Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zupy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:18, 11 Kwi 2015    Temat postu:

eeee tam z tą zasmażką
1 stopień śpieszę się
2 stopien - jest ok
3 stopien jestem rozrywana przez dzieci i jeszcze gotuję

Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:21, 11 Kwi 2015    Temat postu:

W linku od Miśki jest to dobrze opisane. Z tym, że w zależności do jakiej potrawy robimy zasmażkę będzie od I, II lub III stopnia Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:27, 11 Kwi 2015    Temat postu:

Matuniu, a mogłabyś rozszerzyć myśl? Do jakiej potrawy jaki stopień? Przyznam szczerze, że ja lubię wszystko dobrze wypieczone/wysmażone i u mnie zasmażka zawsze była taka jak w 3 stopniu, ale jeżeli moje gotowanie może być bliższe doskonałości, to chętnie zacznę robić pozostałe stopnie, tylko jaki do czego ma być? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 12:14, 11 Kwi 2015    Temat postu:

Niania napisał:
eeee tam z tą zasmażką
1 stopień śpieszę się
2 stopien - jest ok
3 stopien jestem rozrywana przez dzieci i jeszcze gotuję



To coś jak u mnie, tyle, że ja zasmażke to może raz w życiu robiłam.
Ja tam co najwyżej zagęszczam mąka bez zasmażania. W gotowanie bawi się mąż. Ja jem by żyć.

Swoją drogą fajne połączenie chemii z fizyka w tym linku. Jak to można wszystko madrze napisać, nawet zasmażke.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 20:21, 11 Kwi 2015    Temat postu:

Ja zasmażkę tylko do flaków robię, do wszystkiego innego zaprawa , szybciej i różnica niewielka

I jeszcze do młodej kapusty , przypomniało mi się


Ostatnio zmieniony przez gam dnia Sob 20:23, 11 Kwi 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:49, 11 Kwi 2015    Temat postu:

Kolor zasmażki trzeba dopasować do potrawy, do której zamierzamy ją dodać. Ciemne zasmażki (III stopnia) są idealne do sosów z wołowiny. Jasnozłotą (II stopnia) głównie do zup, flaków Mruga
a jasne zasmażki (I stopnia) wykorzystuje się np. do przygotowania beszamelu czy zagęszczania jasnych sosów (np z kurczaka) i potraw warzywnych np. marchewka z groszkiem.

Różne rodzaje tłuszczu mają różne temperatury dymienia, do zasmażki ciemnej należy użyć czegoś, co dymi dopiero przy wysokiej temperaturze. I tak do jasnych zasmażek lepiej użyć masła lub margaryny, bo możemy je nagrzać do ok. 120 stopni, a do zasmażek jasnozłotych i ciemnozłotych nadają się tłuszcze takie jak smalec i oleje roślinne.

Ważna proporcja: zawsze dajemy 1:1 maki i tłuszczu

Ufff ale mi zrobiłyście przegląd z lekcji w technikum Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:58, 12 Kwi 2015    Temat postu:

Matunia dziękuję Wesoly Przeczytałam to mężowi na co ten rzekł: "No przecież to logiczne". Oj chyba od dziś sam będzie zasmażki robił
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:23, 17 Sie 2015    Temat postu:

bardzo za mną kremy chodzą, Mąż też uwielbia Wesoly i w sumie to jedyne zupy, które mi się dobre udają
zastanawiam się, czy można zrobić krem z bakłażana albo krem z papryki? jak to smakuje? chętnie wypróbuję sprawdzony przepis Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:21, 17 Sie 2015    Temat postu:

Krem z papryki już był chyba tu w przepisach, kojarzy mi się że Elusiaczek albo Iskra wrzucała ale nie dam sobie ręki uciąć Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:25, 17 Sie 2015    Temat postu:

Zupa z papryki kojarzy mi się tylko z Iskrą Myślę, że krem też da się z tego zrobić Wesoly A, no i zupa jest smaczna, polecam
http://www.naturalnemetody.fora.pl/font-color-darkblue-kuchnia-color,15/co-dzisiaj-zjadlam-em-na-obiad,911-930.html#589119


Ostatnio zmieniony przez Ptysiak dnia Pon 14:33, 17 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:11, 17 Sie 2015    Temat postu:

Liściu, mam to samo z kremami. Z tym że chyba uwielbiam je bardziej od Męża. I faktycznie mam wrażenie, że łatwiej je zrobić Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iskra
za stara na te numery



Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlkp
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:37, 17 Sie 2015    Temat postu:

tak, myślę że z "mojej" zupki krem się da spokojnie zrobić, tylko klopsiki by nalezało ugotować osobno. Dodać o wiele mniej wody (bo i papryka i pomidory są "soczyste" ) i zagęścić na końcu śmietanką Wesoly

Ja bym jeszcze zmieniła przyprawy i do kremu dała ostrą paprykę i kurkumę zamiast cynamonu Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aglaia
za stara na te numery



Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:42, 17 Sie 2015    Temat postu:

Ja czasem robię krem z papryki i pomarańczy. Super sprawa. Przepis jest na kwestii smaku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:42, 18 Sie 2015    Temat postu:

Dzięki, jesteście super pewnie jeszcze w tym tyg pokombinuję z tą zupą Wesoly
I może pierwszy raz mi dobra 'płynna' wyjdzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:22, 19 Sie 2015    Temat postu:

Robiłam dziś krem z papryki i pomidorów. Kończę, doprawiam. Sypię sobie sproszkowaną paprykę, sypię i sypię myśląc, że to słodka. Odłożyłam, sypię inną przyprawę i nagle patrzę, a tu się okazuje, że tamta papryka to było chili

...czyli opowieść z cyklu jak zrobiłam super ostrą zupę pomidorowo-paprykową.

Zjedliśmy z mozzarellą i chlebem. Dało radę, choć dobierałam tego chleba kilka razy. Na jutro jeszcze zostało
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
Strona 11 z 12

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin