Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Badania hormonalne :(
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:13, 25 Lis 2015    Temat postu: Badania hormonalne :(

Cześć dziewczyny, w 18 dc robiłam usg, będąc już w fazie lutealnej (Drugi dzień wyższych temperatur) usg wyszło w porządku, widoczne było ciałko żółte, czyli owulacja się odbyła, endometrium 9,5 mm. Nie mam żadnych torbieli, jajniki też w porządku.
W 23dc (7dpo) zrobiłam badania hormonalne, tutaj wyniki (niestety podane przez mamę przez telefon, ale mówiła, że nie było żadnych jednostek):

TSH 4.35 a norma od 0.27 do 4.200
Prolaktyna 93.40 a norma od 4.79 do 23.30
Estradiol 889 a norma od 161 do 774
Progesteron 54.14 a norma od 5.3 do 86

Wychodzi na to, że mam za wysokie TSH, Prolaktyne i Estradiol... Tak? Sad
ale czy podwyższona prolaktyna nie blokuje owulacji? Skąd taki wysoki wynik przy potwierdzonej owu? Czy mógł wpłynąć na to stres i omdlenie przy pobieraniu krwi?
I co z tym estradiolem... Czy go się jakoś zbija? W internecie nie mogłam nic znaleźć na ten temat, bo właśnie to podejrzewałam (śluz płodny występuje u mnie non stop)
W styczniu mam zamiar starać się o dziecko z partnerem, a tu już na wejściu takie cyrki. Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 17865
Przeczytał: 15 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:23, 25 Lis 2015    Temat postu:

Dopóki nie bedziesz nie jednostek to nic nie można powiedzieć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:25, 25 Lis 2015    Temat postu:

Tyle, że mama mówiła, że przy wynikach nie ma żadnych jednostek... I co teraz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 17865
Przeczytał: 15 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:29, 25 Lis 2015    Temat postu:

Dzwonisz do labu i maja ci je dać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5593
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:43, 25 Lis 2015    Temat postu:

lepiej miec wynik niż telefoniczne przekazanie info.
z estradiolem jest tez tak ze liczy sie jego stosunek do progesteronu. Zrobiłaś w dniu najw. poziomu więc wyniki są wysokie. Estradiolu nie zbijesz sego, hormony działaja w korelacji z innymi hormonami.
Prolaktyna to hormon stresu więc mogło coś spowodować jej podwyzszony poziom. Przygotowałaś się do jej badania. Jest lista zakazów przed bad. prolaktyny.
Z drugiej str. Prl jest ścisle zwiazana z TSH, bo to hormony przysadki. Jak problem z tsh to prl tez świruje.
TSH łatwo zbić i prl tez. Musi zadziałać lekarz gin-endo lub endo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 15961
Przeczytał: 14 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:55, 25 Lis 2015    Temat postu:

nawet przy poziomie prolaktyny >100 można mieć owulację, więc nie ejst to wyznacznik
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:56, 25 Lis 2015    Temat postu:

Wiem, wiem, ale jestem tak zdenerwowana i zaniepokojona, że nie mam siły czekać, aż mama przyjedzie wieczorem z tymi wynikami i pytałam jej przez telefon. Smutny
Ale dziwi mnie ta prolaktyna, przecież tak dużo mówi się o tym, że wysoka prolaktyna blokuje owulację, a tutaj owulacja się odbyła. Jak mam to rozumieć? Badanie było przeprowadzone rano, na czczo, po przespanej nocy- tak kazała mi zrobić ginekolog. Czy coś przeoczyła?
Problemy z tarczycą podejrzewałam, bo w ostatnim czasie dosyć dużo przytyłam, a nie jem wcale aż tak dużo. Mam też bardzo suchą skórę, czasami się ze mnie sypie... Ostatni raz TSH miałam badane w gimnazjum, ale wtedy było ok. Teraz jestem już po szkole.
Próbuję dodzwonić się do mamy, ale jak na złość nie odbiera Wsciekly

fiamma75 - ale jeśli przy takim wysokim poziomie PRL występuje owulacja i wszystko niby jest ok, to trzeba ją jakoś regulować? Może wpłynąć na ciążę w przyszłości?


Ostatnio zmieniony przez karrro dnia Śro 13:58, 25 Lis 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 15961
Przeczytał: 14 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:00, 25 Lis 2015    Temat postu:

Bo nie u wszystkich przebiega wszystko książkowo. Mi nigdy dużo wyższa nie blokowała owu, choć miałam inne objawy jej podwyższenia.
U Ciebie na pewno jest powiązana z TSH. U wielu osób idzie to w parze (u mnie nie)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:07, 25 Lis 2015    Temat postu:

Dziękuję.

Fiamma75 a w ciąży miałaś jakieś przeboje z prolaktyną? Jest konieczność regulowania jej przy staraniach o dziecko, jeśli owulacja występuje? Jak było u Ciebie?

I ogólnie, co jeszcze z tym estradiolem... W internecie wszędzie pisze się tylko o niedoborach tego hormonu, a u mnie aż nadto. Nie wiem już, jak formułować niektóre pytania i zdaję sobie sprawę z tego, że nikt tutaj nie jest wszechwiedzący, ale czy tak wysoki estradiol ma jakiś zły wpływ na ciążę? Może którąś z was coś wie...


Ostatnio zmieniony przez karrro dnia Śro 14:08, 25 Lis 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 17865
Przeczytał: 15 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:36, 25 Lis 2015    Temat postu:

Jezeli sie okaże ze ten estradiol jest tak wysoki jak wynik i jest w pg/ml to musisz to dokładnie sprawdzić. Powody są rozne.
A nawet taki jak ciąża Mruga

Przy wysokim estradiolu nieraz bierze sie progesteron, wtedy normuje sie estradiol. Do tego trzeba tylko dobrego endo. Istnieje tez cis takiego jak dominacja estrogenowa. Tycie to główny objaw tego tez.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5593
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:45, 25 Lis 2015    Temat postu:

nie panikuj Mruga nie ma tragedii
Bardziej niz innymi spr zajmij się TSH on jest za wysoki. Jak checie się starać to ok. 1 a jak nie to max. 2,5 dla młodych kobiet. Za wysoki poziom to porblemy z zajesciemw ciaze i problemy w ciazy i to powazne nawet wady rozwojowe u dzieci!!!!!
Zacznij szukać dobrego endo, na NFZ ciezko poszukać a zwłaszcza na kon. roku.
Zaczniesz zbijac tsh to prl powinna ruszyć. PRl nie bada sie po wysiłkach fizycznych typu coś przeeciązającego dzień przed, po seksie tez prl nie robi się.

PRL to hormon któy moze a nie musi blokować owu. Patrz cykle poporodowe matek kp. Wszystko zalezy jak twoj org. sobie radzi z poz. prl.

Wyniki z 7dpo są zawsze podwyższone bo to dzięń z najw. poz. Pi E2. Po jednym badaniu nie ma co snuć diagnoz.

Polecam ciszę i spokoj i czekaj cierpliwie na wyniki. Robiłaś ft3 i ft4? to wazne badania przy takim poz. jka masz TSH powinnas je zrobić, zwłaszcza przed wizytą u endo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:02, 25 Lis 2015    Temat postu:

Hehe, w ciąży na pewno nie jestem Sad dlatego martwi mnie bardzo ten estradiol. No cóż... Muszę czekać. Jutro lub pojutrze pokażę wyniki ginekologowi, zobaczę, co powie.

Nie, nie robiłam ft3 ani ft4, zrobiłam tylko TSH profilaktycznie, mając nadzieję, że z tarczycą będzie u mnie wszystko w porządku, a tycie to wynik siedzącego trybu życia i kilku paczek czipsów od czasu do czasu. Yellow_Light_Colorz_PDT_07 choć jak mówię, podejrzewałam, że może nie być ok.

A czy któraś z was orientuje się może ile mniej więcej czasu zajmuje uregulowanie TSH do poziomu bezpiecznego dla zajścia w ciążę? Z partnerem celowaliśmy w styczeń, ale nie wiem, czy z takim scenariuszem się uda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 17865
Przeczytał: 15 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:03, 25 Lis 2015    Temat postu:

Poziom estradiolu najwyższy w siedem dni po owulacji? On wtedy trochę żnow idzie do góry ale nie jest najwyższy w cyklu!
Zeby w ogóle cos mowić to trzeba znać jednostkę tutaj. Bo jeżeli to w pg/ml to jest to sporo ponad normę w fazie lutealnej. Jeżeli w pmol/L to juz tak to złe nie wyglada. Zabrać sie trzeba jednak najpierw za tarczyce.

Paniki nie ma jednak co robic
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5593
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:44, 25 Lis 2015    Temat postu:

ja napisałam ze wyniki są podwyższone!!! a nie najwyższe w 7dpo, to jak dla mnie zasadnicza róznica.

Pik estrogenowy masz przed samą owu ten pik uruchamia pik LH a ten z kolei decyduje o owu.

Poz. progesteronu jest najw. ok. 7dpo w samej fazie lutealnej a jak progesteron wysoko to ciągnie tez estradiol do góry. Oba hormony są ze soba powiązane.

Jak robisz bogate badania to zrób jeszcze FSH i LH 2-5 dc najlepiej 3-4 dc oraz Progesteron i Estradiol.

Normy z napro

Progesteron: 19-32 ng/ml (60-100 nmol/ml)

Estradiol 109-218 pg/ml (400-800 pmol/ml)

Wysoki poz. estradiolu jest tez powiązany z dietą Smutny nie najważniejsze ile jesz tylko co jesz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:57, 25 Lis 2015    Temat postu:

Czyli patrząc na normy z napro, to progesteron też "popsuty" i jest za niski? Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin