Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

cos pysznego i taniego ,dla tych którzy oszczędzaja
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marlena
pierwszy wykres



Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ŁÓDZ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:08, 23 Wrz 2009    Temat postu: cos pysznego i taniego ,dla tych którzy oszczędzaja

dla poczatkujących małzenstw,lub par które sie dorabiają i musza oszczedzac.
danie na obiad lub kolacje
1/2 kg parówek
2 cebule
2 jabłka kwaskowate
łyzka majeranku
1/2 szklanki [piwa
1/4 szklanki bulionu drobowiowego
Parówki pozbawic folii,i pokroic na 1-2 cm kawałeczki,podsmazyć na oleju az sie zarumienią,przesypać na talerz,na tym samym oleju podsmazyć obraną cebule i jabłka(jabłka nie obierać skórka nadaje specyficznego aromatu) pokroione w ósemki.Kiedy jabłka i cebula bedą już miekkie dolać piwo i rozrobiony w 1/4 szklanki goracej wody bulion,wszystko wymieszać i wsypać majeranek i pieprz do smaku,próżyć na wolnym ogniu ok 2 min,potem wrzucić ponownie parówki i duśić pod przykryciem ok 10-15 min,podawać z chlebem lub kluskami.sycące,szybki i tanie danie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Żani
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:16, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Tego jeszcze nie slyszałam? Jabłka i cebula+ kiełbasa? Jakoś wydaje nie wydaje i się to dobre, ale spróbuję, może akurat mi zasmakuje.
Na szybko- makaron (najlepiej świderki) ugotować, przerzucić na patelnie z niewielką ilością tluszczu i do tego serek topiony (taki w kostce) tak ze 2, 3 kostki- w zależności od ilości makaronu. Do tego przyprawy. Koniec. Mozna dać od razu serek np. ze szczypiorkiem lub z przyprawami albo czosnkowy, wtedy przypraw daje sie już niewiele.
Albo placuszki jablkowe- tak samo jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniakow daje się jabłka. Nie daje się cebuli ani czosnku, a zamiast tego cynamon i cukier wanilinowy do smaku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19912
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:12, 23 Wrz 2009    Temat postu:

podobne danie na 25 min roboty:
cebula, ząbek czosnku, mała cukinia, 3 kolorowe papryki, 2 pomidory, kilka parówek, sól, pieprz, ostra papryka, tymianek, szczypiorek.

cebule i czosnek zeszlic na oleju, dodac pokrojoną na kawałki cukinie i papryki, podsamżyc, dusic 10 min, pomidory sparzyc, obraz ze skórki i pokrojone na cwiartki dorzucic na patelnie. parówki pokroic, podsmażyc /lepiej osobno/ i połączyc z warzywami. przed podniem posypac szczypiorkiem. można podac np. z kaszą gryczaną, ryżem, ja tam wole z pieczywem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dorotkl
znawca NPR



Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:23, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Żani czyli jak te placuszki jabłkowe? Bo niektórzy nie potrafią robić placków ziemniaczanych Embarassed
Dostałam jabłka od mamy i tak nie wiem co z nimi zrobić, a nie przepadamy z M. za jabłkami Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Żani
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:32, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Jabłka potrzeć na tarce tej do ziemniaków. Jak mają dużo soku to odsączyć. Dodać 1 jajko i mąkę. Ja mąki daję na oko, to zależy od tego ile jabłek. Ale- jak za dużo dasz mąki to będą niedobre, a jak za mało będą się przyklejać do patelni. Więc lepiej najpierw jeden placuszek usmazyć i zobaczyć czy dać więcej mąki czy juz starczy. Do tego cynamon- tez niestety na oko, ale jak nie lubisz to nie musisz dawać i cukier wanilinowy, ale też niekoniecznie. Jeśli jabłka są mocno kwaśnie można dać do masy cukier. Smażyc na oleju na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.
A ryż zapiekany z jabłkami lubicie? Bo tez dobry sposób na pozbycie się dużej ilości jabłek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:38, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Pół kilo parówek podsmażyć na oleju, do tego pół puszki piwa...

a potem się odchudzają
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dorotkl
znawca NPR



Dołączył: 25 Paź 2008
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:39, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Lubimy, ale ile można Mruga Placuszki wydają się być fajne, wypróbuję jutro Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szpaczek1
mistrz NPR-u



Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:22, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Moim ulubionym tanim daniem jest duszona cebula.

Wersja podstawowa: bierzemy sporo cebuli, tak z 4-5 średnich cebul na osobę. Obieramy i kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię, na której jest olej. Smażymy aż do zeszklenia. Dolewamy trochę wody i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem aż zmięknie, od czasu mieszając. Trzeba pod koniec dosoli i popieprzyć. Pycha

Dodatki: oczywiście usmażyć na boczku:D, ja przyprawiam wegetą - jest wtedy lepsze, można doprawić musztardą pod koniec, na koniec można też wbić jajko (ilość zależy od chęci), ostatnio dodałam pod koniec pokrojone parówki -też dobre.

Generalnie na jesieni musowe śniadanie w sobotę lub niedziele:D jak jest dużo osób to nawet tniemy cebulę na plasterki przy użyciu maszynki:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:05, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Potrawy z cebuli robię sobie tylko jak jestem sama w domu... Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Śro 20:51, 23 Wrz 2009    Temat postu:

a ja bardzo lubię cebulę i to w każdej postaci
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:54, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Na szczescie i cebule i czosnek uwielbiamy razem z M i zremy razem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Śro 21:12, 23 Wrz 2009    Temat postu:

Maria napisał:
Na szczescie i cebule i czosnek uwielbiamy razem z M i zremy razem


no ja to nie mam tego szczęścia Confused
o ile mąż jada cebulę( w postaci smażonej) to czosnku nie cierpi w żadnej postaci, co gorsze nie lubi nawet jak ja zjadam czosnek Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chermenegilda
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:30, 23 Wrz 2009    Temat postu:

To jak jesteśmy przy cebuli - zupka cebulowa:) kilka sporych cebulek zeszklić na patelni, wrzucić do bulionu, doprawić tymiankiem, majerankiem, pieprzem (ziołowym najlepiej;), do tego dużo marchewki, można zabielić, ale bez śmietanki też jest pycha;) Ja najbardziej lubię z makaronem, no ale to już jak kto chce:)


No i coś na kształt leczo po polsku, ale z dość specyficzną mieszanką przypraw, która jakoś tak sama się usypała i w innej konfiguracji nie wychodzi tak dobre: cukinia obrana, pokrojona w grube plastry, wrzucona na oliwę/olej, do tego sporo cebuli i papryka, to wszystko posolić, sypnąć pieprzu ziołowego, przyprawy do kurczaka, do ziemniaków i kebaba, i w takie wersji udusić aż cukinia się zrobi:)

Smocznego;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chermenegilda
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:36, 23 Wrz 2009    Temat postu:

aaaa, no i jeszcze niedoceniany przez większość ludzi szpinak:) Kupić świeży najlepiej, pozbawić korzonków, opłukać, pokroić niezbyt drobno, wrzucić na chwile na wrzątek, niech zmięknie, odcedzić. Na patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem, wrzucić do tego szpinak, dodać sporo soli i pieprzu (ziołowego ), niech się dusi. Pod koniec dodać ser żółty starty, posiekany lub jaki kto woli (może być też pleśniowy albo topiony), zaprawić całość śmietanką z mąką i szamać Mruga z czymkolwiek, ja osobiście z ziemniakami preferuję
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:55, 23 Wrz 2009    Temat postu:

milunia napisał:
Potrawy z cebuli robię sobie tylko jak jestem sama w domu... Laughing


ale mi nie chodziło o cebulowy chuch
raczej o druga stronę Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 1 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin