Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zupy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6900
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:41, 09 Mar 2015    Temat postu:

fajne Wesoly

co to są burzyny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 11:47, 09 Mar 2015    Temat postu:

taka piana, co się robi np. z gotowanego mięsa, owoców.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 11:52, 09 Mar 2015    Temat postu:

Dzięki Jolu kupię pory i jutro porowa jak nic pewnie pory smażone , duszone na maśle dają lepszy smak zupie .
Dzis wypadło na ogorkową , już kończę gotować
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2847
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:58, 09 Mar 2015    Temat postu:

Jolu tylko białą część pora używasz do tej zupy?

A te ziemniaki to w kostkę czy jak? i czemu osobno gotowane?

Te 3 pory to na jaką objętość zupy wychodzi?

Myślałam, że będziesz potem tego pora blędować. Wydaje się, że później dużo "przeszkód" jest Mruga

Zainteresowałaś mnie, nie jadłam jeszcze takiej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:04, 09 Mar 2015    Temat postu:

matuniu,
właśnie gam pytała o taką zupę nie-krem Mruga
Gotuję osobno, bo jakoś tak się nauczyłam, nie lubię posmaku tej wody z ziemniaków, ale to nie jest jakaś zasada absolutna przy tej zupie Mruga
Używam nieco więcej niż biała część, do wysokości, gdzie por jest jeszcze jako tako soczysty.
Te 3 pory podsmażone to wchodzą na jakieś 1,25 l wywaru, to ostatecznie jest dość gęste, a nie że tylko kłaczki pora w wodzie Mruga

gam,
faktycznie chyba masło robi tu całą robotę, no i dodatek curry
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:14, 09 Mar 2015    Temat postu:

U nas burzyny to szumowiny się nazywa Mruga
Nie lubię pora wiec nie zrobię chociaz brzmi ciekawie Wesoly Ja nie mam pomysłu na dzisiaj i zapsul mi sie blender wiec jedna z 5 zup mi odeszla Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10155
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:28, 09 Mar 2015    Temat postu:

o tak, szumowiny też znam, jakoś mi te burzyny pierwsze się przypomniały Mruga ja lubię synonimy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2847
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:34, 09 Mar 2015    Temat postu:

no to ja dam przepis na jedną z moim szybszych zup - pietruszajka

Można ją zrobić na rosone - wywarze mięsnym, ale nie trzeba i akurat ona lepiej mi smakuje bez mięsa.

No więc gotujemy wywar warzywny(por, seler, podsmażona cebulka - co kto ma) powiedzmy i wrzucamy:
- pokrojone w pół plastry ziemniaki - dla urozmaicenia (kto powiedział, że zawsze muszą być w kostkę??)
- ze dwie pietruszki - korzeń pokrojony w kostkę, słupki , jak kto chce
- natka pietruszki posiekana
- marchew starta na tarce, albo pokrojona w kostkę

Robimy zasmażkę II stopnia Mruga - czyli smażymy cebulkę na maśle, jak już będzie złocista to wsypujemy z łyżkę mąki i smażymy aż do fajnego jasno złotego koloru i wrzucamy to do zupy.

My się tym nie najemy, ale smaczne lekkie i zdrowe Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iskra
za stara na te numery



Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4577
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlkp
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:20, 10 Kwi 2015    Temat postu:

ojej
Matuniu wcześniej nie widziałam Twojego postu Mruga ale już wiem na jaką zupę będę namawiać mojego M
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:58, 10 Kwi 2015    Temat postu:

matunia napisał:
Robimy zasmażkę II stopnia Mruga - czyli smażymy cebulkę na maśle, jak już będzie złocista to wsypujemy z łyżkę mąki i smażymy aż do fajnego jasno złotego koloru i wrzucamy to do zupy.

Są zasmażki innych stopni? Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2847
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:23, 10 Kwi 2015    Temat postu:

Jasne, że są Ptysiak. I i III stopnia jeszcze Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1100
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:49, 10 Kwi 2015    Temat postu:

Już wyszukałam sobie i doedukowałam się
Ale nadal jestem zdumiona, że istnieje taki podział dziękuję, Matunia Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2847
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:56, 11 Kwi 2015    Temat postu:

Ja chodziłam do gastronomika tak więc uczyłam się o takich dziwnych i mniej dziwnych rzeczach Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7935
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:47, 11 Kwi 2015    Temat postu:

koszatniczka napisał:
fajne Wesoly

co to są burzyny?


dla mnie sa to szumy Mruga

martunia ja 1 i 3 stopnia to jakie? bez mąki to 1 a z jakimś nabiałem to 3?
zgaduje do gastronomika nie chodziłam


Ostatnio zmieniony przez Niania dnia Sob 9:48, 11 Kwi 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2243
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:09, 11 Kwi 2015    Temat postu:

Matunia a myślałam, że tak podstawowa rzecz jak zasmażka nie jest w stanie mnie zaskoczyć Mruga

Tymczasem znalazłam takie coś:
[link widoczny dla zalogowanych]

Czuję się doedukowana Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 10 z 12

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin