Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wołowina w chianti
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
novva
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Wieś przy Drodze

PostWysłany: Czw 13:07, 01 Lut 2007    Temat postu: Wołowina w chianti

Na życzenie Edwardy Wink
    1,25 kg wołowiny (np. udziec)
    sól, pieprz, oregano, natka pietruszki, liść laurowy
    oliwa z oliwek
    1 czerwona cebula
    ząbek czosnku
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    300 ml wina
    20 dkg pomidorów z puszki (najwygodniejsze: pomidory krojone w kostkę)


Wołowinę oprószyć solą i pieprzem, zrumienić w sporym garnku albo naczyniu żaroodpornym na oliwie. Wyjąć mięso z garnka, a wrzucić do niego posiekane warzywa: cebulę, czosnek, marchew i plasterki selera, mieszając poddusić do miękkości. Wlać wino, dodać pomidory. Wrzucić liść laurowy i posiekane zioła (pietruszkę i oregano). Zagotować.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mięso włożyć do garnka, przykryć warzywami i pod przykryciem dusić w piecyku do miękkości (3-3,5 godziny), raz na jakiś czas nakładając warzywa na mięso. Jakby sos wyszedł za rzadki, można go potem po wyjęciu mięsa na kuchence odparować i zagęścić (ja tego nie robię).

A co do wina... Zgodnie z przepisem ma być chianti, ale ponieważ robię też wołowinę po burgundzku (może nawet częściej), to zazwyczaj mam w lodówce jakieś czerwone wino burgundzkie. Też pasuje.
Ciekawe, że choć jestem abstynentką, zawsze mi się jakieś winko białe i czerwone w lodówce pałęta Yellow_Light_Colorz_PDT_06
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12519
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:35, 01 Lut 2007    Temat postu:

Bardzo, bardzo dziękuję Wink

Muszę się przyznać, że oprócz wołowiny w rosole nigdy żadnej innej nie robiłam Embarassed a bardzo bym chciała.

Nasłuchałam się trochę opowieści jak to ciężko zrobić wołowinę i że prawdziwą kucharkę poznaje się właśnie po tym, czy umie i jak umie przyrządzić wołowinę. Że podobno mięso twardnieje w trakcie gotowania i takie tam....

Ale na ten przepis na pewno się skuszę. Nie wiem tylko może po ciąży z uwagi na to wino. A może przesadzam. Sama nie wiem Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:54, 01 Lut 2007    Temat postu:

ja mam pyszny przepis na stroganowa, jak wróce z pracy to go wklepię.


a sałatki selerowe wyglądają na pyszne. wypróbuję napewno
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 11798
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 13:56, 01 Lut 2007    Temat postu:

no to jak wołowinka na tapecie, to ja mam fajny przepis na zrazy
(to z przepisów siostry Anastazji Yellow_Light_Colorz_PDT_06 moze ktos słyszał)
Tak na marginesie..
w jej ksiązce kucharskiej sa przepisy na zaj***te ciasta Yellow_Light_Colorz_PDT_05 Yellow_Light_Colorz_PDT_05 Yellow_Light_Colorz_PDT_05

zrazy bite z jarzynami

60-70 dkg miesa bez kosci(wołowe lub wieprzowe)
ok 40 dkg włoszczyzny(marchew, pietruszka seler)
2 cebule
3-4 zabki czosnku
sol
pieprz
przyprawa do mięs
papryka w proszku
ziele angielskie
lisc laurowy
tłuszcz

mieso pokroic w porcje w poprzek włókien,, kazdy kawalek lekko rozbic tłuczkiem i uformowac płaty
posolic, dodac pieprzu, natrzec przyprawą do mięs, papryka w proszku, oprószyc mąka i obsmazyc z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
jarzyny, cebule i czosnek obrac i pokroic w plastry i włozyc do garnka razem ze zrazami. dodac ziele angielskie i lisc laurowy, podlac woda i dusic pod przykryciem do miekkosci . z uzyskanego wywaru mozna zrobic sos. Jednak wieprzowe zrazy lepsze sa bez sosu.

Tyle przepisu. Ja jak robie wołowine, to samo z siebie.. robi sie fajny sosik, wołowinka wychodzi pycha.. tylko zeby nie była zylasta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:38, 02 Lut 2007    Temat postu:

znalazłam wreszcie czas na tego stroganowa (pyszne małe danko na imprezki):

na 6-8 osób:
pół kilo wołowiny bez kości (najlepsza jest polędwica, ale może byc też inna chuda)
pół szklanki śmietany
1 duża cebula
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
kilka pieczarek (niekonieczne)
olej lub smalec do smażenia
sól, pieprz, papryka w proszku

wołowinę pokroić w słupki ok.1x3 cm. oprrószyć lekko mąką, posypać solą i pieprzem, smażyć po trochu na rozgrzanym tłuszczu i przekładać do większego rondla. dodac pokrojona i lekko podsmażona cebulę , podlac wodą, winem, lub rosołkiem z kostki i dusić. po około pól godzinie dodac przecier, paprykę słodka i ostrą (papryki nie dodaje sie do wrzącej potrawy, bo zgorzknieje!), ewentualnie podsmażone na maśle pieczarki w plasterkach. dalej dusić , powoli i z uczuciem Yellow_Light_Colorz_PDT_06 , aż do miękkości. ma końcu można dodać śmietanę. potrawa powinna być pikantna i aromatyczna. podawać z dodatkiem bagietki i sałaty, ale też pyszne jest zapiekane na placku węgierskim z ziemniaków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:45, 02 Lut 2007    Temat postu:

Edwarda napisał:
Bardzo, bardzo dziękuję Wink

Muszę się przyznać, że oprócz wołowiny w rosole nigdy żadnej innej nie robiłam Embarassed a bardzo bym chciała.

Nasłuchałam się trochę opowieści jak to ciężko zrobić wołowinę i że prawdziwą kucharkę poznaje się właśnie po tym, czy umie i jak umie przyrządzić wołowinę. Że podobno mięso twardnieje w trakcie gotowania i takie tam....

Ale na ten przepis na pewno się skuszę. Nie wiem tylko może po ciąży z uwagi na to wino. A może przesadzam. Sama nie wiem Confused



Edzia, wołowina jest dobra albo po 5 minutach (befsztyk), albo po 2 godzinach (zrazy). formy posrednie są twarde Yellow_Light_Colorz_PDT_04 . żadna filozofia.
a co do wina - ja bym się nie martwiła. przecież alkohol wyparuje w trakcie gotowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:37, 02 Lut 2007    Temat postu:

a to coś łatwiejszego od wołu - pieczeń rzymska, nasz wczorajszy obiad . mojej córce tak przypadła do gustu, że postanowiła ją uwiecznić:
[link widoczny dla zalogowanych]

niestety mimo szczegółowych instrukcji nie udaje mi się wkleić zdjęcia bezpośrednio Yellow_Light_Colorz_PDT_07 . nie wiem jakim cudem skończyłam studia... Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25841
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 7:56, 03 Lut 2007    Temat postu:

Kurcze, my to przewaznie kurczaka w róznych postaciach jemy, bo wołowina mnie wkurza,ze sie tak dlugo piecze. A ten strogonoff to moze byc bez papryki, tez będiz ejadalny? Pytam, bo mój maz jets antypapryczny i antycebulowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:37, 03 Lut 2007    Temat postu:

może być. można dać więcej pieprzu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25841
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:36, 03 Lut 2007    Temat postu:

Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25841
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:16, 03 Lut 2007    Temat postu:

dzis mam gosci, własnie mi sie smazy mieso na strogonoff, ciekawe, co z tego wyjdzie. lece, bo sie spali. Jak wyjdzie, to napisze Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:24, 03 Lut 2007    Temat postu:

nie pal, tylko duś! pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25841
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:40, 03 Lut 2007    Temat postu:

Chodziło o podsmażanie to na początku. Potem będę dusic, jasne, jasne. Smile Very Happy Dosypałam kardamonu i imbiru i duszę na winie Very Happy Very Happy Very Happy Ciekawe, ciekawe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:41, 04 Lut 2007    Temat postu:

no jak się udało? udusiłaś, usmażyłaś, zjadłaś?...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 11798
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 22:37, 04 Lut 2007    Temat postu:

żyjesz??


Yellow_Light_Colorz_PDT_01

bardzo proszę sie nie obrażac.. tak mi się wymsknęło...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin