Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pomoc w interpretacji wyników
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Starania o dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tinka
pierwszy wykres



Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:27, 11 Sie 2014    Temat postu: pomoc w interpretacji wyników

Witam,

Staramy się z mężem o dziecko od prawie roku, bez skutku, dlatego
bardzo proszę o interpretację wyników hormonów (3dc):

TSH: 2,7ulU/ml
LH: 13,1mlU/ml (norma fazy folikularnej 1,1 - 11,6)
FSH: 5,8mlU/ml (norma fazy folikular 2,8 -11,3)
Estradiol: 21 pg/ml (norma fazy folikularnej 20-160)

Wyniki z 31dc (4dzień wyższej temperatury)
FSH: 2,44mlU/ml (norma fazy lutealnej 1,2-9)
Estradiol: 111pg/ml (norma fazy lutealnej 27-246)
Progesteron: 7,62ng/ml (norma fazy lutealnej 0,95-21)
Prolaktyna: 15,50ng/ml (norma fazy lutealnej 1,2 - 25)
TSH: 1,26uU/ml (spadło (patrzac na wynik z 3dc) po większej dawce leku letrox) (norma 0,4 -4)
FT3: 2,8pg/ml (norma 1,80-4,2)
FT4: 1,42ng/ml (norma 0,800-1,900)
DHEA-SO4: 187ug/dl (norma 65-380)
Testosteron: 121ng/dl (norma 20-80)
Androstendion: 8,06ng/ml (norma 0,3-3,5)

Za 4dni uzupełnienie jeszcze badania o progesteron, LH, insulinę i glukozę.


Ostatnio zmieniony przez tinka dnia Pią 20:26, 29 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polly
za stara na te numery



Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4607
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:44, 11 Sie 2014    Temat postu:

TSH trochę za duże, do starań najlepsze jest w okolicach 1-2.
Wysokie LH może (ale nie musi, u Ciebie nie jest jakieś ogromne) świadczyć o pcos.

A jak wyglądają Twoje cykle? Mierzysz temperaturę? Miałaś jakieś dodatkowe badania, usg?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tinka
pierwszy wykres



Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 14:57, 11 Sie 2014    Temat postu:

Tak, mierzę temperaturę enpr.pl/9038/10421131

Czerwcowy i styczniowy wynik TSH wskazywał okolice 0,97-1,07 czyli od czerwca do sierpnia wzrósł 2,5razy.
Przyjmuję eutyrox 75.

Miałam USG dopochwowe jakiś miesiąc temu, wszystko było okej.
Dwa cykle bieżący oraz lipcowy są bez duphastonu celem wykonania badań hormonalnych. Wcześniej brałam je 7-8 cykli.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polly
za stara na te numery



Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4607
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:10, 11 Sie 2014    Temat postu:

Pewnie trzeba będzie zwiększyć dawkę euthyroxu, skoro na lekach TSH i tak rośnie.

Jak patrzę na Twoje stare cykle, to są raczej dość płaskie, tzn. jest mała różnica między temperaturami przed i po skoku. Może warto wykonać monitoring, żeby zobaczyć, czy pęcherzyki na pewno pękają?
Za to cykl lipcowy z ładnym skokiem, tylko tyle że organizm długo się zbierał do owu Wesoly

Tak mi jeszcze przyszło do głowy - brałaś Duphaston po stwierdzonej owulacji, czy w ciemno od któregoś dnia cyklu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tinka
pierwszy wykres



Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:17, 11 Sie 2014    Temat postu:

Duiphaston brałam od 15-25dc, niestety w ciemno, bez monitoringu, sugerowałam się tylko mierzonym i temperaturami. A co oznacza minimalna warość estradiolu?

Dziwne właśnie, że TSH wzrosło aż tyle w ciągu dwóch miesięcy, pół roku było spokoju, wcześniej ciężko było dobrać mi dawkę, bo albo za duża, albo za mała, a to poziom za niski, a to za wysoki.

Może ktoś jeszcze dołączy do dyskusji?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polly
za stara na te numery



Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4607
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:23, 11 Sie 2014    Temat postu:

Z Duphastonem są właśnie 2 szkoły - jedni mówią, że lepiej brać po potwierdzonej owu, inni lekarze dają w konkretnych dniach cyklu.

Estradiol też miałam taki niski (chyba 26, jeśli dobrze pamiętam) i lekarz mówił, że to nic, mimo że w internecie wyczytałam, że lepiej mieć wyższy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:37, 11 Sie 2014    Temat postu:

Co do duphatonu to jest taka sprawa, że właśnie spokojnie można brać w wyznaczonych dniach bo nie blokuje owulacji w tych dawkach które zapisują standardowo. Sama się wściekalam na lekarza jak brałam, daleczego każe mi w tych dniach jak ją mam skoki np. 21 dc, ale z czasem poczytalam i zrozumiałam że nie ma to znaczenia, nawet udało mi się zajść w ciążę mimo że brałam przed skokiem. Co innego jakby to Luteina była która podnosi temperaturę i blokuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tinka
pierwszy wykres



Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:42, 11 Sie 2014    Temat postu:

Ika, z jakich powodów brałaś duphaston? Miałaś badania hormonów?
Po ilu cyklach zaszłaś w ciążę?
Mi lekarz powiedział, ze duphaston brany wcześniej owulacji nie blokuje


Ostatnio zmieniony przez tinka dnia Pon 15:42, 11 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:48, 11 Sie 2014    Temat postu:

zaczelismy sie starac w marcu 2010, zaszlam w ciaze w marcowym cyklu 2011. Przez ten czas mialam i hormony badane - byly ok, chociaz wczesneij mialam wysoką prolaktynę i bralam bromergon na to. W czasie staran bralam i Clo na stymulacje owulacji i bromergon bo cykle zwykle mam dlugie 35 dni to minimum i potem od 16dc Duphaston. Po drodze okazalo sie ze jeden jajowod mam zatkany, plemniki meza w stanie srednim, 4% prawidlowej budowy, ale mial duzo milionow za to. W koncu udalo sie w cyklu bez lekow, jak myslelismy ze nic z tego i czekalismy zeby zrobic powtorke badania nasienia. W tym cyklu bralam tylko duphaston, bez stymulacji Wesoly Po ciazy rok nie mialam okresu, pozniej udalo sie juz w trzecim cyklu, ale poronilam, i teraz drugi synek udal sie od razu po poronieniu, czyli organizm w jakis sposob sie naprawil Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tinka
pierwszy wykres



Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:15, 11 Sie 2014    Temat postu:

Czyli również było pod górkę, ale dobrze ze Wam się udało
Mój mąż przymierza się do badania nasienia, ja w drugiej fazie cyklu muszę zrobić jeszcze prolaktynę oraz progesteron.

Co myśliciel NT stosunku LH/FSH? Wynosi 2,26
Strasznie nurtuje mnie niski poziom estradiolu w fazie folikularnej. Czy stosunek FSH lub LH ma się jakoś do estradiolu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elemka
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2011
Posty: 2180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:18, 11 Sie 2014    Temat postu:

Ika luteina nie blokuje. Przy dużej dawce. I między duphastone a luteiną nie zauważałam różnicy w sztucznie podniesionej temperaturze. Jedynie Provera mi babrała. Ja luteine i duphaston biorę od 16-25 ''na oko'', ale dlatego, że u mnie cykle trwały w nieskńczoność ( progesteron na b. niskim poziomie) i mam tzw. stymulowane cykle. Parę miesięcy temu w głupim buncie odstawiłam na własną rękę luteinę i znów miesiączka 20 parę dni trwała z mocnym krwawiniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tinka
pierwszy wykres



Dołączył: 22 Lip 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:35, 11 Sie 2014    Temat postu:

Elemka, czy Ty się również starasz lub zaszłaś w ciążę po duphastonie?? Nie ma Twojego wykresu, wiec nie widzę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elemka
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2011
Posty: 2180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:47, 11 Sie 2014    Temat postu:

Staram się. Ja duphaston odstawiłam. Źle się czułam po nim. Teraz na luteinie jestem. Wykres jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:48, 11 Sie 2014    Temat postu:

Elemko daj link w podpisie z numerem a nie z nazwą bo nie wchodzi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elemka
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2011
Posty: 2180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:00, 11 Sie 2014    Temat postu:

Wesoly Już sorki Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Starania o dziecko
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin