Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wołowina w chianti
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:05, 05 Lut 2007    Temat postu:

Zyje, hehe. W niedziele rzadko jestem na necie. gościom smakowało, nam też. To jak wyszło, to teraz powiem, ze zamiast wołowiny zrobiłam wieprzowinę. Bo akurat na to natknęłam się w sklepie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:16, 05 Lut 2007    Temat postu:

kukułka-jesteś moją idolką Very Happy
z wieprzowiny potrafisz zrobić wołowinę a z antykoncepcji npr Yellow_Light_Colorz_PDT_05
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:24, 05 Lut 2007    Temat postu:

Z antykoncepcji npr? A w zyciu?
Oj, to miało byc złosliwe czy jakie???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:01, 05 Lut 2007    Temat postu:

nie, to miało być porównanie - ale najwyraźniej nie wyszło mi tak ładnie jak tacie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:56, 23 Lut 2007    Temat postu:

juka napisał:


Edzia, wołowina jest dobra albo po 5 minutach (befsztyk), albo po 2 godzinach (zrazy). formy posrednie są twarde Yellow_Light_Colorz_PDT_04 . żadna filozofia.


Chciałam zdementować te poglądy Mr. Green
Też mi się wydawało że zrazy muszą 2 godz. "dochodzić" i na luzie sobie powoli sałateczkę robiłam, kaszki do zrazików jeszcze nawet nie wyciągnęłam z pudełka a tu zonk patrzę na zrazy (jakaś godzina minęła) a one miękkie Shocked

Na niedzielę spróbuję zrobić strogonowa.
Ale tylko pół kg wołowiny Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 13:25, 23 Lut 2007    Temat postu:

A ma ktoś może sprawdzony przepis na bogracz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinky
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 1164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 51°17'N 22°52'E
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:33, 23 Lut 2007    Temat postu:

Edwarda napisał:
przepis na bogracz?


A co to takiego do jasnej Anielki Idea

Sama nazwa wywołała we mnie dreszcze Yellow_Light_Colorz_PDT_07
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 9:00, 26 Lut 2007    Temat postu:

pinky napisał:
Edwarda napisał:
przepis na bogracz?


A co to takiego do jasnej Anielki Idea

Sama nazwa wywołała we mnie dreszcze Yellow_Light_Colorz_PDT_07


Taki pyszny, pyszny, przepyszny gulasik z wołowinki, może być z malutkimi kluseczkami w środku i koniecznie z ogóreczkiem kiszonym w środku mniam, mniam. Yellow_Light_Colorz_PDT_04
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pinky
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 1164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: 51°17'N 22°52'E
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:43, 26 Lut 2007    Temat postu:

Edwarda napisał:

Taki pyszny, pyszny, przepyszny gulasik z wołowinki, może być z malutkimi kluseczkami w środku i koniecznie z ogóreczkiem kiszonym w środku mniam, mniam. Yellow_Light_Colorz_PDT_04


Ummmm, powiedz no gdzie ty mieszkasz i kiedy to zrobisz ?? Yellow_Light_Colorz_PDT_02
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 10:45, 26 Lut 2007    Temat postu:

pinky napisał:
Edwarda napisał:

Taki pyszny, pyszny, przepyszny gulasik z wołowinki, może być z malutkimi kluseczkami w środku i koniecznie z ogóreczkiem kiszonym w środku mniam, mniam. Yellow_Light_Colorz_PDT_04


Ummmm, powiedz no gdzie ty mieszkasz i kiedy to zrobisz ?? Yellow_Light_Colorz_PDT_02


Spoko, nie ma sprawy... Tylko przepisu nie mam Yellow_Light_Colorz_PDT_04
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19920
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:18, 05 Maj 2009    Temat postu:

wypróbowuje właśnie przepis Dony na zraziki... ale co z tego wyjdzie, oj Yellow_Light_Colorz_PDT_37 Yellow_Light_Colorz_PDT_49
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aleen
za stara na te numery



Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:48, 19 Paź 2015    Temat postu:

Mamy w Warszawie świetny sklep z wołowiną z mięsnych ras. No i taką tradycję rodzinną, że z okazji urodzin synka robimy dania z wołowiną właśnie z tego sklepu. Była pieczeń na roczek i strogonow na dwójeczkę. A tego roku potrzebuję aż dwóch potraw. Na pewno jedną z nich będzie gulasz ale nie mam sprawdzonego przepisu. Może coś podrzucicie. No i nie wiem co jeszcze. Steki i zrazy odpadają.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Addis
za stara na te numery



Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4574
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Pon 23:53, 30 Lis 2015    Temat postu:

Jak podasz co za sklep polecasz, to ją Ci zdobede przepis na bogracz mojego taty. A może chcesz też chili con carne?
To tak w podzięce za odgrzebanie wątku, bo wołowina w chianti brzmi kusząco, a w tamtych czasach się kuchnia ani chianti nie interesowałam więc przegapilam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aleen
za stara na te numery



Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:07, 01 Gru 2015    Temat postu:

Sklep a właściwie stoisko Beskidzki wypas na ul Polnej w Warszawie. Niedaleko metra Politechnika jest taki pawilon handlowy i sklep jest w podziemiach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Addis
za stara na te numery



Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4574
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Czw 22:47, 03 Gru 2015    Temat postu:

Dzięki!
A to wypróbowane przepisy z mojej rodziny, zaczerpnięte z pisma "Kobieta i życie"

Boeuf Strogonoff -współczesny.
1/2 kg wołowiny bez kości
1/2 kg pieczarek
1 1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
2 szklanki bulionu z kostki
3 korniszony lub konserwowe
2 cebule
tłuszcz do smażenia /masło z olejem/
sól,pieprz.

Mięso w cienkie paseczki obsmażyć szybko na w/wym tłuszczu.Rumiane do rondla podlać niewielka ilością wody i dusić do miękkości.
Odkryć i odparować płyn. Odstawić z ognia
Pieczarki drobno posiekać smażyc do odparowania.Dodać do mięsa ,posolić popieprzyć.
Dodac drobniusieńko pokrojone lub utarte ogórki i cebulę.
Sos:
W garnku wymieszac dokladnie śmietane z mąką /bez grudek/
dodać koncentrat pomidorowy/wg uznania dużo/ bulion i wymieszać.
Zalać sosem mieso i pieczarki zagotować.
Odgrzewanie wskazane.
Podawanie:
1.przekaska z bagietką
2.z kluseczkami pólfrancuskimi
3. dużym makaronem typu muszle

Węgierska zupa gulaszowa (bograc)
30-40 dag wol b/k
wloszczyzna z kapusta
2 cebule
1 kg ziemniaków
smalec
1 łyzka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej.
1 maly koncentrat pomidorowy

Mieso w kostke ,obsmazyć na smalcu i do garnka
Włoszczyzne po rozdrobnieniu równiezpodsmażyć na smalcu.
Dodać do garnka z mięsem zalac zimna woda i gotować ,az mieso będzie miękkie.
Wtedy dodać ziemniaki i gotować do lekkiej miekkości
Wtedy dodac paprykę wymieszaną z tłuszczem uwaga na karmelizację.
Odgrzewana lepsza.
Moim zdaniem* kapusta kiszona wyplukana lepsza od świezej takiej z włoszczyzny.
*zdaniem mojego taty - ja z młodości pamiętam ze zwykłą kapustą
Uwaga, zupa jest tak pyszna, że się chce jej spróbować jak najszybciej - można się poparzyć (jak tłustym rosołem).


Ostatnio zmieniony przez Addis dnia Czw 22:51, 03 Gru 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin