Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

badania hormonalne...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:56, 23 Wrz 2015    Temat postu:

Mam zrobić oprócz TSH ft3 i ft4, dlaczego polecacie te anty też? Pytam, bo się nie znam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18152
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:05, 23 Wrz 2015    Temat postu:

Chodzi o wykluczenie hashimoto, tymbardziej ze masz usg. Wtedy to daje pełny obraz stanu tarczycy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agu
za stara na te numery



Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3302
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:14, 23 Wrz 2015    Temat postu:

Jola - wykazują zapalenie tarczycy itp.

Krówka, w De lekarz rodzinny oraz pediatra mają większe kompetencje. Badają wszystkie hormony i przeciwciała tarczycy i prowadzą leczenie, przynajmniej to proste. Ja i moja córka mamy tu musowo badania co 3 miesiące, właśnie lecę wyniki omawiać. Na wizytę czekam czasem tydzień czasem miesiąc.

Dentystów chwalę sobie z Polski. W sumie bardziej po doświadczeniach męża, ciągle mu coś się dzieje z zębami. Niemcy albo mu źle leczyli (do poprawki) albo chcieli wyrywać, teraz jeździmy do dentysty z Polski, bo nie wyrywa tylko serio ratuje wszystkie zęby. Plomba 10-20 euro. W Polsce płaciłam podobnie. W sumie może to nie jest kwestia narodowości, ale akurat z lekarza z Polski pracującego w Niemczech jesteśmy zadowoleni.

Edith. Po wizycie. Lekarz stwierdził, że mam super wyniki (teraz 0,8 ) i że jak się bierze hormony, to TSH powinno być 0,5-1,5. Czyli tak jak się czuję dobrze właśnie. Wesoly Normy innych też mi tłumaczył, ale nie pamiętam, to mi się zapamiętało.


Ostatnio zmieniony przez agu dnia Śro 12:14, 23 Wrz 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:41, 23 Wrz 2015    Temat postu:

ja u nas prywatnie płace 180 zł za sztukę plomby.
Kanałowe leczenie 1500 zł z mikroskoprem. to są koszty.


Jola dziewczyny dobrze radzą zrób całą tarczycę po co szukać potem czasu na resztę badań i znów do endo. Za jednym zamachem całość. To i tak tylko podstawowe badania, bo rozszerzone są jeszcze bardziej rozległe i kosztowne. Za przeciwciałami u nas trochę się czeka, bo gdzies wysyłają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:45, 23 Wrz 2015    Temat postu:

jeszcze mam rano przed wizytą USG tarczycy z opisem. Wizyta za równy tydzień, muszę te badania porobić. A na takie hormony trzeba być na czczo, nie wiecie? Chodzi mi tez o testosteron.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Busola
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4049
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:55, 23 Wrz 2015    Temat postu:

tuataj w zakładce badania laboratoryjne są opisy badań wraz z przygotowaniem do nich - zawsze z tego korzystam jak nie wiem [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:23, 23 Wrz 2015    Temat postu:

dzięki!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agu
za stara na te numery



Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3302
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:17, 23 Wrz 2015    Temat postu:

Jola, super zadziałałaś, fajnie że od razu masz USG Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18152
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:21, 23 Wrz 2015    Temat postu:

A to ten endo nie robi tego usg?

Krówko a propos służby zdrowia to serio e Polsce nie są w stanie przekroczyć tego deficytu finansowego nawet lepsza organizacja. Brutalne ale prawdziwe. Jak kasy nie ma to nie można wymagać nie wiadomo czego. Poprostu ludzie w Polsce nie maja tyle kasy zeby odpowiednio tyle płacić ba NFZ ile tu. No i jest inny system. Tu nie ma poradni tylko lekarze maja swoje praktyki i rozliczają sie z kasami. I kas jest tez bardzo dużo. Dlatego jak nasi znajomi mówią jakie to niesprawiedliwe...to tak nie jest. Ale ciezko im było to przyjąć do wiadomości.


Ja tez do specjalistów nieraz czekam miesiącami, moja naczyniowiec ma terminy na rok do przodu, ginekolog 4-5 miesięcy. Oczywiscie w ciazy to nie obowiązuje ale jak ide na kontrole to musze to zaplanować i wcześniej robic termin. Teraz musiałam isc do neurologa, terminy na 4 miesiące do przodu... Mimo ciazy Mruga no ale udało mi sie do jednego dostać z dnia na dzień. Wić jeżeli nie jest sprawa akut to normalne ze trzeba czekać. Do weterynarza tez robie terminy na spory czas do przodu mimo ze płace prywatnie. Jeżeli tylu pacjentów chce do tego właśnie lekarza to nie ma innej możliwości.


Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Śro 12:42, 23 Wrz 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:56, 23 Wrz 2015    Temat postu:

USG nie zawsze robią w trakcie wizyty czasem trzeba iść na USG a potem do endo. Czasem endo przyjmuje gdzies prywatnie a tam nie ma sprzetu do badań..... !!!!!!!!!! dla mnie to szok. Chodziłam do fajnego endo prywatnie ale musiałm iść osobno na USG potem na badania krwi a potem do niej z tym wszystkim. Na swoj koszt oczywiście i jeszcze chodzić za wszystkim, a endo prywatnie przyjmuje tylko swoich pacjentów których prowadzi, chyba ze coś nagłego to dopiszą. Czeka się pół roku za wizytą...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 10:04, 16 Paź 2015    Temat postu:

jestem po wizycie, zadowolona niedoczynność stwierdzona, USG zrobione, mam jeszcze dorobić badania, na razie euthyrox w małej dawce (ponoć trzeba będzie większą, ale zobaczymy reakcję organizmu) i wit. D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:45, 16 Paź 2015    Temat postu:

o super, ze juz po diagnozie. Po lekach powinno być lepiej Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14229
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:13, 18 Paź 2015    Temat postu:

Jolu, cieszę się, że już wiesz na czym stoisz. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:29, 28 Paź 2015    Temat postu:

dopiero teraz dorobiłam anty-TPO i anty-TG.
TPO: wynik 202 (norma 0-35)
TG: wynik 495 (norma 0-115)

czyli dużo za dużo. nie wiem, czy już się znów wybierać do endo, czy poczekać 3 miesiące na euthyroxie w niskiej dawce, zrobić tsh i dopiero znów do endo. Te anty coś zmieniają? nie zrobiłam wcześniej przez kasę, ostatnio wszystko prywatnie, masakra
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Busola
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4049
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:14, 28 Paź 2015    Temat postu:

To nie jest aż tak za dużo. Sprawdź dokładnie na necie ale to chyba nadal jej wynik wątpliwy jeśli chodzi o potwierdzenie Hashimoto. Sprawdź koniecznie. W każdym razie ta tarczyca na pewno jest na tle immunologicznym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin