Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

badania hormonalne...
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AnnaMaria
za stara na te numery



Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 2692
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 16:10, 16 Kwi 2007    Temat postu: badania hormonalne...

Jadę do Polski i chciałabym zrobić badania hormonalne. Nie wiem kiedy następnym razem przyjadę, a swojego czasu miałam problemy ginekologiczne i chciałabym się upewnić, że wszystko jest ok. badania zrobie prywatnie, bo z doświadczenia wiem, że ginekolodzy nie chcą ich przepisywać. Stąd pytanie do was, na jakie hormony najlepiej się przebadac??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
novva
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Wieś przy Drodze

PostWysłany: Pon 16:36, 16 Kwi 2007    Temat postu:

Hmm, chyba progesteron, prolaktyna, LH, FSH, estradiol, testosteron, hormony tarczycy to podstawa. Jak o czymś zapomniałam, to dziewczyny dorzucą. Ja te badania robiłam w pierwszym rzucie, potem lekarz mi dodawał bardziej specjalistyczne (17 OHP, androstendion, DHEA-S). Tylko musisz sobie zaplanować czas na badania w odpowiednim momencie cyklu, żeby wyszły wiarygodne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kajanna
za stara na te numery



Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4040
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:09, 16 Kwi 2007    Temat postu:

Oprócz tych wymienionych przez novvę nic mi więcej nie przychodzi do głowy.
Tutaj masz fajną [link widoczny dla zalogowanych] , gdzie są opisane normy i kiedy poszczególne hormony badać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AnnaMaria
za stara na te numery



Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 2692
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:59, 21 Kwi 2007    Temat postu:

dzięki dziewczyny napewno skorzystam. Kiedyś miała rózne problemy, leczyłam się i chcę się ostatecznie przekonać, że wszystko w porządku...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
espree
za stara na te numery



Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9718
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:49, 02 Cze 2007    Temat postu:

odświeżam wątek Smile

Poszłam wczoraj do pani ginekolog (nie mojej zaufanej, ale w lecznicy, gdzie mam abonament i usiłuję znaleźć tam dobrego gina Confused ) i powiedziałam o plamieniach przed @. Nie występują w każdym cyklu, ale dość często, a ostatnich plamień nie potrafiłam niczym wytłumaczyć (wcześniej mogłam to zwalić na przeziębienie, antybiotyk, dużą dawkę stresu w miesiącu, itp.).
Pani doktor zaleciła mi USG po miesiączce oraz badania hormonalne (prolaktynę, testostern i FSH o ile pamiętam), ale w 19-22dc.!

No i nie wiem co teraz... robić te badania już teraz tak jak kazała (jestem akurat w 16dc.) czy czekać na nowy cykl?

PS. Tej pani ginekolog nie wybrałam losowo, ale po opiniach w necie, a mój zeszyt obserwacji potraktowała jak powietrze Shocked Shocked Shocked Nawet nie spojrzała jakie mam skoki, jaką fazę lutealną, nic... Wsciekly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
espree
za stara na te numery



Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9718
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:32, 05 Cze 2007    Temat postu:

Dobra, mam wyniki tego co mi ta lekarka kazała zbadać (wykonane w 19dc., pierwszym dniu wyższych temperatur):

TSH - 1,130 ulU/mL (norma 0,470-4,670)
Progesteron - 6,92 ng/mL
Prolaktyna - 10,1 ng/ml (norma 3,4-24,1)

Czyli TSH i Prolaktynę mam super.
Na stronie podawanej przez kajannę znalazłam info, że Progesteron na początku cyklu jest bardzo niski, a 7-8dni po owulacji powinien być na poziomie co najmniej 10ng/mL.
Więc skoro ja mam 6,92 w pierwszym dniu wyższych temperatur to chyba ok, co...? Jak myślicie?
Ale... to jakie w takim razie mogą być przyczyny plamienia przed @?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milgosia
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 23:43, 05 Cze 2007    Temat postu:

Wiesz Espree, nie moge nic powiedziec na temat Twojego progesteronu,

ale ja bym na Twoim miejscu zrobila jeszcze na wlasna reke (jesli nie chcesz latac do ginki po kolejne skierowanie) test na prolaktyne z obciazeniem (test z metoklopramidem). Wynik bez obciazenie powie ci tylko tyle, ze nie masz zadnego guza na przysadce mozgowej (co raczej bylo do przewidzenia, skoro nie masz jakisch alarmujacych zaburzen, mlekotoku itd.) i nic wiecej. Dopiero test z obciazeniem wykrywa czesta w dzisiejszych czasach - jak mi moja lekarka powiedziala - nadprodukcje prolaktyny. Czesta, bo to hormon wydzielany w wiekszych ilosciach podczas stresu.

Ja tez mialam wynik w normie (14 ng/ml), a dopiero po obciazeniu okazalo sie, ze cos jest nie tak. Nie jestem odosobniony przypadkiem. Wynik zwykly, jesli jest w normie, o niczym jeszcz enie swiadczy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
novva
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Wieś przy Drodze

PostWysłany: Śro 7:01, 06 Cze 2007    Temat postu:

milgosia napisał:
Wiesz Espree, nie moge nic powiedziec na temat Twojego progesteronu,

ale ja bym na Twoim miejscu zrobila jeszcze na wlasna reke (jesli nie chcesz latac do ginki po kolejne skierowanie) test na prolaktyne z obciazeniem (test z metoklopramidem). Wynik bez obciazenie powie ci tylko tyle, ze nie masz zadnego guza na przysadce mozgowej (co raczej bylo do przewidzenia, skoro nie masz jakisch alarmujacych zaburzen, mlekotoku itd.) i nic wiecej. Dopiero test z obciazeniem wykrywa czesta w dzisiejszych czasach - jak mi moja lekarka powiedziala - nadprodukcje prolaktyny. Czesta, bo to hormon wydzielany w wiekszych ilosciach podczas stresu.

Ja tez mialam wynik w normie (14 ng/ml), a dopiero po obciazeniu okazalo sie, ze cos jest nie tak. Nie jestem odosobniony przypadkiem. Wynik zwykly, jesli jest w normie, o niczym jeszcz enie swiadczy.


Tylko że z plamieniami PRL chyba nie ma nic wspólnego albo też ja o czymś nie wiem. Poza tym test MTC nie przez wszystkich jest uważany za miarodajny. I bądź u człowieku mądry, jak lekarz najpierw stwierdza hiperprolaktynemię czynnościową, a potem mówi, że właściwie nie jest dowiedzione, że bromek brany po 0,5 tabletki na to pomaga Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16189
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 7:17, 06 Cze 2007    Temat postu:

W tej chwili odchodzi się od testów MTC, zostaje tylko przy zwykłym badaniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
espree
za stara na te numery



Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9718
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:53, 06 Cze 2007    Temat postu:

dzięki za odpowiedzi, ale... co mam w takim razie robić dalej? Yellow_Light_Colorz_PDT_03

zastanawiam się czy na własną rękę nie sprawdzić tego progesteronu za kilka dni, tak około 8dnia wyższych temperatur - wtedy powinien już wzrosnąć :-k

czeka mnie jeszcze usg po @, wydębię wtedy też skierowanie na toxo i różyczkę i jak już wszystko będę miała to uderzę do mojej prywatnej ginki, bo widzę, że w tym nieszczęsnym centrum medycznym to dobrego ginekologa nie znajdę... Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Śro 21:38, 06 Cze 2007    Temat postu:

toxo i różyczka to nie są badania hormonalne....
czyżby ktoś planował dzidziusia? Yellow_Light_Colorz_PDT_02 Yellow_Light_Colorz_PDT_03
Powrót do góry
Kryśka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Lip 2006
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:48, 06 Cze 2007    Temat postu:

Espree, po pierwsze to progesteron wydzielany jest pulsacyjnie, więc jedno badanie nie powinno od razu przesądzać.
Po drugie ja w środku III fazy mam wysoki progesteron a też mi się zdarzaja plamienia. Badałam w 21 dc i zarazem w dniu, kiedy było plamienie, a progesteron był powyżej normy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
espree
za stara na te numery



Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 9718
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:04, 07 Cze 2007    Temat postu:

abeba napisał:
toxo i różyczka to nie są badania hormonalne....
czyżby ktoś planował dzidziusia? Yellow_Light_Colorz_PDT_02 Yellow_Light_Colorz_PDT_03

:-$
Niee, nie planujemy... Przynajmniej nic oficjalnie Yellow_Light_Colorz_PDT_04
Ale i npr, i gumki traktujemy baardzo lekko, więc lepiej sprawdzić podstawowe rzeczy wcześniej Yellow_Light_Colorz_PDT_03

Ola napisał:
Espree, po pierwsze to progesteron wydzielany jest pulsacyjnie, więc jedno badanie nie powinno od razu przesądzać.
Po drugie ja w środku III fazy mam wysoki progesteron a też mi się zdarzaja plamienia. Badałam w 21 dc i zarazem w dniu, kiedy było plamienie, a progesteron był powyżej normy

Olu, i nie znalazłaś przyczyny plamień? Ja chyba sprawdzę jeszcze raz progesteron dla własnego spokoju...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kajanna
za stara na te numery



Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4040
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:12, 07 Cze 2007    Temat postu:

Ja też bym sprawdziła jeszcze progesteron 7 dni po owu.
Ale powiem ci, że ja miałam wysoki, raz nawet myślałam, że to może ciąża, bo wynik już był ponad granicą normy, i nic. Faza lutealna zawsze długa, 15, 16 dni, a mimo to przed miesiączką dzień, dwa plamień. Confused
Też nie wiem, z czego to wynika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kryśka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Lip 2006
Posty: 1032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:25, 07 Cze 2007    Temat postu:

Moja faza lutealna też jest długa, tempratura wysoka, progesteron wysoki i zadarzają sie plamienia (nie z czystej krwi, to jest raczej takie brudzenie). I to nawet z 4-5 przed @.
Gin po wykluczeniu problemów z hormonami, nadżerek, polipów itd. dał sobie spokój z szukaniem przyczyny plamień.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin