Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Badania hormonalne :(
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:08, 25 Lis 2015    Temat postu:

zaczekaj na wyniki z jednostkami Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18107
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:40, 25 Lis 2015    Temat postu:

krówka napisał:


Wyniki z 7dpo są zawsze podwyższone bo to dzięń z najw. poz. Pi E2. Po jednym badaniu nie ma co snuć diagnoz.



Do tego sie odwołałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:50, 25 Lis 2015    Temat postu:

w kontekscie fazy lutealnej, bo wtedy bada sie te dwa poziomy hormonów.
ok. 7 dpo to dzień w którym zagnieżdza się zarodek. Poz. hormonów ma pomóc w tym procesie. Te poziomy swiadczą o jakości fl i czasem coś diagnozują. Pełen profil hormonalny wygląda zupełnie inaczej.
Oprócz tego oczywiście potrzebne są inne czynniki do implantacji.
Może nie byt jasno się wyraziłam.

Wracając do tematu karro warto skorzystaj z konsultacji ginekologa i endo szkoda zdrowia zeby się stresować na zapas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:01, 25 Lis 2015    Temat postu:

Na pewno trafię do tego i do tego, na razie staram się jeszcze to wszystko przetrawić i czekam aż dostanę wyniki w łapę. Yellow_Light_Colorz_PDT_32
Całe życie byłam zdrowa, zawsze idealne wyniki badań, a tu klops. Akurat jak zaczęłam myśleć o ciąży.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:27, 25 Lis 2015    Temat postu:

karrro napisał:
A czy któraś z was orientuje się może ile mniej więcej czasu zajmuje uregulowanie TSH do poziomu bezpiecznego dla zajścia w ciążę? Z partnerem celowaliśmy w styczeń, ale nie wiem, czy z takim scenariuszem się uda...

Karrro, stres też może przyczynić się do problemów z tarczycą Mruga
Nie znam żadnych uniwersalnych zasad i jedynie mogę spróbować pocieszyć Cię swoim przypadkiem. Bo ja z kolei po odkryciu problemów z tarczycą spanikowałam i przyspieszyliśmy decyzję o staraniach. Zaszłam w ciążę w tym samym cyklu, w którym zaczęłam brać hormony tarczycy (przy TSH ciut mniejszym niż 6) i wszystko z ciążą jest w porządku, a tarczyca przy odpowiednich dawkach leków bardzo szybko się ustabilizowała. Więc myślę, że podstawą jest po prostu bycie pod opieką dobrego endo Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:30, 25 Lis 2015    Temat postu:

Dostałam wlaśnie wyniki badań do ręki:

TSH 4.350 ulU/ml [0.270 - 4.200]
Prolaktyna 93.40 ng/ml [4.79 - 23.30]
Estradiol 889.00 pmol/l faza lutealna [161.0 - 774.0]
Progesteron 56.14 nmol/l faza lutealna [5.3 - 86.0]

*co do tego Progesteronu, to 56.14 nmol/l w przeliczeniu na ng/ml
wynosi chyba coś około 17.65, jeśli przyjąć, że 1ng/l = 3,18 nmol/l.
Przed chwilą znalazłam natomiast jakąś stronę, która
co prawda przelicza wartości witaminy D, ale w takich
samych jednostkach i tam wyszło, że 56.14 nmol/l to 22.4 ng/l...
Więc byłoby idealnie... Ale kalkulator mówi, że 56.14 nmol/l
dzielone na 3.18 to 17.65ng/ml. Yellow_Light_Colorz_PDT_26


Więc jak? Sad

Patrzę też na wyniki usg i coś mnie tknęło, żeby poczytać o zatoce Douglasa. U mnie drugiego dnia wyższych temperatur było widoczne ciałko żółte, ale zatoka Douglasa była wolna? Co to znaczy? Nie rozumiem... Wynik progesteronu chyba też wskazuje na przebytą owulację? Dlaczego wszędzie widzę, że brak płynu w zatoce Douglasa wskazuje na BRAK owu? Shocked


Ostatnio zmieniony przez karrro dnia Śro 22:54, 25 Lis 2015, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:11, 26 Lis 2015    Temat postu:

Dziewczyny, mam też pytanie, lepiej z tymi wynikami iść do ginekologa (chodzę z NFZ) czy iść już normalnie do lekarza ogólnego i poprosić o skierowanie do endo? (pójdę prywatnie, ale chciałabym skierowanie i jakąś opinię). I czy zwykły endokrynolog wypisuje leki na hormony kobiece typu właśnie prl, prg? Wiem, że to może być głupie pytanie, bo to w końcu lekarz od hormonów, ale może powinnam szukać endo-gina? Czym to się różni i co tutaj będzie lepsze? Sad choć nie ukrywam, że szukanie zwykłego endo byłoby dla mnie łatwiejsze...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:25, 27 Lis 2015    Temat postu:

ja bym poszła do gina jak masz swojego zaufanego- on może dac skierowanie do endo-gina jak bedzie potrzeba.
Do rodzinnego z wynikami zeby skierował do endo w związku z tarczycą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agu
za stara na te numery



Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3302
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:50, 27 Lis 2015    Temat postu:

Może być tylko niedoczynność tarczycy i ją wystarczy wyprostować. W Polsce do endo pewnie. W De chodzę do rodzinnego tylko, przynajmniej póki co - ale rodzinny robi usg tarczycy i bada hormony i przeciwciała wszystkie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:23, 27 Lis 2015    Temat postu:

Dziękuję Wesoly
A co byście powiedziały o tym moim Progesteronie na wasze oko? W przeliczeniu jest to dobry wynik, czy nadal za słaby?

Do lekarza będę szła w poniedziałek/wtorek, zobaczymy, co mi powiedzą. Jedna z was też, o ile się nie mylę Karafka, podpowiedziała, że u mnie wysoka PRL na pewno ma związek z zawyżonym TSH. To "na pewno" mnie trochę podbudowało, choć wiem, że najwięcej będę mogła stwierdzić dopiero po unormowaniu tarczycy i ponownym badaniu, ale nie zaszkodzi spytać... Skąd ta pewność?

Pytałam też na początku, czy jeśli PRL nie blokuje owulacji, to jest potrzeba ją zbijać? (jeśli wyszłoby, że mam hiperprolaktynemię)
Wielkie dzięki!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18107
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:24, 27 Lis 2015    Temat postu:

Nic takiego nie powiedziałam Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:31, 27 Lis 2015    Temat postu:

Faktycznie, właśnie teraz sprawdziłam, już miałam edytować, ale mnie uprzedziłaś wybacz. Chodziło mi o Fiammę75 Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16174
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:39, 27 Lis 2015    Temat postu:

Może nie blokować, ale powodować inne problemy np. skraca fazę lutealną, powoduje spadki progesteronu, generalnie utrudnia zagnieżżenie się zarodka. Sama nie zaszłam w ciążę póki nie miałam prolaktyny gdzie ok. 27 a wtedy FL zrobiła mi się 14-15 dni z 13-14.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karrro
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 17 Cze 2015
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:03, 11 Gru 2015    Temat postu:

Cześć dziewczyny, znowu mam pytanie. Zrobiłam w 10dc (wcześniej niestety nie dałam rady) powtórne badania TSH + dodatkowo ft4 ze skierowania od lekarza ogólnego. Dziś wieczorem mam wizytę u endo, a rano poszłam odebrać wyniki krwi:
TSH 2.180 uIU/ml [0.270 - 4.200]
ft4 1.500 ng/dl [0.980 - 1.630]

mój poprzedni wynik TSH z 23dc (7 dpo) to 4.350 uIU/ml. Lekarz ogólny powiedział mi, że z resztą wyników z poprzedniego badania (za wysoka prolaktyna itp) mam koniecznie udać się do ginekologa, ale dobrze, że zobaczy mnie jeszcze endo, a rozbieżność mojego TSH skomentował tak, że to są po prostu wyrzuty hormonów i często tak to wszystko wygląda, bo wyniki są bardzo dobre... Natomiast ciągle wszędzie słyszałam, że stężenie TSH we krwi się nie zmienia? Confused
Ah, dodam jeszcze, że badania w tym cyklu robiłam "pół na czczo" bo zjadłam jedną, małą kromkę chleba, a dzień wcześniej prawie nic nie jadłam czy mogło mieć to jakiś wpływ?


Ostatnio zmieniony przez karrro dnia Pią 13:17, 11 Gru 2015, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:28, 11 Gru 2015    Temat postu:

karro zajrzyj w kalkulator ft i porównaj z % normą dla swojego wyniku.
Stez. tsh się zmienia w czasie oraz w ciagu doby. Lepiej zawsze robić badanie w ta sama porę dnia. Do tego badania nie musisz być na czczo ale nie zaraz po jedzeniu i lepiej nie posiłkach z białkami zwierzęcymi.
Zob. co powie endo po badaniu usg, bo to bedzie kluczowe tutaj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin