Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ryby-kto pomoże?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:29, 04 Gru 2006    Temat postu: Ryby-kto pomoże?

Zna ktoś dobry przepis na pyszne dania z pstrąga oraz z łososia?
Uwielbiam ryby, ale na razie nie za bardzo umiem wyczarować z nich czegoś ekstra Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:41, 04 Gru 2006    Temat postu:

łosoś superprosty:
filety trzeba ułożyć w wysmarowanej masłem foremce do zapiekania, posolić i popieprzyć, a potem zalać beszamelem, np. chrzanowym albo czosnkowym albo koperkowym i na 20 minut do gorącego pieca. beszamel robi się tak: rozpuścić na patelni łyżkę-dwie masła, dodać dużą łyżkę mąki i dobrze rozmieszać, potem wlewać ok. szklanki mleka lub śmietanki, cały czas na małym ogniu i roztrzepywać aż sos zgęstnieje i znikną grudki. potem dodaje się sól i pieprz, na końcu dodatki - chrzan,czosnek,ser, koperek itp.

pstrąga najczęściej piekę w całości, polanego masłem i posypanego płatkami migdałowymi. pyszny jest też marynowany- trzeba rzeczonego usmażyć normalnie na patelni, pokrojonego w dzwonka, a gdy wystygnie włożyć do słoja i zalać średnio kwaśną marynatą złożoną z wody, octu, szczypty cukru, paru ziaren pieprzu i ziela ang. oraz sporej ilości podsmażonej cebuli. marynatę się zagotowuje, studzi, a potem zalewa rybkę. za 3-4 jest dobra.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:21, 05 Gru 2006    Temat postu:

Dzięki, juka, na pewno spróbuję Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gagusia
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5046
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:48, 06 Gru 2006    Temat postu:

ja uwielbiam jedno i drugie z grilla, upieczone w folii. jako że teraz nie sezon, to może być w piekarniku. ja smaruję oliwą z oliwek, posypuję trochę solą i jeszcze trochę czym popadnie Smile , np. łosoś jest super z paroma kawałkami czosnku i pieprzem albo z paroma gałązkami świeżego koperku i pokropiony sokiem z cytryny. pstrąga posypywałam różnymi suszonymi ziołami, ale nie można przesadzić, bo to dość delikatna ryba, więc żeby nie przyćmić jej własnego smaku. z pieprzem też wychodzi dobry
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:07, 08 Gru 2006    Temat postu:

To ja podam przepis na łososia w cieście francuskim, pyszny zarówno na zimno jak i gorąco Very Happy a bardzo łatwy do zrobienia

Na arkuszu ciasta francuskiego (zostawić boki puste będą potrzebne do zawinięcia) położyć szpinak (może być taki z kulek ważne żeby nie był zbytnio rozdrobniony ) wcześniej podduszony na maśle z dodatkiem soli, pieprz i czosnku jeżeli ktoś lubi,
na tym szpinaku kładziemy łososia również wcześniej usmażonego, nie wysuszonego! z przyprawą do ryb i posypujemy starym serem mozzarella i zawijamy tak żeby końce ciasta się zlepiły, może być jak pieróg. Piec aż ciasto się zarumieni. Po przekrojeniu apetycznie wygląda i dobrze smakuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:47, 08 Gru 2006    Temat postu:

Yellow_Light_Colorz_PDT_09 ale to pysznie brzmi,chyba pójdę po francuskie ciasto...
ja robie w podobny sposób kurze filety. tyle że podsmażone pieczarki zamiast szpinaku Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:47, 08 Gru 2006    Temat postu:

juka napisał:
a robie w podobny sposób kurze filety. tyle że podsmażone pieczarki zamiast szpinaku Smile

Oooo..brzmi interesująco. Możesz nieco dokładniej napisać, jak to robisz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:59, 08 Gru 2006    Temat postu:

połówki kurzej piersi, przyprawione jak kto chce (ja dodaję rozmaryn, pieprz i sól) obsmażam krótko,podobnie jak pieczarki pokrojone w plasterki. na ciasto francuskie rozkładam pieczarki,na to filet , zawijam jak w przepisie z łososiem i piekę wg. przepisu na opakowaniu. wersja zwykła - jaeden duży pieróg dla wszystkich. elegancka - dla każdego oddzielny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:05, 08 Gru 2006    Temat postu:

Apetytu mi narobiłaś strasznego, ale dzięki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:08, 08 Gru 2006    Temat postu:

trzeba tylko uważać zeby w farszu do c. fransuskiego nie było sosu, bo padnie Mr. Green .
smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:36, 22 Gru 2006    Temat postu:

Zrobiłam łososia "superprostego"- B O S K I !!!! Yellow_Light_Colorz_PDT_01 Yellow_Light_Colorz_PDT_03 Yellow_Light_Colorz_PDT_02 Very Happy \/
I pomyśleć, że 26 lat żyję na tym świecie i w życiu nie jadłam tak pysznie przyrządzonej ryby! Juka, jesteś moim guru Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 20:47, 22 Gru 2006    Temat postu:

cieszę się że smakowało . jeszcze nie byłam dla nikogo guru kuchennym - ale w związku z twoim wyznaniem pomyślałam że moje wielkie marzenie o własnej knajpce może nie jest tak nierealne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 1:10, 23 Gru 2006    Temat postu:

juka napisał:
cieszę się że smakowało . jeszcze nie byłam dla nikogo guru kuchennym - ale w związku z twoim wyznaniem pomyślałam że moje wielkie marzenie o własnej knajpce może nie jest tak nierealne

Zarobiłabyś na mnie majątek... No, chyba, że nadal będziesz rozdawać za friko takie fantastyczne przepisy Yellow_Light_Colorz_PDT_02
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18106
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:50, 29 Gru 2006    Temat postu:

ja sie podczepie pod przepis juki, robilam pange pod beszamelem serowym, z tym, ze ja jescze na pange dodalam podduszone pieczareczki i dopiero polalam beszamelem, pyszota Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10003
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:04, 28 Sty 2009    Temat postu:

Ostatnio zrobiłam coś takiego:
Wędzonego łososia +groszek z puszki+pomidory podsmażyłam na patelni, dodałam koperek, śmietanę i podałam z makaronem (wstążki; świetne smakowało ze szpinakowo-pomidorowym, ale może być zwykły).
Pyyyycha!
Strzeliłam fotki w trakcie. Zdjęcia dania gotowego nie mam, bo mąż zaraz się na nie rzucił
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez micelka dnia Śro 23:09, 28 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin