Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:24, 30 Maj 2012    Temat postu:

Waleczna zawsze tak slabo dopiekasz?

Ja maszyne juz teraz uzywam tylko do wyrabiania ciasta na drozdzowe. Zaden chleb w domu nie dorowna chlebowi z piekarni (naszej w DE).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:43, 30 Maj 2012    Temat postu:

chodzi Ci o skórkę?
to nie jest słabo Wesoly
takie zdjęcia, aparat mam kiepski, lampa mocno rozjaśnia
w moim wypiekaczu to jest średnie wypiekanie
na największe nie nastawiam bo mam później problem z jedzeniem takiego chleba (aparat ortodont.)
ze sklepu też nie lubię tych spieczonych, bladziochów też nie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:57, 30 Maj 2012    Temat postu:

Smaka mi narobiłaś! A ja nadal mam inne wydatki Smutny Mój tata za punkty za paliwo mógł sobie wybrać jakiś prezent i właśnie wypiekaczchleba wybrał. I mówi że już kupowanego dawno nie jadł i ogólnie jest zachwycony
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 7:58, 31 Maj 2012    Temat postu:

Ja czasami kupuję - jak tak się zdarzy, że nie zdążę upiec. Rzadko.
Ale żaden chleb kupny nie smakuje mi tak, jak ten pieczony w domu. Ten domowy (czy to mój, czy mamy, czy od koleżanki pieczony w piekarniku) to można jeść i jeść sam, bez żadnych dodatków...
Oczywiście chleb lepiej jeść z umiarem, zwłaszcza, jak ktoś powinien o linię dbać Mruga


bebe, jeśli chodzi o wypiekacze to moim zdaniem lepszy jest z dwoma mieszadłami niż z jednym bo z jednym przy większym chlebie może słabo wyrabiać. Z dwoma przeważnie mają takie ułożenie chleba jak u mnie na zdjęciu widać - że jak otwierasz pokrywę to widzisz chleb z góry, w tych z jednym mieszadłem bywa, że chleb jest pieczony jakby pionowo.

A poza tym to one się za bardzo nie różnią, przeważnie wszystkie mają takie same programy, trzy możliwości jeśli chodzi o wagę chleba i trzy możliwości koloru skórki.
Gdzieś wyżej podawałam linki, jakie my mamy wypiekacze (tzn ja, mój brat i moja mama), są dobre, mogę polecić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:11, 31 Maj 2012    Temat postu:

No bo wyglwda na bardzo jasny Wesoly

U nas z kupnym wlasnie na odwrot. Nie powiem, pieklam pyszne chleby ale kupie lepsze. Poprotu tu jest taki dobry, moje umiejetnosci i checi nie starcza. A szkoda bo wychodzi duzo taniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:21, 31 Maj 2012    Temat postu:

Kasik napisał:
No bo wyglwda na bardzo jasny Wesoly

bardzo jasny nie jest, zależy też z czego robiony
próbowałam poprawić zdjęcia przed wrzuceniem tutaj ale już mi się nie chciało kombinować, jak coś fotografuję z bliska to tak wychodzi

w wypiekaczu na pokrywie nie ma elementów grzewczych więc i tak zawsze skórka na górze jest jaśniejsza niż na bokach, to akurat trzeba polubić
ja bym i tak nie zamieniła wypiekacza na pieczenie w piekarniku, raz, że mam kiepski piekarnik, nie bardzo nadaje się do pieczenia chleba i ciasta
a poza tym - ja nie lubię prac w kuchni, w wypiekacz wrzucasz składniki, zamykasz, nastawiasz program, wyjmujesz i tyle
ja nie lubię się babrać w kuchni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:25, 24 Cze 2012    Temat postu:

A czy opada Wam chleb w czasie pieczenia? Bo mój tata cały czas ma z tym problem. Może ze 2 razy mu się udało dobrze, a tak to zawsze opada. I czasem jest smaczny, bez zakalca, "suchy", ale opadnięty. Ale ostatnio był jakby niedopieczony, czy mokry w środku. Znalazłam że może za dużo drożdży daje, albo za ciepłą wodę. I dzisiaj znowu robiliśmy ten sam chleb co ostatnio, ale biorąc pod uwagę to co wyczytałam i niestety już widzę że znowu opadł. W smaku nie wiem, jak sie upiecze to zobaczę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:21, 25 Cze 2012    Temat postu:

Jeśli opada to może zbyt długo wyrasta przed pieczeniem? Wtedy nie ma już "siły" rosnąć w piekarniku i opada. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:40, 25 Cze 2012    Temat postu:

elwiraaa, ale w wypiekaczu opada?
a pamiętacie by składniki w odp. kolejności dawać?
drożdże nie mogą dotykać do soli,cukru i płynów bo zanim maszyna zacznie mieszać to trochę to potrwa i wtedy zachodzą reakcje jak drożdże dotykają
i wodę daje się zimną, tzn. taką w pokojowej temp. a nie ciepłą
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:40, 25 Cze 2012    Temat postu:

Może zmniejszy ilość drożdży i to pomoże.Bo składniki po kolei daje, wodę też ostatnio pilnował żeby dobra temperatura była. No zobaczymy. Dzięki za odpowiedzi Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:45, 26 Cze 2012    Temat postu:

jak drożdży za dużo to faktycznie tak może być
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:51, 14 Gru 2012    Temat postu:

teściowie dostali takie super urządzonko do pieczenia chleba, może mi pożyczą, na to liczę (zreszą oni go pewne ani raz nie użyją bo bardzo anty-techniczni są), więc jak pożyczą, to może jutro upiekę swój pierwszy chlebek i w związku z tym mam takie pytanie, parzyłam jak tydzień temu jej córka piekła w tym i po wyciągnięciu ten chleb miał dwie dziury po tych mieszadłach, czy je można jakoś przed pieczeniem wyjąć, czy te dziury muszą być? bo patrzyłam w instrukcji i nic na ten temat nie pisze...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:05, 14 Gru 2012    Temat postu:

można wyjąć mieszadła
robi się to po tym, jak usłyszysz pikanie sygnalizujące, że teraz jest moment na wrzucenie dodatków i wtedy maszyna będzie jeszcze jakiś czas mieszała a później można wyjąć mieszadła, wtedy w chlebie zostają tylko maleńkie dziurki po tych bolcach
albo jak maszyna wskazuje na wyświetlaczu, na jakim jest etapie czyli wyjąć można po ostatnim mieszaniu, zależy jaki wyświetlacz, nie wiem, czy każdy to pokazuje

moja mama zwykle wyjmuje mieszadła, ja nie
a tak w ogóle to dodatki (ziarna, żurawinę itd.) daję na samym początku, tzn. z mąką więc później już nie zaglądam wcale, sprawdzam tylko jak jest pierwsze mieszanie, czy konsystencja odpowiednia a później już nie, chyba, że akurat przechodzę to zerknę co tam z chlebkiem się dzieje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:07, 17 Gru 2012    Temat postu:

mieszadeł ostatecznie nie wyciągałam, upiekłam chlebek z cebulką - przepyszny wyszedł Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:13, 17 Gru 2012    Temat postu:

cebulkę przysmażyłaś? czy suszoną dałaś? ja robiłam kiedyś pomidorowy chleb, był pyszny Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następny
Strona 12 z 15

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin