Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Piernik i pierniczki :)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karen
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:34, 23 Lis 2010    Temat postu: Piernik i pierniczki :)

Niedługo święta, więc i przepis będzie świąteczny Wesoly


Prawdziwy Piernik Świąteczny



Opis

Przepis ma jakieś 300 lat. Nie trzymajcie ciasta w metalowych naczyniach bo się zepsuje, ciasto aby dojrzało musi stać minimalnie 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Ja swoje trzymam w lodówce jak najdalej od zamrażarki. Do ciasta dodaję jeszcze posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ale to tak już opcjonalnie jak ktoś lubi. Ciasto po upieczeniu, jeśli stoi w chłodnym miejscu może stać i kilka miesięcy o ile wcześniej nie zostanie zjedzone Mruga

Składniki

* miód naturalny 1/2 kg
* cukier 2 szklanki
* masło 250 g
* mąka pszenna 1 kg
* jajka 3 szt
* soda oczyszczona 3 łyżeczki
* sól 1/2 łyżeczki
* mleko 1/2 szklanki
* przyprawa korzenna do pierników 2-3 torebki


Sposób przyrządzenia

Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo niemal do wrzenia a następnie schłodzić. Do chłodnej, lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając mąkę, całe jaja, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, sól i przyprawy korzenne. Starannie wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego, lub emaliowanego naczynia lub garnka (jeśli jest to naczynie emaliowane upewnijcie się czy nie ma odprysków). Naczynie z ciastem przykrywamy czystą lnianą ściereczką i wstawiamy w chłodne miejsce najmniej na 2 tygodnie bo dojrzało. Gotowe ciasto dzielimy na 3 lub 4 części w zależności od wielkości blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni aż będzie gotowy przeważnie jest to czas ok 30-45 minut. Gotowe placki studzimy, następnie zimne przekładamy dobrze wysmażonymi powidłami śliwkowymi.



Przepis znalazłam na jednej ze stron kulinarnych, opinie były bardzo pochlebne, więc zamierzam go w tym roku wypróbować Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 17:50, 18 Gru 2010    Temat postu:

hmm, znalazlam ten przepis gdzies na stronce, ale chyba nie zdąze go zrobic juz do swiat..(2 tyg lezakowania Mruga

macie jakies sprawdzone przepisy na smaczny szybki piernik?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
okoani
za stara na te numery



Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roztocze ;)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:53, 18 Gru 2010    Temat postu:

Dona - popatrz sobie na tej stronce: [link widoczny dla zalogowanych]
Ja drugi raz robię taki piernik, co leżakuje 6 tygodni Ale wychodzi coś naprawdę przepysznego.

edit: z tego co kojarzę na tej stronce jest nawet dosłownie przepis na "szybki piernik" Wesoly


Ostatnio zmieniony przez okoani dnia Sob 17:56, 18 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:53, 18 Gru 2010    Temat postu:

z tej strony "piernik (prawie) jak litewski" - piekę od 2 lat - jest super i bardzo długo jest świeży (jesli coś zostanie )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19917
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:53, 19 Gru 2010    Temat postu:

a ma ktoś przepis na piernika oszukańca z jabłkami? - super pyszne ciasto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Nie 14:13, 19 Gru 2010    Temat postu:

dziewczyny a nie macie jakiegoś przepisu na piernik, który można teraz zrobić???
bo na ten oryginalny to juz za późno Confused no chyba ,ze nie musi stać te 6 tyg. tylko wystarczy mu 5dni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19917
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:30, 19 Gru 2010    Temat postu:

to chyba coś takiego:
wychodzi mokry, fajny piernik, jabłek nie czuć:

250 g mąki

200 ml mleka

100 g masła

100 g cukru

1 jajko


3 łyżki miodu

3 łyżki ciemnego kakao

1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)

2 jabłka




Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.




Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

ps. tylko te jabłka powinny być naprawdę duże, albo więcej małych


Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Nie 15:33, 19 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:00, 20 Gru 2010    Temat postu:

mk, napisał:
dziewczyny a nie macie jakiegoś przepisu na piernik, który można teraz zrobić???
bo na ten oryginalny to juz za późno Confused no chyba ,ze nie musi stać te 6 tyg. tylko wystarczy mu 5dni


mk, ten litewski nadaje się idealnie. Ja go będę piekła w czwartek pewnie dopiero.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
okoani
za stara na te numery



Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roztocze ;)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:43, 20 Gru 2010    Temat postu:

A ja właśnie upiekłam placki piernika staropolskiego -zapach na cały dom obłędny Wesoly Teraz jeszcze domowej roboty powidła śliwkowe i 2 pierniki (dla obu rodzin) będą gotowe do "skruszenia". A dla Nas zostanie kilkanaście pierniczków
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:36, 20 Gru 2010    Temat postu:

przyznam Wam sie do czegos, wczoraj zrobilam piernik wg jakiegos starego , podobno sprawdzonego przepisu..., nie wiem co sie stało, totalna porazka..., okropny zakalec..

Dzis od nowa, podejscie nr 2 do piernika i tym razem piernik litewski, z przepisu mrówki..

wyszło.. calkiem całkiem...


przeloze go jeszcze powidłami sliwkowymi i na wierzch dam polewe czekoladową...

mniam mniam


mk, smialo mozesz robic ten piernik...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:10, 04 Gru 2014    Temat postu:

Proszę przepis na ciasteczka pierniczki !! Justek?, Małgorzatka ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
za stara na te numery



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:15, 04 Gru 2014    Temat postu:

PIERNICZKI (około 40 sztuk, więc jeśli jesteście piernikożercami proponuję z dwóch porcji):

• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu (topiony)
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (jeśli potrzeba dodatkowo jedno do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka (zostanie trochę)

Z suche składziki mieszamy, dodajemy miód i masło, lekko podrabiamy i POWOLI łyżką dodajemy mleko-taką ilość by ciasto miało zwartą konsystencję, jeśli przedobrzysz dodaj trochę mąki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Na stole posypany mąką rolkujesz placek ok 1 cm grubości max, wykrajasz ciasteczka i na blaszkę wyłożoną papierem lub przetartą margaryną.
Pieczemy 150 stopni 10-15 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:29, 04 Gru 2014    Temat postu:

Wrzucę jak uda mi się cosia odkleić ode mnie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:53, 04 Gru 2014    Temat postu:

Super dzieki !! Wesoly chyba z potrojnej porcji zrobie

A jak je przechowywac na to zmiekczanie ?? W scierce czy odkryte ??


Ostatnio zmieniony przez ika dnia Czw 12:55, 04 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
za stara na te numery



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:10, 04 Gru 2014    Temat postu:

W szczelnie zamkniętym pojemniku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin