Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

cos pysznego i taniego ,dla tych którzy oszczędzaja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:00, 03 Lis 2009    Temat postu:

sos do carbonary-prosze bardzo Wesoly

gotujemy ulubiony makaron

na patelni podsmazamy bez tluszczu dobry wedzony boczek pokrojony w kostke

w garnuszku ja dodaje 2 porzadne lyzki slodkiej! smietany 22% albo nawet 30%(moze byc kremowka), wrzucam samo zoltko, wciskam duzy zabek czosnku i wszystko mieszam na jednolity sos, doprawiam sola i przeprzem, a na koniec wrzucam duza ilosc parmezanu(najlepszy jest swiezo utarty.

makaron odcedzam, przekladam do garnka, stawiam na najmniejszym plomieniu, wrzucam boczek, mieszam, a nastepnie zalewam sosem , mieszam caly czas i czekam az sie porzadnie podgrzeje(caly czas mieszam aby sie sos za bardzo nie scial, on ma sie rozpuscic i przylgnac do kluseczek
pycha Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brunette
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:53, 03 Lis 2009    Temat postu:

fresita-dzięki Wesoly wypróbuję w najbliższym czasie,gdy nie będzie zbyt dużo czasu na gotowanie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:32, 03 Lis 2009    Temat postu:

Kurczę, gdyby mnie nie odrzucało teraz prawie każde jedzenie, to bym tak chętnie wypróbowała... Muszę jednak zacisnąć zęby, bo mój M. długo nie pojedzie na takim postnym i lekkim jedzeniu, które teraz mamy głównie w domu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
okoani
za stara na te numery



Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roztocze ;)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:44, 03 Lis 2009    Temat postu:

Co do przepisu na zupę czosnkową, to mój przepis jest taki:
- podstawa czyli rosołek zrobiony albo na kostce, albo tradycyjnie (zdecydowanie lepszy)
- 3 - 4 ząbki czosnku (choć ilość zależy od upodobań)
- taki grubszy plasterek sera z niebieską pleśnią (Lazur) lub trójkącik serka topionego (śmietankowego, szczypiorkowego lub ziołowego)
- zioła: cząber, bazylia, oregano (tego najmniej, bo jest najbardziej wyrazisty) - oczywiście ilość i rodzaj ziół zależy od upodobań
- papryka mielona słodka (lub ostra i wtedy zrezygnować z pieprzu) - pół płaskiej łyżeczki
- pieprz i sól

Czosnek drobno posiekać, wrzucić do rosołu, po kilku minutach dodać ser, przyprawić do smaku (część ziół zostawić do wsypania "na ostatnią chwilę", zwłaszcza cząber najlepiej dodać na końcu).
Jeśli robię zupę z serem Lazur, to do talerzy dodatkowo kruszę po pół plasterka.
Do zupy idealnie nadają się mini-grzanki lub groszek ptysiowy Wesoly


Ostatnio zmieniony przez okoani dnia Wto 12:47, 03 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:10, 03 Lis 2009    Temat postu:

Fuuuuuj, lazur... jak można tak krzywdzić zupę??? Wesoly MrugaMrugaMrugaMruga

Ja robię tak (nie podaję dokładnych proporcji, bo zawsze "na oko"...):

1.1 cebulę niedużą i czosnek (tak z 7, 8 ząbków chyba, zależy, jak bardzo czosnkową chcemy mieć zupę Mruga) podsmażam na oliwie w garnku, niekoniecznie bardzo drobno posiekany.

2.Na to wlewam 2 szklanki z resztek rosołu (dla nieortodoksyjnych kulinarnie może być rosół z kostki, oczywiście... albo czasem robię bulion z samych warzyw, które potem można zużyć do sałatki warzywnej Mruga), ma się chwilkę wolniutko pogotować

3. wlewam do środka roztrzepane jajo, wrzucam trochę (tak z pół kromki) chleba pszennego (bez skórki), gotuję tak długo, żeby się rozmiękczył zupełnie i miksuję wszystko razem. Podawać z grzankami z serem, albo z takimi małymi kwadracikami przesmażonego chleba. Albo:

3 miksuję (sam czosnek z bulionem), do misek wrzucam starty ser (ja lubię mozarellę, ale "oryginalnie" powinien być parmezan) i podaję znowu z małymi grzaneczkami.
O, smacznego, zwłaszcza w sezonie grypowym. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:34, 03 Lis 2009    Temat postu:

lazur mniam, tylko jego uzywam do cieplych dan, inne plesniowe albo sa wodniste albo kwasne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:19, 03 Lis 2009    Temat postu:

jajecznica z lazurem mi się zamarzyła....ehhh.... Yellow_Light_Colorz_PDT_09
na razie w sferze marzeń
mam ślinotok jak pies Pawłowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:26, 03 Lis 2009    Temat postu:

oja juka, ale inspiracja Wesoly dzieki!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:42, 03 Lis 2009    Temat postu:

tylko nie mów potem, jak smakowała, bo zapluję klawiaturę Confused
p.s. najlepsza na masełku - też żegnaj

albo takie grzanki z razowego chleba z serem pleśniowym i z żurawiną....i czerwone wino do tego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Wto 17:43, 03 Lis 2009    Temat postu:

ojej juka Smutny
to jednak jesteś na diecie???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brunette
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:32, 04 Lis 2009    Temat postu:

jako,że mamy remont i nie mam za wiele czasu na gotowanie dzisiaj było szybko,tanio i bezmięsnie - ziemniaki w mundurkach z "sosem twarożkowym" - kostka twarożku półtłustego,1mały jogurt naturalny,czosnek(ile kto woli/lubi),sól/pieprz,koperek. Twaróg z jogurtem zmiksowałam,dodałam czosnek i przyprawy.Odstawiłam na jakies 30min do lodówki by wszysko ładnie przeszło,a potem sos na gorący ziemniak i mmmmm..pycha Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 0:17, 05 Lis 2009    Temat postu:

fresita napisał:
sos do carbonary-prosze bardzo Wesoly

gotujemy ulubiony makaron

na patelni podsmazamy bez tluszczu dobry wedzony boczek pokrojony w kostke

w garnuszku ja dodaje 2 porzadne lyzki slodkiej! smietany 22% albo nawet 30%(moze byc kremowka), wrzucam samo zoltko, wciskam duzy zabek czosnku i wszystko mieszam na jednolity sos, doprawiam sola i przeprzem, a na koniec wrzucam duza ilosc parmezanu(najlepszy jest swiezo utarty.

makaron odcedzam, przekladam do garnka, stawiam na najmniejszym plomieniu, wrzucam boczek, mieszam, a nastepnie zalewam sosem , mieszam caly czas i czekam az sie porzadnie podgrzeje(caly czas mieszam aby sie sos za bardzo nie scial, on ma sie rozpuscic i przylgnac do kluseczek
pycha Wesoly


no w koncu wyszła mi ta carbonara...

wczesniej sos mi sie sciał, i było do niczego, ale teraz wyszło super...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 11:45, 07 Lis 2009    Temat postu:

cebulowa wyszła smaczniejsza ( i ładniejsza) bez miksowania niz ta miksowana, carbonara dziś na obiad, oczywiście u nas ilości potrójne chyba
a dla mnie łysy makaron z pomidorami i bazylią
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:54, 07 Lis 2009    Temat postu:

oo brunette widze, ze lubisz pyry z gzikiem jak to moja kolezanka na to mowi, a u nas pelkartofle z serem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 12:28, 07 Lis 2009    Temat postu:

kaszubi takie kartofle w mundurkach jadają ze śledziem w śmietanie (sledź, cebula, śmietana, ogórek kiszony lub jabłko). nazywa się to pulci ze sledzmi, czy jakos tak... moje dzieci za tym przepadają, "mamooooo, zrób kaszubski obiad!"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 6 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin