Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

różne pytania kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 16:44, 10 Maj 2015    Temat postu:

Warto kupić blender? Często go używacie w kuchni?

Już dawno chodzi za mną, ale nie wiem, co można nim robić poza pastami, zupami krem czy koktajlem truskawkowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:24, 10 Maj 2015    Temat postu:

Mam ręczny i stojący i nie wyobrażam sobie życia bez
A pasty, zupy krem i koktajle to mało?
Używam codziennie, czasem po kilka razy.
Jak byś kupowała ręczny to polecam też z pojemnikiem do rozdrabniania. I kup o dużej mocy, bo łatwo spalić przy bardziej wymagających pastach Mruga

Mi się marzy Vitamix... może kiedyś nazbieram pieniądze Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:26, 10 Maj 2015    Temat postu:

Kiedyś blender wydawał mi się zbędnym gadżetem, a teraz (kiedy mam już swoją kuchnię ) co i rusz żałuję, że go jeszcze nie mam i z wielu kulinarnych pomysłów rezygnuję z tego powodu Smutny
Brakuje mi właśnie tych past i zup krem, ale też wiele przepisów na ciasta wymaga użycia blendera (zmiksowane orzechy, czy owoce, ciastka... ) Wesoly

Zastanawiałabym się jednak bardziej nad ręcznym blenderem, niż tym takim stojącym z dzbankiem - ten drugi mieli rodzice i tak często się zacinał, że zdążyłam się uprzedzić
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:34, 10 Maj 2015    Temat postu:

ja nie używam może na co dzień ale nie wyobrażam sobie nie mieć Mruga
zupki miksuje i w lecie uwielbiam koktajle
ja mam taki ręczny lub stojący z pojemnikiem, ten ręczny jednak się lepiej sprawdza, co prawda stojący nigdy mi się nie zaciął, ale dłużej musi chodzić i i tak żeby równomiernie było pociachane to trzeba nim potrząsać co chwila może to temu, że tamten stojący to tylko dodatek taki do robota i przez to gorszy... mam zelmera Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iskra
za stara na te numery



Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlkp
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:14, 10 Maj 2015    Temat postu:

Kupujcie. Dla mnie wazniejszy od piekarnika
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aglaia
za stara na te numery



Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:21, 10 Maj 2015    Temat postu:

Co robię w blenderze - zupy, koktajle, pesto, lemoniadę (tak - wiem, że brzmi śmiesznie ale tak jest), czasem młodemu jogurt z owocami zmiksuję, sosy owocowe. Mamy ręczny i stojący (taki razem z całym robotem kuchennym).

Dla mnie przy dziecku to podstawa. Wcześniej używałam niezbyt często (ręczny wręcz dość długo stał prawie nieużywany) ale odkąd młody zaczął konsumować coś innego niż mleko to blender jest u nas w prawie codziennym użyciu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:56, 10 Maj 2015    Temat postu:

Oprocz wymienionych zastosowań mi jest niezbędny jak robię przetwory z pomidorów. Ja mam ręczny z przystawkami . Używam takiej małej do mielenia orzechów do ciast, rewelacja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:33, 11 Maj 2015    Temat postu:

Również polecam blender, najlepiej taki 2w1 czyli i ręczny, i z pojemnikiem - ręczny do zup czy koktajli, pojemnik do mielenia pesta czy orzechów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:34, 22 Maj 2015    Temat postu:

Staram się być dobrą żoną, więc chciałam na obiad zrobić Mężowi krewetki, których strasznie nie lubię. U mnie nie dostaną już drugiej szansy, mowy nie ma Ale zalegają w zamrażarce i piątek jest...
Ktoś, coś, jakiś pomysł na krewetki może ma? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iskra
za stara na te numery



Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlkp
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:40, 22 Maj 2015    Temat postu:

ja robię krewetki w ziołach, bo to szybko i smacznie Mruga

rozppuszczam na patelni 1-2łyżki masła (nie boimy się masła, tyle można się nauczyć z kuchni Iskry ) kroję cebulę - dwie duże, ząbek czosnku, wkrawam natkę pietruszki i chwilę podsmażam. Na to lądują krewetki (najlepiej nie zamrożone, ale jak już masz zamrożone to też ok) i one tam mają być max 5min! (to jest ważne) przez te 5min trzeba je doprawić - solą i pieprzem. Jesli jest ich dużo to na końcu przykryj patelnię i niech przejdą aromatem Wesoly

Ja wyławiam je z patelni, wrzucam do miski i podaję z 3sosami w osobnych miseczkach:
- tysiąca wysp (wiadomo jaki to )
- ziołowym: 1x jogurt naturalny, 1duża łyzka majonezu, 1/2ząbka czosnku utartego, 1/4małej cebulki, pietruszka, szczypiorek, sól, pieprz
- paprykowym-pikantnym: jogurt naturalny, pokrojona superdrobno papryczka japanelo, trochę soli i wymieszać, dodać 1/4łayżki majonezu aby zagęścić

Każdy domownik ma swój talerz na który nakłada sobie sosu (jest bardzo gęsty) i krewetki.
Mam nadzieję, że chociaż "kawałek" tego przepisu przemówi do Ciebie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:46, 22 Maj 2015    Temat postu:

I po tych 5 minutach te krewetki są już gotowe? Shocked czy po prostu wyłączyć grzanie i tak już zostawić?
To dopiero szybki obiad

A, i czy te krewetki przed trzeba jakoś przygotować? Jeśli trzeba im coś wydłubywać, czy ucinać, to chyba spasuję...

Iskra napisał:
Ja wyławiam je z patelni, wrzucam do miski i podaję z 3sosami w osobnych miseczkach:
- tysiąca wysp (wiadomo jaki to )

.....? Wstyd
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iskra
za stara na te numery



Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlkp
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:48, 22 Maj 2015    Temat postu:

muszą być jeśli są świeże. Jeśli mrożone to możesz po 5min wyłączyć i przykryć, powinno być ok, raz tylko robiłam mrożone, ale pamiętam że surowych nie jadłam Mruga

Sos tysiąca wysp:
W miseczce dokładnie mieszam majonez z ketchupem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos jest gotowy kiedy konsystencja stanie się jednolita. Podaję jako dodatek do wędlin, mięs, ryb, ziemniaków, frytek itp. I tyle Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:56, 22 Maj 2015    Temat postu:

Spagetti z krewetkami
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:38, 23 Maj 2015    Temat postu:

Mąż powiedział, że fajny przepis, po czym... zrobił je po swojemu Przeoczyłam też fakt, że były już w panierce Confused
No nic, przepis chomikuję i może wykażę się następnym razem Wesoly Dziękuję Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:02, 28 Maj 2015    Temat postu:

co można zrobić z zupą zbyt pikantną, za dużo pieprrzu mi się wsypało. Pali mocno? jest coś co złagodzi ten stan. help...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 34, 35, 36  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 34, 35, 36  Następny
Strona 22 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin