Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wykres abisia
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Nasze wykresy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:40, 04 Lut 2017    Temat postu: Wykres abisia

Czesc, prosze o pomoc w interpretacji. Mam wrażenie, że mój wykres jest inny niż zwykle ale testy c. wyszły na razie negatywne (21 i 24 dc). Czy ten skok oznacza ciąże? Mam za cztery dni umowionego dentyste ze znieczuleniem i nie wiem co robic. Kiedy zrobic test żeby to miało sens i dało pewnośc. Odwołac wtorkowego dentyste?
Z góry dziekuje..


Ostatnio zmieniony przez abis dnia Pią 20:52, 24 Lut 2017, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
heidi
za stara na te numery



Dołączył: 16 Paź 2014
Posty: 1870
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:31, 04 Lut 2017    Temat postu:

Te testy teraz są zupełnie niemiarodajne, bo wzrost temperatury był 18. dnia cyklu, więc testy wychodzą prawidłowo najwcześniej jakieś 12 dni później - możesz zrobić najwcześniej dopiero w środę.

Kobiety w ciąży mogą chodzić do dentysty. W razie czego może powiedzieć, że podejrzewasz, że jesteś w ciąży i może dobierze inne znieczulenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:55, 04 Lut 2017    Temat postu:

Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, że ten skok w trakcie fazy lutealnej nie jest jakiś nadzwyczajny... Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:13, 04 Lut 2017    Temat postu:

Prawdę mówiąc nie. Ani "spadek implantacyjny"
Ja rozumiem, że każdy cykl to nadzieja, ale lepiej z chłodną głową czekać na termin spodziewnej miesiączki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:38, 24 Lut 2017    Temat postu: Prosba o radę

Hej, będę bardzo wdzięczna za rzuceniem okiem na mój aktualny wykres. Wiem, ze nie da się dokładnie stwierdzić kiedy była owu, ale powiedzcie proszę w które dni na tym wykresie byłoby najrozsądniej starać sie o dziecko ? Nie mam doświadczenia ale mam wrażenie, że nie staramy się w najlepsze do tego dni... Podobno komórka żyje 12-24 h..

Jeszcze małe pytanie - wstałam rano pół przytomna i poszłam do toalety. Zmierzyłam sie dopiero po 3 minutach. Czy taki pomiar jest wiarygodny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arcia
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 331
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 8:03, 25 Lut 2017    Temat postu:

Z tego co słyszałam największa płodność jest w ostatnim dniu niższych temperatur ( co trudno wyłapać na bieżąco, ponieważ nie jaki pomiar będzie jutro) oraz w dniu wZrostu temperatury. Na pewno gdy pojawia się śluz płodny: rozciągliwy, wodnisty jest dobra pora na seks, ponieważ plemniki w takim śluzie powinny doczekać do pojawienia się komórkim jajowej.

U siebie taki pomiar po 3 minutach uznaję, jeśli nie odbiega od sąsiadujących, jedynie gdybym czekała na skok, i ten wzrost byłby niewielki zaznaczyłabym jakomzaburzoną. zauważyłam, że temperatura nie podnosi się tak bardzo szybko. Na pewno jedzenie, prysznic, aktywność zmienia temperaturę, ale wydaje mi się, że np. krótkie szukanie termometru, który zginął czy przeglądanie internetu w łóżku nie zmienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:10, 25 Lut 2017    Temat postu:

Dzieki za przydatne informacje a czy patrząc na serduszka na moim wykresie uważasz, że są bardzo nietrafione?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
heidi
za stara na te numery



Dołączył: 16 Paź 2014
Posty: 1870
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:36, 25 Lut 2017    Temat postu:

W moim przypadku wstanie w przeciągu 3 godzin przed zmierzeniem temperatury (np. pójście do toalety) zaburza temperaturę. Musisz sama stwierdzić, jak to jest u Ciebie. Osobiście uznałabym za zaburzoną.

O dziecko trzeba się starać w dni ze śluzem, najlepiej lepszej jakości (rozciągliwym, przejrzystym, z odczuciem mokro, ślisko). Temperatura potwierdza owulację, ale bez śluzu plemniki nie przeżyją, nie przygotują się do zapłodnienia, nie dotrą do komórki jajowej. Czas przeżycia komórki jajowej nie ma takiego znaczenia, liczy się przeżycie plemników. Zwykle żyją ok. 3-5 dni, gdy jest śluz.

Na wykresie nie widać, kiedy były "serduszka", ale optymalne dni do starań były 15-16 dnia cyklu. 13-14 też dają szansę, 11-12 też, choć już dużo mniejszą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:17, 25 Lut 2017    Temat postu:

Faktycznie, zmieniłam opcje widoczności serduszka dla wszystkich, wstawie jeszcze na wszelki wypadek foto wykresu [link widoczny dla zalogowanych]

chodzi mi szczególnie o to czy ta przerwa 14-15 dc była rozsądna skoro sie staramy...



Ostatnio zmieniony przez abis dnia Sob 11:22, 25 Lut 2017, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
heidi
za stara na te numery



Dołączył: 16 Paź 2014
Posty: 1870
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 6:07, 27 Lut 2017    Temat postu:

Trudno powiedzieć. W razie czego zawsze jest kolejny cykl Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 7:52, 21 Mar 2017    Temat postu: Po wizycie u ginekologa

Pierwsze moje pytanie - co myślicie o pani ginekolog, która nie potrafiła na usg znaleźć jednego z jajników? Na dodatek tego, który mnie zawsze boli w czasie okresu. Może jest jakoś nietypowo ułożony?

Zrobiłam sobie kilka badań i chciałam podzielić się wynikami i lekami jakie dostałam:

APTT - 35 (za wysokie, norma 24-33, gin uważa że to może przekodzić w zagnieżdżeniu zarodka),
CRP - 0,7
TSH tarczyca - 2,13 (niby w normie bo 0,27-4,2 ale gin powiedziała lepiej obniżyć do 1,2).
Prolaktyna - 301,3 (norma 127-637).

Edit: Przeczytałam swojego posta i teraz nie jestem pewna czy będziemy lekiem obnizać TSH czy Prolaktynę, które są w normie.

Mam codziennie łykać Euthyrox przed śniadaniem i Acard. A najbardziej mnie zaintrygowało żeby przed współżyciem zażyć No-spe...... i na noc codziennie czopek distreptaza. Dodatkowo leczę nadżerkę globulkami.

Nie znam się ale te czopki i no-spa mnie mocno dziwią. Proszę, podpowiedźcie gdzie przenieść posta żeby zerknęło na to kilka osób.


Ostatnio zmieniony przez abis dnia Wto 7:54, 21 Mar 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16189
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:34, 21 Mar 2017    Temat postu:

TSH jest w normie ale nie dla kobiet starających się o dziecko, ginka ma rację, że chce obniżyć. Co do APTT to wiele kobiet nie wie, że ma problemy i roni, więc myślę, że to tez dobre działanie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
turante
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 22 Cze 2014
Posty: 206
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpacie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:13, 21 Mar 2017    Temat postu:

A mówiła lekarka dlaczego te czopki i nospa?
I tak z ciekawości - dlaczego robiłaś akurat takie badania jak APTT i CRP?
Tak jak fiamma mówi, TSH przy staraniach powinno byc niższe - około 1.Euthyrox jest na tarczycę.
Długo się staracie? Jakieś inne badania robiłaś jeszcze?

Co do ginekologa, co nie może znaleźć jajnika - nie mam pojęcia, jeszcze się z tym nie spotkałam. Może warto odwiedzić innego, tak dla pewności. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5594
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:47, 21 Mar 2017    Temat postu:

co do gina i usg ma słaby wzrok lub sprzęt ;)ale bywa róznie w zyciu wiec lepiej iść jeszcze do innego.

czy te badania ten lek. ci zlecił czy inny? tsh masz do zbicia to co dziewczyny pisały. no-spa? ja czasem brałam w czasie PMS i niestety mniej wrazeń z przytulanek Mruga
czopki to konkretnie na twoj problem czy profilaktycznie? bo lek. powinnien cos powiedziec...
Polecam innego lekarza.
eutyroksu nie bierz czasem w jednej dawce z Acard lub czymś innym. Tylko eutyroks rano. Acard mozesz pozniej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abis
pierwszy wykres



Dołączył: 15 Sty 2017
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 7:45, 22 Mar 2017    Temat postu:

Od kilku miesięcy z mężem próbujemy, a od stycznia już konkretnie się staramy. Uwzględniając jeszcze, że mam trądzik i bolesne miesiączki ginka pod tym kątem zleciła mi te konkretne badania.

Uzasadnienie czopka było takie, że mogę mieć zrosty i to też czasami przeszkadza w zajściu w ciążę. NIe wiem co to są zrosty. Nigdy nie miałam problemów np. z hemoroidami. Uzasadnienie no-spy było takie, że gdy współżyciu jest dużo emocji to zaciskają się jajowody [ale nie dam sobie ręki uciąć czy chodziło o jajowody]. Wolałabym żeby to wszystko przebiegało naturalnie i zastanawiam się czy potraktować tą no-spę poważnie.

W takim razie cieszę sie, że zrobiłam te badania. Wysokie tsh mogłoby to wszystko utrudnić. Dzięki za poradę co do stosowania - z natury leki łykam rano przy śniadaniu hurtem.

Leczę nadżerkę, podobno taki stan też utrudnia plemnikom zadanie. No nic, próbujemy kolejny miesiąc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Nasze wykresy
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin