Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

TSH a wypadające włosy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11998
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:26, 07 Mar 2013    Temat postu:

chorobę - zapalenie tarczycy Hashimoto opisał jako pierwszy japoński lekarz, który tak się nazywał Mruga

jak masz Hashimoto to euthyrox dostaniesz

musisz być pod stałą opieką lekarza, leki najprawdopodobniej na całe życie (bo to jest nieuleczalna choroba, podobno czasami po kilku latach leki się odstawia, zależy jak choroba przebiega, ale dokładnie nie wiem)
nieleczona choroba niszczy nie tylko tarczycę ale serce i inne narządy więc z tym żartów nie ma...
pocieszające, że leki nie są drogie (przynajmniej na razie, mam nadzieję, że się to nie zmieni) i bierze się tylko raz dziennie, rano, co najmniej pół godz. przed śniadaniem


Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Czw 21:31, 07 Mar 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
za stara na te numery



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8039
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:18, 07 Mar 2013    Temat postu:

Jak masz inne symptomy jeszcze oprócz wypadania wlosów, to owszem, to może bc od tego.

Ja już się ustabilizowałam z tarczycą, na szczęście.

Powodzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hermiona
za stara na te numery



Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 4089
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:23, 11 Mar 2013    Temat postu:

Dostałam Euthyrox 75 do łykania pół tabletki dziennie. Po dwóch miesiącach mam sobie zbadać znowu TSH.
Mam nadzieje że to mi pomoże ;(
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8806
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:51, 11 Mar 2013    Temat postu:

a JAKIE SA OPTYMALNE NORMY FLA FACETOW?
Moj M ma tsh 4.2
ft4 14.7
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koniczynka4
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:50, 05 Kwi 2013    Temat postu:

Wczoraj odebrałam wyniki, moje tsh wynosi 3,310 - czyli niezbyt. Około 1.5 tygodnia wcześniej prywatnie zbadałam hormony tarczycy i anty-tpo. Hormony jak na mój gust wzorcowe: ft3 5,75 (norma 4-8,3), ft4 18,38 (9-20), a anty-tpo 151,90 (norma <8 ). Przeciwciała może nie rewelacyjne, ale na Hashimoto nie wskazują (moja diagnoza). Nie wiem, czy rodzinny mi coś zaradzi tutaj (powie, że w normie, tzn. tsh i hormony).
No i tak sobie myślę, czy to tsh mam rzeczywiście takie złe, skoro hormonów tarczycy chyba mi nie brakuje. Hm hm Niepewny

Zdradzi ktoś, jakie miał wyniki przy rozpoznaniu niedoczynności? (Wiem, że każdy organizm jest inny itd.)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11998
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 10:21, 05 Kwi 2013    Temat postu:

przeczytaj wątek dokładnie to znajdziesz dokładne inf.

tsh masz za wysokie

nie masz badania anty tg

Cytat:
anty-tpo 151,90 (norma <8 )

a w jakich to wartościach podane? bo o takiej normie to nie słyszałam Mruga

[link widoczny dla zalogowanych] - pod tym wykresem masz moje wyniki
z tym, że ja mam podane inne normy laboratoryjne niż Ty a dodatkowo to, że mieściłam się z tsh w tych swoich normach nie przeszkodziło mi mieć przeciwciała świadczące o Hashimoto, hiperprolaktynemię czynnościową i problemy ze zdrowiem, tak więc sama widzisz, że te normy to o kant tyłka można potłuc Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koniczynka4
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:40, 05 Kwi 2013    Temat postu:

walecznaS napisał:

nie masz badania anty tg


Na anty-tg przyoszczędziłam, bo u mnie to koszt 35 zł, a za pozostałe badania trochę się uzbierało...

walecznaS napisał:

Cytat:
anty-tpo 151,90 (norma <8 )

a w jakich to wartościach podane? bo o takiej normie to nie słyszałam Mruga


ft3, ft4 w pmol/l, a anty-tpo mam w IU/ml, a norma "mniej niż 8" wiem, że dziwna, bo przeważnie jest do 34 - ale nie ja to ustalałam! Mruga

Najlepsze jest to, że w moim mieście powiatowym nawet endokrynologa nie ma Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11998
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:48, 05 Kwi 2013    Temat postu:

no to jak masz 151,9 to dużo za dużo...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18145
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:59, 05 Kwi 2013    Temat postu:

waleczna ma racje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hermiona
za stara na te numery



Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 4089
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:34, 06 Kwi 2013    Temat postu:

Uprzejmie donoszę, że łykam dzielnie ten Euthyrox już od miesiąca.
Nie zauważyłam jeszcze żadnego zmniejszenia wypadania ale co na pewno się zmieniło to moje samopoczucie.
Moje wieczne przedtem przygnębienie prawie całkiem zniknęło!! Tak samo jak napady płaczu z byle powodu
Jednak włosy dalej lecą i paznokcie są strasznie zbuntowane.
No nic czekamy co będzie dalej.


Ostatnio zmieniony przez hermiona dnia Sob 16:35, 06 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11998
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:39, 06 Kwi 2013    Temat postu:

hermiona, miesiąc to mało, skóra, paznokcie itd. to wolniej wracają do normy (ja np. mam nadal "objaw brudnych kolan", mniejszy ale nadal jest a już rok biorę lek)
czyli jednak miałaś też inne objawy niedoczynności poz wypadającymi włosami... fajnie, że się lepiej czujesz, ja w sumie trochę też, tylko u mnie jest jeszcze problem z b. niskim poziomem wit. D - biorę lek ale tylko minimalnie wynik się poprawił, wciąż mam za niski poziom tej witaminy, kolejne badanie mam zrobić w maju


Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Sob 16:41, 06 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koniczynka4
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:06, 06 Kwi 2013    Temat postu:

Hermiona, to dobrze, że zmiana na plus!!

Waleczna, zapomniałam podziękować za szybką odpowiedź i podanie namiarów na swoje wyniki. Dzięki! Mruga

Co do mojego anty-tpo to wyczytałam na jednej stronie, że ludzie zdrowi mogą mieć przeciwciała w "okolicy" 151, a o Hashimoto świadczy miano <500. Ale ponoć ta strona jest krytykowana.

Czy lekarz rodzinny daje skierowanie na usg tarczycy? W ogóle na myśl o lekarzach to samopoczucie mi się pogarsza; ostatnio usłyszałam coś o hipochondrii, jak chciałam skierowanie na badania krwi (tak pół żartem, ale mimo wszystko ).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 7:28, 21 Kwi 2013    Temat postu:

Dziewczyny, nie bijcie, wiem że milion razy było na forum, ale ja nie mam teraz siły się przebić przez te wszystkie wątki i szukać norm i co z tego wynika...

Okulistka u której byłam z A. kazała mi zrobić badanie TSH, FT4, FT3. (szczerze mówiąc nie wiem dlaczego?)
W zeszłym tygodniu zrobiłam i to wyniki:
TSH: 0,69
FT4: 15,18
FT3: 3,75
Co z tego wynika?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koniczynka4
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 7:45, 21 Kwi 2013    Temat postu:

Elwira, wszystko zależy od norm, ale pewnie podobne do moich (popatrz wyżej w wątku).

Tak na pierwszy rzut oka wygląda, że ft4 masz w normie (o ile ta norma to 9-20), za to ft3 być może poniżej normy (u mnie norma dla ft3: 4-8,3). Może masz kiepskie przekształcanie ft4 w ft3... Tsh raczej dobre, choć idzie w kierunku nadczynności, ale przy nadczynności to chyba ft3 i ft4 powinny być wyższe. Hmm.

Ja zaś dowiedziałam się od rodzinnego, że skierowania do endokrynologa mi nie da, bo wyniki mam w normie, tsh (3.31) dobre (taa), a anty-tpo 151 to może się taki wyskok zdarzyć Neutral Szkoda gadać. Tak to jest z leczeniem na prowincji. Nie dość, że i tak mi się nie chce po lekarzach chodzić, to teraz odechciało mi się tym bardziej - jak mają na mnie patrzeć jak na głupka. Kiedyś by zrobić anty-tg, może to coś wykaże (że rzeczywiście hipochondryk ze mnie, ech...).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11998
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 8:31, 21 Kwi 2013    Temat postu:

koniczynka4 napisał:

Ja zaś dowiedziałam się od rodzinnego, że skierowania do endokrynologa mi nie da, bo wyniki mam w normie, tsh (3.31) dobre (taa), a anty-tpo 151 to może się taki wyskok zdarzyć Neutral Szkoda gadać. Tak to jest z leczeniem na prowincji. Nie dość, że i tak mi się nie chce po lekarzach chodzić, to teraz odechciało mi się tym bardziej - jak mają na mnie patrzeć jak na głupka. Kiedyś by zrobić anty-tg, może to coś wykaże (że rzeczywiście hipochondryk ze mnie, ech...).

u mnie jest to samo, nawet więcej - byłam prywatnie u endokrynologa i też to samo, niestety to się nijak ma do problemów kobiecych, tak więc nie daj się i szukaj pomocy, lekarze się nie dokształcają a jakbyśmy ich słuchały to czasami poważne problemy, coraz częściej to widzę, np. poronienia, problemy z zajściem w ciążę Smutny

w głowie mi się nie mieści sytuacja w moim mieście - mamy 6 ginekologów (pracujących w przychodni i szpitalu) i oni też przyjmują prywatnie
i jak jest problem z poczęciem to żaden pomóc nie potrafi Smutny
tak było z dziewczyną z rodziny
jeden ginekolog powiedział jej wprost - jak ma problem z poczęciem to niech szuka pomocy poza naszym miastem...
a biorą nawet po 300zł za wizytę prywatną...
i nie potrafią właściwie odczytać wyniku tsh... albo nie przychodzi im do głowy, że dany problem ginekologiczny to wina tarczycy (jak u mnie silne krwawienia miesiączkowe)
ta os. z mojej rodziny pojechała o innego miasta - dostała euthyrox mimo, iż tsh niby w normie (coś ponad 3 miała) i ciąża pojawiła się po niespełna 2 miesiącach... synek jest już na świecie


moja mama na razie posłuchała lekarz rodzinnej, która zamiast skierować ją do endokrynologa dała jej witaminy na lepsze samopoczucie (osobie, która dobrze się odżywia, je dużo warzyw z własnego ogródka, mięska gotowane na parze, swojskie wędliny, razowe chlebki...)

elwiraaa, Ty chyba masz trochę za niskie to tsh
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Zdrowie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 3 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin