Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

cos pysznego i taniego ,dla tych którzy oszczędzaja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 20:44, 30 Paź 2012    Temat postu:

ja dzis na kuchniatv widziałam taki sposób na jajko... wbijane do woreczka foliowego, zakrecane i gotowane w takiej własnie folii, zeby miało postac kulistą...Mruga
tam było serwowane akurat jako dodatek do salatki..

pierwszy raz sie z czyms takim spotkalam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:09, 30 Paź 2012    Temat postu:

My często jemy kotleciki jajeczne Wesoly Ale jajko w panierce ciekawe jednak jak dla mnie za dużo roboty
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:36, 31 Paź 2012    Temat postu:

Na prośbę Walecznej: Pomidorówka Matuni:

Z góry zaznaczam, że to zwykła, najzwyklejsza pomidorówka, jakimś super talentem kulinarnym nie jestem! Very Happy

1,5 l. wody
1 udko z kurczaka lub jedno skrzydło indycze lub jakiś kawałek wieprzowiny (ja zazwyczaj raczej na drobiu gotuję pomidorówkę)
4 ziarenka pieprzu
3/4 kostki wołowej lub drobiowej
plaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka wegety
Po ok. 40 minutach dorzucamy:
1/3 selera
kawałek poru
marchewka pokrojona w pół plasterki

Łącznie godzinkę gotujemy sobie taki rosołek i teraz tak:
Wersja szybsza:
dodajemy koncentrat pomidorowy pudliszki -ok. 3/4 tego małego słoiczka 90g.

Wersja dłuższa ale smaczniejsza:

Pomidory w puszcze podsmażamy na patelni z odrobiną masełka następnie przecieramy je przez sitko, lub jak ktoś ma może zmiksować blenderem. Jeśli zupka nie ma jeszcze wyrazistego smaku można dodać jeszcze troszkę koncentratu.

Jeśli chodzi o śmietane to każdy lubi inaczej. Ja dodaje do gara zupy ok. 4 łyżeczek śmietany. Niektórzy wolą dopiero na talerzu, lub zamiast śmietany użyć jogurtu.

Do smaku lubię doprawić papryką słodką lub ostrą. Podaje z jakimś grubym makaronem typu muszelki, posypuje natką pietruszki i tyle. Pycha.

Najprostsza zupa a jednak trochę trzeba było się rozpisać

Waleczna... jeśli zupka posmakuje to moge podać jeszcze przepis na moją: pieczarkowa, ogórkową, pyszny kapuśniak, i krupniczek Wesoly

aha: jeszcze strogonow robię dobry Mruga


Ostatnio zmieniony przez matunia dnia Śro 9:38, 31 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:50, 31 Paź 2012    Temat postu:

ja robie podobnie pomidorowke, mam od mamusi kilka sloikow smazonych pomidorow wlasnej produkcji, jest wtedy oblednie pyszna. ja dodaje zawsze lyzke porzadna cukru praktycznie do kazdej zupy kwaskowej, ma wtedy lamany smak i jest zupelnie inna Wesoly
ale na strogonowa przepis chetnie poprosze, bo nigdy nie robilam, a bardzo lubie Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 10:36, 31 Paź 2012    Temat postu:

matunia napisał:


aha: jeszcze strogonow robię dobry Mruga


to ja poprosze przepis, nigdy tego nie robiłam...

fresita, o cukrze do pomidorówki pierwsze słysze, musze wypróbowac...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:39, 31 Paź 2012    Temat postu:

sypnij łychę do pomidorówki, jarzynowej wszelkiego kalibru albo ogórkowej- naprawdę smak jest inny Wesoly mamusia mnie nauczyła
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:46, 31 Paź 2012    Temat postu:

fresita o cukrze nigdy nie słyszałam, spróbuję Wesoly
tematu świeżych pomidorów (mrożonych także) nie poruszałam w przepisie bo teraz już te pomidory zdecydowanie coraz gorsze, ale oczywiście bez dwóch zdań takie są najlepsze do pomidorówki!!!

Strogonow Matuni:


Tradycyjny strogonow jest z wołowiną, ale ponieważ ta jest droga i ciężko dostać ładną ja zawsze robię z łopatką wieprzową. Z tego przepisu wychodzi mi ok 2-2,5 l strogonowa, w zależności czy będzie rzadszy czy gęstszy

80 dkg łopatki
0,5 kg pieczarek
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 dużej żółtej lub zielonej papryki
1/2 dużej cebuli
4 średnie ogórki konserwowe
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
musztarda
koncentrat pomidorowy


Podsmażamy mięsko na patelni, kiedy delikatnie się przyrumieni podsypujemy mąką i po chwili wrzucamy do gara, na tej samej patelni przyrumieniamy pieczarki. Ja zawsze najpierw zalewam je odrobiną wody, żeby się trochę obgotowały, po chwili woda sama odparuje dodajemy cebulkę jeszcze chwile podsmażamy i wrzucamy do gara, zalewamy to wszystko wodą. Dodajemy pokrojoną w półpaseczki paprykę i w półpaseczki ogórki. Doprawiamy solą, wegetą, wrzucamy całą kostkę wołową. To wszystko gotujemy ponad godzinę na wolnym ogniu. Bardzo ważną przyprawa nadającą smak jest przyprawa do gulaszu z prymatu (byle nie za dużo bo jest dość intensywna) i jedna duża łyżeczka musztardy, na koniec dajemy ok. dwie duże łyżeczki koncentratu pomidorowego, papryka ostra do smaku. Prawdopodobnie będzie za rzadkie więc według upodobań zagęszczamy mąką.

Ja lubie pod koniec wrzucić jeszcze posiekany koperek, wtedy strogonow jest bardziej kolorowy smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:01, 31 Paź 2012    Temat postu:

brzmi super, dzięki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:16, 31 Paź 2012    Temat postu:

haaa od wczoraj nic nie robie tylko masz o pomidorowce...i wklasnie sie robi. bedzie specjalnie dla walecznej relacja foto! Wesoly

a strogonow to MUSI byc na wolowinie serio zdziwilam sie, ze ciezko wolowine ladna dostac?

tak zaczelam



mamy (na desce tylko!):
smietan kwasna 10%, pomodory, mieso (wolowina, nic innego nie mialam w zamrazalce), warzywa (seler korzen plud naciowy, marchewka, pora, korzen pietruchy-wszystko zamrozone), troche sypkiego bulionu warzywnego (tam jest ekstrakt z drozdzy ), 3 male listki laurowe, 3 ziela angielskie, zabek czosnku, troche soli. i swieta pietrucha na koniec do posiekania.


Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Śro 14:36, 31 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:01, 31 Paź 2012    Temat postu:

Kasik, a te pomidory to to w butelce? to koncentrat czy jakiś przecier?
chętnie popatrzę Mruga
czosnek do pomidorówki? dla mnie nowość

Matunia, dzięki za szczegółowy opis, ja tego rosołku nie bardzo umiem zrobić a tu taki opis szczegółowy że spróbuję Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:37, 31 Paź 2012    Temat postu:

robimy dalej....

mieso do wody, zagotujesz i sie pyrka a ty co jakis czas sciagasz te bzdety:


potem dasz sol, "wzmacnisz Mruga ", ziele, listki, czosnek (ja daje do kazdego wywaru, poprostu. tak jak do rosolu) i warzywa. i sie znow pyrczy.



za ten czas sobie gotujesz makaron, ja mialam jeszcze troche takich malusich muszelek:


wyciagasz ugotowane warzywa, do zupy dajesz przetarte pomidory i ja dalam jeszcze wody bo bylo za malo. wszystko kwestia smaku. ja nie dodaje nigdy przecieru pomidorowego do tej zupy, jak mi brakuje pomidorow to dodaje z nowej butelki czy kartonu, w zaleznosci co mam.



marchewke kroje w kosteczke i przygotowuje zaklepke. dalam poltorej lyzki maki (rozpusczone w trochu zimnej wody) i 5 malych lyzeczek smietany na caly garnek.








do maki z woda idzie smietana:



hartujemy:


mieszamy i wklewamy:



zagotowujemy i zupa gotowa:



dalam sobie troche mieska (kocham wolowine ) i na koniec pietrucha.








normalnie nie robie na wolowinie, to bylo wyjatkowe. najlepsza na wieprzowym badz drobiu. na wolowinie ma troche inny smak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hebanowe noce
za stara na te numery



Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:17, 31 Paź 2012    Temat postu:

My Strogonowa jemy z tartym żółtym serem, który roztapia się w zupie - pycha!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14379
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:25, 31 Paź 2012    Temat postu:

Kasik, świetna relacja, aż mnie kusi, żeby sobie taką zrobić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19920
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:07, 02 Lis 2012    Temat postu:

matunia napisał:
Na prośbę Walecznej: Pomidorówka Matuni:

3/4 kostki wołowej lub drobiowej
plaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka wegety


zabiłaś mnie... jakie to musi być słone! Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:34, 02 Lis 2012    Temat postu:

strzyga napisał:
matunia napisał:
Na prośbę Walecznej: Pomidorówka Matuni:

3/4 kostki wołowej lub drobiowej
plaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka wegety


zabiłaś mnie... jakie to musi być słone! Shocked


I jakie uczulające Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Następny
Strona 12 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin