe drożdżowe. odstawić na 10-12 g. w ciepłe miejsce, wyrobić ponownie, ułożyć w blaszkach keksówkach i piec początkowo w gorącym (220), potem w średnio nagrzanym piecu (180-200).
z tej ilości wychodzi ok. 5 chlebów
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10110
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:20, 23 Lip 2009    Temat postu:

Brzmi ciekawie. A jak smakuje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:22, 23 Lip 2009    Temat postu:

mi smakuje, jest dość mocno wilgotny i łagodny w smaku. zmodyfikowałam go dzisiaj za pomocą ziół (oregano i czarnuszka) i słonecznika, wyszło nieźle.
tak sobie pomyslałam, ze fajna byłaby też wersja z dodatkiem wędzonego boczku.


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Czw 20:02, 23 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:32, 14 Paź 2009    Temat postu:

nie wiecie gdzie dokupić mieszadlo do moulinexa?pilnie potrzebuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
giga
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 08 Cze 2009
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:37, 14 Paź 2009    Temat postu:

A dlaeczo zaczyn ma stać w lodówce? Jeśli ma rosnąć to trzeba postawić w ciepłym. Jak chce przechować zaczyn to wrzucam do lodówki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Śro 14:11, 04 Lis 2009    Temat postu:

słuchajcie, jak to pieczenie wychodzi cenowo? W sensie - ile wydajecie na składniki jesli pieczecie ten chlep regularnie. Mówię o jakimś podstawowym ciemnawym chlebku, nie jakiś odjazdach orkiszowo-bog-wie-co. czy inne pary potwierdzaja uwagi milgosi z peirwszej strony o mniejszym zuzyciu takowego chleba?
Bo tutaj 'chleb' jest bleeee i zastanawiamy sie czy nie poprosic Mikolaja o taka maszynę....


Ostatnio zmieniony przez abeba dnia Śro 14:21, 04 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:09, 04 Lis 2009    Temat postu:

mnie ostatnio z wyliczeń wyszło, że taki 80 dag bochenek pieczony na zakwasie (tatterowiec [link widoczny dla zalogowanych]) kosztuje ok. 3 zł, więc niewiele drożej niż takie "bardziejsze" chleby w piekarniach. Przy użyciu Machiny do pieczenia chleba, aczkolwiek u nas raczej Machina do wyrabiania chleba bo wolimy piec w piekarniku w keksówce (zdecydowanie zgrabniejszy wychodzi)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Sob 11:03, 27 Lut 2010    Temat postu:

Melduję, że od ok. 3 tygodni pieczemy. Mąż już jest wpraiony i mu super wychodzi chlebek. Kupujemy tu mąkę taką gruboziarnistą i wychodzi na drożdżach coś jak polski graham. Najlepszy chleb był na zakwasie, ale nie możemy sie z naszym zakwasem dogadać - jak potrzebujemy chleba, to on nie moze odżyć, a potem odżywa i musimy coś z nim zrobić, jakiś jest nieprzewidywalny.
Powrót do góry
Karola
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 926
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 11:42, 27 Lut 2010    Temat postu:

Mój pierwszy chlebek na zakwasie właśnie zaczął się piec, ale jakoś mam złe przeczucia

Zapowiedziałam, że nawet jak sie nie uda to go zjem więc mam obawy

Wcześniej piekłam bułeczka razowe z siemieniem i kminkiem i te wychodziły doskonale więc zobaczymy...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Następny
Strona 7 z 15

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin