Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

różne pytania kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2243
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:08, 05 Kwi 2017    Temat postu:

Dziewczyny niby rzecz oczywista, ale wolę się upewnić, bo zawsze robiłam wszystko od razu. Kruche ciasto lubi zimno, to wiadome, ale jak sobie je zagniotę i wyciągnę za tydzień i dopiero wtedy upiekę, będzie ok? Dodam tylko, że nie robię tego z gotowanym żółtkiem, tylko zwykłe kruche.
Pierwszy raz w życiu muszę święta na raty przygotowywać Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Muflon
za stara na te numery



Dołączył: 05 Gru 2015
Posty: 1551
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:14, 05 Kwi 2017    Temat postu:

Mój mąż mrozi kruche ciasto, jak ma dłużej poleżeć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 18851
Przeczytał: 15 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 6:36, 06 Kwi 2017    Temat postu:

Nic mu się nie stanie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2243
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:55, 06 Kwi 2017    Temat postu:

Dzięki. Czyli robię dziś kruche na mazurki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18152
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:11, 06 Kwi 2017    Temat postu:

Eeee ja tam bym nie robiła. Najwyżej dzien wcześniej. Ale tydzień? Juz by mi sie odechciało tych mazurków, szczerze. Ale ja jestem bardzo wrażliwa w tym temacie Mruga

A propos to wszystkie kruche co robiłam miały jajka. Co ty masz za przepis?


Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Czw 12:13, 06 Kwi 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2243
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:33, 06 Kwi 2017    Temat postu:

Karafka, wiesz na Boże Narodzenie tak czekałam na ostatnią chwilę i akurat wtedy starszy zaczął wycie a u młodszej kolki w pełni. Skonczylo się na barszczu instant i 10 uszkach, po 5 na mnie i męża. Tyle było z przygotowań. Teraz biorę się wcześniej, bo nie wiem co będzie się działo.
A ja też robię z jajkiem (żółtkiem), ale surowym. A jest też przepis na spód do mazurka z żółtkiem gotowanym na twardo, ale nigdy nie robiłam Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agrafka
za stara na te numery



Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1805
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:29, 07 Kwi 2017    Temat postu:

Miśka, a czy możesz podać dokładny przepis na spód do mazurka?
Pierwszy raz będę robić Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Agrafka dnia Pią 12:30, 07 Kwi 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2243
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 7:40, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Agrafko ja robię taki
Ciasto kruche:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 50 g cukru
• 150 g masła
• 1 jajko
Masło siekasz, resztę szybko zagniatasz w jak najzimniejszym otoczeniu (zimny nóż, miska). Tylko ja dodaję jeszcze cukier wanilinowyu, albo trochę wanilii, bo z tego przepisu wychodzi (moim zdaniem) taki bezsmakowy spód (ale tak ponoć w mazurkach ma być )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mirabelka
nauczyciel NPR



Dołączył: 13 Paź 2015
Posty: 567
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:32, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Dziękuję Miśka za przepis! Pierwszy raz widzę ciasto kruche na mące ziemniaczanej Wesoly Muszę spróbować!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anuszkaja
za stara na te numery



Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 1359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:56, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Dziewczyny, nie ma glupich pytan, takze tego, pytam
Mam w przepisie na masę, ktorą sie zagotowuje, "smietana 30%". Bez problemu kupowalam zawsze w Carrefour a dzis oblecialam Kaufland, Carrefour, Biedre i ni ma! Mam tylko " amietanke 30%", taka wiecie, rzadką jak mleko.
Mozna bezpiecznie zastapic "smietane 30%" "smietaką 30%"? Boje sie zmarnowac dosc drogie produkty, ktore w tej masie bede zagotowywac...


Ostatnio zmieniony przez anuszkaja dnia Sob 10:57, 08 Kwi 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2243
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:12, 08 Kwi 2017    Temat postu:

A to nie jest to samo? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anuszkaja
za stara na te numery



Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 1359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:15, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Kiedys kupilam "smiete 30%" i byla gesta jak...smietana Mruga
A smietanka 30% jest rzadka jak mleko. Tak mi sie wydaje...
To moze zaryzykuje? Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Muflon
za stara na te numery



Dołączył: 05 Gru 2015
Posty: 1551
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:41, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Jest różnica. Śmietana 30% jest gęsta i kwaskowa (bo jest ukwaszona przez bakterie fermentacji mlekowej), śmietanka jest rzadka i słodkawa (nie jest ukwaszona). Inaczej smakują i się zachowują, śmietana np. nie nadaje się do ubijania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18152
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:55, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Gęste, tluste i kwaśne to bardziej creme fraiche. Albo niemiecki Schmand. W ok chyba tez sa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anuszkaja
za stara na te numery



Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 1359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:13, 08 Kwi 2017    Temat postu:

Ok, czyli juz wiem, ze to a rozne produkty. A czy w tym wypadku jest opcja zastapienia smietany smietanka? Masa ma byc zagotowana i lekko zgestniec. Brak ubijania.
Kruchy spod juz upieczony stygnie a ja dalej nie wiem czy ryzykowac smietanke, czy zezrec suchy przewala oczami
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35, 36  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35, 36  Następny
Strona 34 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin