Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wątek o zdrowym żywieniu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 22, 23, 24  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:30, 06 Gru 2013    Temat postu:

Wszyscy tak zachwalają olej rzepakowy kujawski, a on ma w składzie 100% olej rafinowany. A filtrowany jest na zimno na etapie butelkowania. Czyli jednak nie jest to nic szczególnie zdrowego... chyba że źle coś rozumiem? Poza tym doczytałam, że teraz każdy olej rzepakowy jest bezerukowy, bo takie są przepisy. Ale chyba nie ma lepszej możliwości jeśli chcę dodać go do ciasta? Jaki iny olej by się nadał? Jejku, może trafię kiedyś na kogoś kompetentnego w tej dziedzinie i mi wytłumaczy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:37, 06 Gru 2013    Temat postu:

Elwiraa nie wiem czy ten link do końca odpowiada na Twoje pytanie, natomiast nie wiem czemu uważasz, że olej rafinowany jest zły...

[link widoczny dla zalogowanych]

Jeżeli nie wiesz czy dać olej to może po prostu daj masło...

Dodam jeszcze, że jeżeli szukasz literatury o zdrowym żywieniu, to ta dziewczyna pod niektórymi wpisami podaje bibliografięWesoly


Ostatnio zmieniony przez koszatniczka dnia Pią 11:07, 06 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:44, 06 Gru 2013    Temat postu:

Elwirkoo ja ostatnio kupuję w zielarskich olej rzepakowy tłoczony na zimno. 15zł za litr. I z tego co wiem to on właśnie sie nadaje do smarzenia itd. Jest duużoo ciemniejszy niż kujawski czy inne, taki ciemnopomarańczowy, w stronę brązowego.
Myślę, ze w supermarketach są tańsze. Tylko trzeba czytać ulotkę czy tłoczony na zimno. Kujawski to ściema, bo on nie jest tłoczony na zimno tylko po podgrzaniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:28, 07 Gru 2013    Temat postu:

Wiecie copochwalę się. Od Mikołaja moje dzieci dostały orzechy włoskie, migdały, żurawinę i nerkowca. No ok i trochę żelków. Taką mieszankę. I starszy się chwalił, ze dostali smakołyki!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:33, 07 Gru 2013    Temat postu:

U mnie w domu była zawsze tradycja że dostawaliśmy owoce typu banan kiwi pomarańcz i po 2-3 dobre cukierki (typu malaga), a czasem i bez cukierków. Na Wielkanoc tak samo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 9:45, 08 Gru 2013    Temat postu:

Emmo, ja mam olej rzepakowy tłoczony na zimno, używam do sałayek ub past, on ma orzechowy posmak. Tylko byłam przekonana że nie można go podgrzewać. Poza tym, chyba coś się w ostatnio roku czy dwóch musiało zmienić z tym rzepakiem... bo nadal nie rozumiem, dlaczego temperatura dymienia jest taka niska - informacje podane w linku przez koszatniczkę są nieaktualne?

Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Nie 9:46, 08 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 9:56, 08 Gru 2013    Temat postu:

Kurcze, no weź, nie mów... Jeszcze w zielarskim rozmawiałam i babka z dużym doświadczeniem twierdziła, że jest ok. To ma czym smarzyc czy dusić, na oliwe nie zarobie tyle. Muszę jeszcze poczytać. Może coś znajdę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:53, 08 Gru 2013    Temat postu:

Może pani ze sklepu ma rację, a ja tylko niepotrzebnie sieję zamęt Mruga Ale nie rozumiem jak to jest z tym olejem rzepakowym, bo się informacje wzajemnie wykluczają, nie mam żadnego wiarygodnego źródła. Tak jak np. tłuszcz kokosowy jest wielonienasycony, więc wydaje się być niezdrowy, ale są odpowiednie wjaśnienia dlaczego jest odwrotnie.

Edit: to że można smażyć na zimnotłoczonym bezerukowym czytałam na innym forum, ale już nie pamiętam czy tam było że na tym dane osoby smażą, czy wiedzą że można - może nie wiedziały że nie można. Jak pytałaś wcześniej to napisała że chyba można na bezerukowym, ale napisałam chyba. Pewne opcje na czym smażyć podałam wcześniej.


Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Nie 18:21, 08 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:30, 03 Sty 2014    Temat postu:

Emma, dowiedziałaś się czegoś ciekawego z książki którą dostałaś? ( to Ty chyba wspominałaś, że czytasz Zamień chemię na jedzenie?)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:14, 04 Sty 2014    Temat postu:

Jestem nią lekko poirytowana, bo na razie nic co wiem sama nie przeczytałam.. Hmm, to poprawnie granatycznie i stylistycznie?
W każdym razie do tłuszczu nie doszłam, ale zobaczę dziś. Ale jest kilka rzeczy, do których bym się przyczepila a ona lekko do nich podchodzi. Np syrop fruktoz-glukoz, na który moje dzieci reagują wstretnie, o czym pisałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:23, 04 Sty 2014    Temat postu:

Mi miedzy "sama" a "nie" brakuje przecinka Mruga


O co chodzi z tym syropem bo nie wiem ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:37, 04 Sty 2014    Temat postu:

Powoduje zaburzenia metabolizmu i odkładanie tłuszczu w jamie brzusznej, zaburzenia ośrodka sytosci i głodu a moje dzieci mają po nich ataki agresji, nadpobudliwosci, nie potrafią się zatrzymać i posłuchać, przestać coś wykonywać, za to chętnie niszczą. Atak zaczyna się ok 2 do 10 minut od spożycia i trwa od 10 min do pół godziny...
Jest to coś strasznego. Wygląda jak sceny z Super Niani, te najgorsze sceny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:46, 04 Sty 2014    Temat postu:

ale przeciez ten syrop jest wszedzie prawie...
To az takie zauwazne jest u Twoich ? Ciekawe przypadki..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:16, 04 Sty 2014    Temat postu:

humm ale fruktoza i glukoza to cukry proste wszędzie występują prawie owoce, warzywa to nic jeść nie mogą?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:59, 04 Sty 2014    Temat postu:

Ale jak dobrze poszukacie to okaxe się, że glukoza i fruktoza to nie to samo co syrop fruktozowo-glukozowy. W tym rzecz. Ja go w ogóle nie podejrzewałam, bo tak niegroźne i organicznie brzmiał. A to na pewno od tego. Ostatnio miałam potwierdzenie, jak mama do mięsa dodała parę łyżek sosu słodkokwasnego ze słoika.
A jest to wszędzie, nawet w wędlinie czy ekojedzeniu. Wsciekly


Ostatnio zmieniony przez emma dnia Sob 17:01, 04 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 22, 23, 24  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 22, 23, 24  Następny
Strona 14 z 24

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin