Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pasty na kanapki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:44, 26 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:20, 02 Lis 2013    Temat postu:

Hummus! Dodatki prawie nieograniczone a do tego zdrowe Wesoly Co prawda nie wiem jak ma sie ciecierzyca do diety mamy karmiacej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:45, 26 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:20, 02 Lis 2013    Temat postu:

Jeśli chodzi o takie, jak fasola, groch itp, to nie ma problemu, już dawno jem Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:46, 26 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:21, 02 Lis 2013    Temat postu:

A zaciekawił mnie ten hummus, jak go się robi?

Ciecierzycę bardzo lubię, tylko będę musiała po sklepach poszukać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:55, 26 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:21, 02 Lis 2013    Temat postu:

Kurcze ja tu mam 50 roznych rodzajow, z pomidorami, oliwkami, przepyszne.

[link widoczny dla zalogowanych]

przepisow jest mnostwo, poszukaj innych Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:04, 26 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:22, 02 Lis 2013    Temat postu:

Dzięki, spróbuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:58, 31 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:22, 02 Lis 2013    Temat postu:

Zrobiłam, super, tylko kurcze ja ten hummus to wyjadam bez chleba Wesoly Tak, żeby dodać troszkę wędzonego łososia, to byłby super, tylko, że córa chyba uczulona.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:48, 31 Paź 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:23, 02 Lis 2013    Temat postu:

Tez uwielbiam szczegolnie jak ma sok z cytryny, oliwki albo czerwone pesto. Tyle ze sama jeszcze nie robilam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szarotka
za stara na te numery



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 2686
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:59, 02 Lis 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:23, 02 Lis 2013    Temat postu:

a to tahini jest konieczne - bo nie wiem skąd wziąć.
Zresztą fasoli też jeszcze nie mam - mam za to bardzo ochotę na hummus
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:02, 02 Lis 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:24, 02 Lis 2013    Temat postu:

Ja nie dawałam, przesadziłam troszkę z czosnkiem Wesoly

A cieciorkę kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością, ale w większych spożywczych też widziałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:30, 02 Lis 2010
PRZENIESIONY
Sob 23:24, 02 Lis 2013    Temat postu:

Tahini mozna zrobic, lub poszukac w sklepach ze zdrowa zywnoscia lub sklepach przy restauracjach Green Way...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:30, 03 Lis 2013    Temat postu:

Ja w pastach lubię to, że można eksperymentować, tworzyć własne przepisy, próbować różnych przypraw, dodać czegoś mniej lub więcej w zależności od upodobań.
Jeśli nie macie blendera ręcznego, uważam że warto kupić - niektórych past nie da się zrobić bez blendera, albo blender stojący nie potrafi dobrze zmiksować.


Z bialego sera:
- 250 g sera białego
- jogurt naturalny lub śmietana - tyle żeby się zrobiła konsystencja dobra do smarowania
- czerwona papryka słodka w proszku, ale dokładnie nie powiem ile, bo ja na oko daję. myślę że z 1-2 łyżeczki, żeby miało jasno pomarańczowy kolor
- dodatki: ja daję tylko czosnek przeciśnięty przez praskę, najlepiej próbować w trakcie, żeby nie dodać za dużo. można też dać cebulę (zwykłą lub czerwoną), szczypiorek.
- sól do smaku
Do tego nie trzeba mieć blendera, wystarczy widelcem wszystko wymieszać i trochę porozgniatać ser.


Nie wiem czy jest jeszcze sezon na bakłażana i paprykę, ale ja z tydzień temu robiłam z nich pastę, więc podaję przepis: Pasta z pieczonego bakłażana i papryki: (może być wegańska)
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 50 g masła (jeśli bakłażan i papryka są duże, to może być więcej masła) lub tłuszcz kokosowy (teściowa z tym kokosowym robi)
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz lub coś innego co smaku

Bakłażana nakłuć i włożyć do nagrzanego do 170 st piekarnika (do jakiegoś naczynia lub blachy, na papier do pieczenia). Piec ok 40 min. Potem dołożyć paprykę. I piec jeszcze 40 min. Skórka bakłażana powinna być mocno pomarszczona, a papryka zarumieniona.

Ja trochę przestygną obrać (skórka dość dobrze sama odchodzi. Pestki/ogonki usunąć. Obrane i wydrążone włożyć do głębokiego naczynia. Dodać masło/tłuszcz kokosowy (łatwiej zmiksować, jeśli nie jest zbyt twarde), czosnek i inne przyprawy. Zblendować i schłodzić.


Pasta z awokado: (wegańska)
Ja lubię jak awokado jest miękkie, więc jak kupię, czekam z tydzień aż się zrobi lekko miękkie, albo zacznie brązowieć (pojawiają się na nim brązowe plamki, najpierw małe, potem coraz większe)

- 1 awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- mały ząbek czosnku

Awokado obrać i zblendować z sokiem z cytryny i czosnkiem. Jeśli awokado jest miękkie, da się też widelcem, ale blenderem łatwiej.


Pasta z czerwonej soczewicy: (wegańska)
- pół szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
- 1/3 szklanki pestek dyni
- kawałek pora
- przyprawy do smaku
- łyżka oliwy z oliwek

Pestki dyni namoczyć na 8-12 godzin. Potem wodę wylać i przepłukać pestki.
Soczewicę ugotować.
Por posiekać
Wszystko razem zblendować.


Pasta z suszonych pomidorów: (wegańska)
- kilka suszonych pomidorów
- pół szklanki słonecznika
- łyżka oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- bazylia (świeża lub w proszku)
- opcjonalnie szczypta soli

Namoczyć słonecznik na 8-12 godz. Potem wylać wodę i przepłukać.
Wszystko razem zblendować. Można zrobić więcej i dodać wody, żeby było rzadsze i jest świetne jako sos do makaronu (Ali bardzo smakowało takie spagetti, ale chyba głównie dlatego, że lubi makaron )



Jeśli dodaję sól (obojętnie do jakiej pasty) odkładam wcześniej trochę dla dziecka, i potem dosalam.


Na razie tyle


Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Czw 1:44, 13 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 1:19, 05 Lis 2013    Temat postu:

Pasta z natki pietruszki (dobra na odporność - tak przynajmniej twierdzi osoba od której mam przepis)
pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny lub limonki
ok. 4 cm startego na drobnych oczkach, lub pokrjonego na małe kawałki świeżego imbiru
ok. 4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku ewentualnie

Wszystko zblendować

Nadaje się i jako pasta, i "maczanka" np. do selera naciowego, dodatek do pieczonego łososia, kto jak lubi.
Pychota Wesoly tylko trzeba uważać żeby nie przedobrzyć i nie dodać za dużo czosnku lub imbiru. Te 2 składniki zależą od osobistych preferencji. Nie da się tego zjeść za dużo na raz, bo jest dość ostre.

Żeby zrobić pesto, trzeba dodać np. płatki migdałowe albo słonecznik (wcześniej namoczony na noc), tak 1/4 szklanki i zmiksować razem z pastą pietruszkową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:39, 05 Lis 2013    Temat postu:

Elwiraa twa pasta to normalnie bomba zdrowotna!
Muszę zacząć robić tez pasty, bo na wędline nie zarobie. Tylko czy syn mi zje...
A thaiti czy jak mu tam można zrobić przez mielenie blenderem sezamu. Ale mi kiedyś średnio wyszło, ciężko się mieli. Więcej chyba nie zrobię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:15, 05 Lis 2013    Temat postu:

Do mielenia sezamu trzeba mieć młynek do kawy, albo inne urządzenie (np. Thermomix, ale to już strasznie drogie jest). Ja chcę kupić młynek jakis używany za parę złotych. Ale tahini gotowe kupię, bo dużo zachodu z robieniem samemu. Nie wiem do czego miałabym potem wykorzystać olej sezamowy. Humus jest pyszny, ale drogi tam gdzie jadłam, więc muszę samq zrobić
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:51, 05 Lis 2013    Temat postu:

Kupiłam dziś awokado.
Za tydzień debiut
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin