Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:14, 18 Gru 2012    Temat postu:

cebulkę delikatnie przysmażyłam Wesoly

tylko mąż mi marudzi, że to urządzenie strasznie dużo prądu ciągnie jak myślicie?
Ale chlebek mu smakuje


Ostatnio zmieniony przez mamma dnia Wto 15:14, 18 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14229
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:56, 18 Gru 2012    Temat postu:

Nawet jeśli, to chyba warto jeść domowy chleb bez żadnych polepszaczy smaku. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11998
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:36, 18 Gru 2012    Temat postu:

ja mam wypiekacz już dłuższy czas, ponad rok
pieczywo kupne jest u nas w domu sporadycznie, jak np. tak wyjdzie, że potrzebuję a chleb nie zdąży się upiec
mąż do pracy kupuje sobie bułki, chleb nasz pieczony je w domu, głównie na śniadanie
rachunek za prąd (miesięczny) zwiększył się tak o mniej więcej 15zł
z tym, że ja piekę dla 4 os. rodziny


Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Wto 17:38, 18 Gru 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:42, 06 Gru 2013    Temat postu:

przeczytałam cały wątek Wesoly
w nd upiekłam pierwszy w życiu chleb. był mokry w środku., twardy na zewnątrz. dziś piekła z mniejsza ilością wody i na wyższej półce. rewelacja Wesoly !!!
pytanie do piekarzy piekarnikowych - pieczecie w papierze czy na gołej formie.? mój przepis mówił o papierze., ale on strasznie 'wrasta' w chleb
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:00, 06 Gru 2013    Temat postu:

ja smarowałam tylko olejem, papier faktycznie za bardzo się wrasta.

Nana niedawno muffinki teraz chleb- robisz postępy jestem z Ciebie dumna Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:25, 06 Gru 2013    Temat postu:

he he! robię już też biszkopty, a z nich rolady dla męża i torty dla siebie taka jestem zdolniacha!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:50, 06 Gru 2013    Temat postu:

A ja zakwasu na chleb dalej nie zrobiłam..

Na żurek już robię 2 miesiące, nawet mąkę żytnią kupiłam Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:55, 07 Gru 2013    Temat postu:

ja., na szczęście. mam zakwas od koleżanki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:33, 07 Gru 2013    Temat postu:

Ika mogę Ci wysłać Wesoly tylko nie wiem jak by przeżyło taki szmat drogi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:41, 07 Gru 2013    Temat postu:

o moze w koncu sie dorobie tego zakwasu Zadna filozofia tylko nie mam natchnienia Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:09, 30 Maj 2015    Temat postu:

Nie wiem czy była tu już o tym mowa... czy któraś z Was ma może kamień do robienia chleba/ pizzy? Wesoly

Do tej pory chleb robiłam w zwykłych szklanych keksówkach wyłożonych papierem, ze względu na jego dość luźną konsystencję. Za to bardzo często robimy własną pizzę (najszybszy pomysł na obiadowych gości ).
Zastanawiam się też, na ile ekonomiczne jest używanie tego kamienia skoro musi się nagrzewać wcześniej... i czy nie zniszczy piekarnika? Shocked Mój niby może nagrzać się nawet do 250oC, ale trzeszczy przy tym przeraźliwie Mruga

Od tygodnia próbuję odważyć się na zrobienie własnego zakwasu... Niepewny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2904
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:20, 30 Maj 2015    Temat postu:

Ptysiak mozna poprosić kogos o zakwas jak ci się nie chce babrać, np. Na zakwasowej mapie Polski albo np. Ode mnie a co do kamienia, darowałam sobie bo robię ciasto na pizze tylko z przepisu Kuronia i piekę na 250 stopniach i jest świetnie wypieczona, chrupka, pyszna Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:35, 30 Maj 2015    Temat postu:

Do tej pory pożyczałam od Mamy lub Teściowej... ale zakwas od nich dość szybko się psuł. A obecnie chleb co drugi, trzeci dzień to jednak dla nas za często.

Wow, zakwasowa mapa Polski Surprised nie miałam o tym pojęcia! Spróbuję najpierw sama, ale dobrze wiedzieć, że są jeszcze inne źródła, a całkiem ich dużo w okolicy... Nie wiesz na ile ta mapa jest aktualna? Wesoly

Ja swoją pizzę piekę w 230oC, cienka, dość chrupiąca, z różnymi ziołami w cieście Wesoly Ale jednak różni się od takiej kupnej Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 7:07, 31 Maj 2015    Temat postu:

Ptysiak a karmiłaś swój zakwas? Codziennie trzeba dodać trochę mąki żytniej i trochę wody. Mi do tego nie sprawdza się mąka z otrębami bo taki dziwny smak dostaje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:48, 31 Maj 2015    Temat postu:

Myślałam, że tylko na samym początku się go codziennie karmi, kiedy robi się go od zera, a potem regularne robienie chleba wystarczy... Surprised
Przynajmniej tak robi cały czas i moja Mama, i Teściowa. Zakwas jest (był Smutny) chyba pszenno-żytni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15  Następny
Strona 13 z 15

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin