Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba
Idź do strony 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16189
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:09, 30 Gru 2007    Temat postu: Pieczenie chleba

czy ktoś korzysta z wypiekaczy do chleba?Zastanawiamy się z mężem czy warto coś takiego kupić i czyfaktycznie pieczenie chleba w ten sposób jest proste.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8806
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:15, 30 Gru 2007    Temat postu:

Jadlam pare razy taki chlebek u znajomych i byl przepyszny. Uzywali gotowej mieszanki, do ktorej dodawali tylko drozdze. Inny kolega natomiast sam wymyslal przepisy, metoda prob i bledow i po jakims czasie wychodzil mu chlebek-marzenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
novva
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Wieś przy Drodze

PostWysłany: Nie 14:42, 30 Gru 2007    Temat postu:

Mój mąż piekł chleb na własnoręcznie zrobionym zakwasie w zwykłym piekarniku. Smakował świetnie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 16:43, 30 Gru 2007    Temat postu:

My mamy takie urządzenie od kilku tygodni. Chlebek jest suuuuper, polecam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milgosia
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 19:36, 06 Sty 2008    Temat postu:

Myśmy dostali taką maszynę do pieczenia w prezencie ślubnym.

REWELACJA! Nastawia się wieczorem, a na rano jest gotowy i pachnie w całym domu jak w piekarni, a chlebuś jak złoto, mniam,mniam...

Można piec w nim kilkanaście rodzajów chlebków, wyrabiać ciasto (REWELACJA!), mąż mi kupił taką specjalną książeczkę z przepisami na chlebek i inne specjały.

Ja już wypróbowałam conieco. Podaję hasła "na zrobienie smaka" .
Gdyby ktoś chciał szczegółowy przepis, to służę:

- chlebek zwykły,
- chlebek mleczny,
- chlebek żniwiarza (z mąki z pełnego przemiału, który dostałam 20kg, w takim wielkim worku na mąkę ).
- chlebek żytni
- chlebek jogurtowy
- chlebek z ziarnami
- chlebek muesli z morelami
- pomarańczowy chlebek z bananami
i mój ukochany:
- chlebek z oliwkami i fetą

A z ciast (bo też ta maszyna znakomicie wyrabia ciasto) upiekłam:
- babkę kawową z brandy
- ciasto z orzechami i owocakmi
- francuskie bułeczki z czekoladą

Jest jeszcze parę innych przepisów "do maszyny", których nie próbowałam, a brzmią obiecująco, mniam, mniam :

- chlebek kukurydziany
- białe bułeczki (jest też wersja "smażone", na słodko)
- paluszki chlebowe z sezamem
- pity
- nan z czosnkiem i kolendrą
- chałka z makiem (chałka miodowa)
- brioszka
- chlebek z piertuszką i szczypiorkiem
- chleb serowy
- chleb z figami i rozmarynem
- bułeczki z cynamonem i morelami
- bułka pomarańczowa
- chleb orzechowy
- ciasteczka migdałowe
- pizza pepperowni z cebulką
- ciabatta z pomidorami i bazylią
- pizza z serem, szpinakiem i orzeszkami pinii
- focaccia z mozarellą i rozmarynem
- calzone z pieczonymi warzywami
- pissaladerie

A także przepisy "typowe", na pierniki, bagietki, paluszki z sezamem i inne pyszności!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 20:40, 06 Sty 2008    Temat postu:

zdradź jaka masz maszynę, milgosiu Very Happy - też myślę o kupnie, a podobno można się naciąć Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 0:58, 07 Sty 2008    Temat postu:

Jaką masz maszynę, Milgosiu? A może mogłabyś powiedzieć, z jakiej książki masz te przepisy?

Ostatnio zmieniony przez micelka dnia Pon 0:59, 07 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milgosia
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 9:03, 07 Sty 2008    Temat postu:

Ja mam maszynę firmy AFK Germany, o nazwie: Brotbackautomat BM-3 .

Niestety, to był prezent ślubny, więc nie wiem gdzie ani za ile była kupiona...

Ale służy dobrze, ostatnio zastepuje mnie przy wyrabianiu ciasta na babki drożdżowe. Sama bardzo lubię dotyk ciasta, lubię czuć jego miękkość i ciepło, ale jak mam je wyrabiać w dużych ilościach, to mi się odechciewa... No i powiem szczerze, że jak wyrabiam ciasto drożdżowe od 10 roku życia, zapędzona do kuchni przez mamę, to jeszcze nigdy mi nie wyszło takie jednolite i mięciutkie jak z tej maszyny.

A co do książki, to autorką jest Linda Doeser, "Pieczenie chleba", podtytuł: Proste i wyborne przepisy na pieczenie chleba, bułek, pizz i wypieków na słodko w automacie.
Twarda okładka, z przodu zdjęcie koszyka z wyrobami piekarskimi na popielatym tle, tył okładki jest czerwony.

Mąż kupił ją podobno w TESCO jakiś rok temu, ale ja widziałam niedawno podobną publikację w jakiejś księgarni. Najlepiej pogrzebać na półce z książkami kulinarnymi, coś w podobnym duchu powinno się znaleźć, to jest coraz bardziej znane.

Z mojego doświadczenia z pieczeniem chleba jeszcze parę uwag:

- chlebek z automatu, nawet ten zwykły, ma nieco inny smak niż najprostszy chleb z piekarni, ale jest b. smaczny

- jest formatu nieco mniejszego, ale za to jest duużo bardziej sycący i ma większe kromeczki (ja np. na śniadanko zjadam ok. 3 kanapek zwykłego chlebka,a tego z automatu jedną, czasem 1,5).

- kroić trzeba dopiero po wystygnięciu, bo inaczej sie kruszy (ale to dotyczy ponoć każdego chleba, tak mi mówiła pani w piekarni, dlatego w sklepach z pieczywem wiszą często napisy, że "gorącego chleba nie kroimy").

- na nas dwoje taki jeden bochenek starcza na 1-2 dni.

- ja funkcji pieczenia nocnego używałam głównie, gdy brakło mi chleba i potrzebowałam na rano.

- jeden standardowy cykl pieczenia chlebka trwa ok. 3,5h(z czego tylko ostatnia godzina to pieczenie, wcześniej tylko wyrabianie, rośnięcie i wygładzanie)+czas na opóźnienie, kiedy maszyna jest w stanie czuwania, ale nie ciągnie w tym czasie tak dużo prądu. Są też krótsze cykle pieczenia, w zależności od rodzaju ciasta (słodko, lekkie, bułeczki, szybie pieczenie itd.) i jego ilości (duży, mały).

- jak chce się upiec chlebek w dzień i nie ma się za dużo czasu, to można
kazać mu wyrobić ciasto, posmarować zwykłą okrągłą tortownicę i przełożyć wyrobione ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec w zwykłym piekarniku przez ok 45min- 1h.

- znakomicie nadaje się dla alergików, osób na diecie bezglutenowej, bo można samemu przyrządzać z sobie znanych składników chlebek.

- chlebek z oliwkami i fetą można zrobić też w wersji z suszonymi pomidorami i też dobrze smakuje.

- można się od własnego chleba uzależnić . Ja akurat jestem dość wybredna, jesli chodzi o pieczywo i zawsze sprawdzałam w sklepie, czy nie ma tzw. "polepszaczy" w chlebku. Niestey w wielu jest i wtedy zwykle jest tani... nawet potrafi kosztować 1 zł... ja nie wierzę w taki tani chleb...

Pozdrawiam Wszystkich!


Ostatnio zmieniony przez milgosia dnia Pon 9:11, 07 Sty 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 11:55, 07 Sty 2008    Temat postu:

Dzięki, Milgosiu, poszukam tej książki.
My mamy Moulinexa i na razie też jesteśmy zadowoleni. Głównie dlatego, że taki chlebek z maszyny jest w miarę dobry nawet po kilku dniach, a chleby z Tesco i innych tego typu miejsc szybko robią się twarde i niedobre.
No i smak nieporównywalny... Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milgosia
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 13:02, 07 Sty 2008    Temat postu:

Masz rację Micelko, też to zauważyłam. Dłużej są świeże, nie kruszą się tak i nie wysychają na kość (jak np. bagietki z TESCO na drugi dzień, normalnie zęby można połamać!!).

Dla mnie jeszcze zadziwiające było to, że ... bardziej się nim najadam... Wcześniej to potrafiłam zjeść ćwiartkę albo i pół chleba, a i tak czasem już za pół godziny czułam głód... A tu zjem kromkę i jestem najedzona na ładne parę godzin ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 15:32, 08 Sty 2008    Temat postu:

milgosiu, a twój automat jest z termoobiegiem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milgosia
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 17:23, 08 Sty 2008    Temat postu:

Nie wiem, chyba nie... ma dużo funkcji pieczenia, chyba, że w któryś z nich jest coś na kształt termoobiegu...:

1. normal - chleb biały i żytni
2. rapid - do szybkiego przygotowywania chleba białego pszenicznego i żytniego
3. white bread - do przygotowywania szczególnie pulchnego chleba białego
4. sweet bread - do przygotowywania słodkiego ciasta
5. wholemeal - do przygotowywania chleba razowego
6. cake - do przygotowywania ciast z proszkiem do pieczenia
7. dough - do przygotowywania ciasta
8. baking - do przypiekania chlaba lub wypieków
9. marmalade - do przyrządzania dżemu i marmolady (tak jest w instrukcji!!!)
10. sandwich - do przyrządzania lekkiego chleba na sandwicze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:19, 08 Sty 2008    Temat postu:

kupiłam
teraz będę wypróbowywać przepisy - jeśli ktoś ma sprawdzone, to będę wdzięczna


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Czw 10:04, 10 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 0:02, 14 Sty 2008    Temat postu:

I jak się sprawdza maszyna, Juko?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16189
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:47, 14 Sty 2008    Temat postu:

Kupiliśmy dziś Moulinexa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Następny
Strona 1 z 15

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin