Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mięska do chleba

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:20, 11 Maj 2009    Temat postu: mięska do chleba

PASZTET MOJEJ MAMY
uwaga: proporcje składników można zmieniać wg upodobania

1. 0.7 - 1 kg wieprzowiny mieszanej (łopatka, boczek, schab, co kto ma)
2. 0.5 - 0.7 kg wołowiny
3. pół kurczaka albo dwa udka
4 . 3-4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 cebula
5. 30 dkg wątróbki kurzej lub wieprzowej, mozna tez dodać inne podroby np serca
6. 15-20 dkg pieczarek
przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy, imbir, gałka muszkatołowa
1 spora bułka lub pół wrocławskiej
2-3 jajka

1-4 zaleć wodą minimalnie ponad poziom składników i gotować z przyprawami na małym ogniu aż będzie bardzo miękkie (mięso odchodzi od kości) ok 2-3 godz. pod koniec gotowania dodać grzyby i wątróbkę a bułkę po wyłączeniu gazu. wystudzić, oddzielić mięso od kości, wszystko zemleć w malakserze na gładką masę. dodać jajka, dobrze przyprawić (trochę "za dużo"), jesli za gęste dodać sosu z gotowania, jesli za rzadkie bułki tartej. dobrze wysmarować formę smalcem i wysypać tartą bułką lub wyłozyć folią aluminiową, piec w sredniej temp. aż się zrumieni i popęka z wierzchu. najlepszy na drugi dzień

to jest duża ilość, mozna zrobić tyle i zamrozić ale raczej przed pieczeniem, po jest mniej smaczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:04, 11 Maj 2009    Temat postu:

mniam, musze wreszcie jakis pasztet zrobic, dzieki juka Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:39, 12 Maj 2009    Temat postu:

Ja lubię do pasztetu dorzucić gotowaną marchewkę i pomidory. No i masę majeranku. Wesoly

Pasztet to super sprawa na pozbycie się zalegających resztek mięs w lodówce. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 14:51, 23 Lis 2013    Temat postu:

Bardzo proszę o jeszcze. Najchętniej szynkę gotowaną by wyglądała jak sklepowa wędlina co by starszy chciał do ust włożyć chociaż.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:23, 23 Lis 2013    Temat postu:

Zeby szybka wygladała jak sklepowa trzeba by było ją porządnie nasaletrować a to juz nie jest zdrowe mozna szynkę podsmażyć na patelni i zamiast pieczenia dusić do miękkości oczywiście bez saletry nie będzie różowiutka Sad
Zamiast szynki moje dzieci lubią upieczone uda z indyka a ponieważ sa dość duże to mozna z powodzeniem kroić na chleb i zdrowsze od wieprza
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:54, 23 Lis 2013    Temat postu:

Saletra powiadasz. Hmm. Chyba nie chcę wiedzieć jak się robi szynkę.
Ale taka gotowana to nie wygląda jak ta tzw biała? Zresztą bez różnicy, dawajcie przepis. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:26, 23 Lis 2013    Temat postu:

Jeśli twoje dziecię nie przepada za mięsem możesz zrobic kolorową pieczeń rzymską najlepiej z mielonego indyczego. Często robię na obiad a jak zostaje to kroimy na kanapki.
Mielone indycze doprawiam wg uznania sól piepr, majeranek , papryka w proszku dodaję 2-3 jajka , bułkę tartą, w kostkę pokrojoną różnokolorową paprykę, moze być cukinia, kukurydza z puszki i groszek mrożony .
Wszystko razem wymieszać i upiec w formie jak do keksu.
Pieczeń wygląda bardzo apetycznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:30, 23 Lis 2013    Temat postu:

Super na pewno zrobię. Tylko pewnie dziecko mi nie zje. Bo tam są warzywa...
Czasem myślę czy nie dac mu 2 dni jedzenia a potem talerz z warzywami.może by pomogło
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:33, 23 Lis 2013    Temat postu:

Ale kukurydzę z reguły dzieci lubią , wybierz z warzyw to czego dziecię nie wypluje do tej pieczeni możesz wrzucić np suszone morele lub śliwki i tez będzie dobre
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:55, 23 Lis 2013    Temat postu:

Gam z warzyw je obecnie ziemniaki i ogórki. Ja już nie daje z nim rady. A pół roku temu hadk wszystko, lacznie z kasza, marcheka z groszkiem i nie wiem co tam dzieci nie lubią Wsciekly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 19:06, 23 Lis 2013    Temat postu:

Cos go zraziło do warzyw? Moze to taki czas buntu z gatunku "ja tego jesc nie bede i juz"
Moja córa tez nie przepada za warzywami, nie lubi sałatek, surówek dlatego staram sie warzywa dodawać w jakiejś postaci do mięsa .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 13:41, 24 Lis 2013    Temat postu:

Wiesz nie wiem co się stało, najpierw zrezygnował z buraczków bo plamią. A potem pojechał po bandzie...
A jak podajesz tą pieczeń rzymska na obiad z jakimś sosem czy jak? I jajko to rozumiem rozbite surowe?, jak do mielonego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:07, 24 Lis 2013    Temat postu:

Tak jajka jak do mielonego a sos moze być jaki sobie wymyslisz ale niekoniecznie .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin