Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

co dzisiaj zjadłam/em na obiad?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 74, 75, 76  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:09, 12 Lut 2015    Temat postu:

Na to samo zwróciłam uwagę Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gitka
mistrz NPR-u



Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:59, 19 Lut 2015    Temat postu:

Pochwalę się
Dziś miałam pyszny obiadek - grilowane topinambury w sosie BBQ
Pychotka
Sos robiłam sama, od podstaw Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:48, 19 Lut 2015    Temat postu:

Daj przepis na sos Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:56, 19 Lut 2015    Temat postu:

wow!
aż musiałam wyguglać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:51, 20 Lut 2015    Temat postu:

koszatniczka napisał:
wow!
aż musiałam wyguglać


zrobiłam to samo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:01, 20 Lut 2015    Temat postu:

Ja znam ale dlatego, że podaje się suszony jako przysmak dla gryzoni Mruga Koszatniczko powinnas wiedziec
A gdzie takie można kupic no i jak to smakuje w ogóle ¿
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:03, 20 Lut 2015    Temat postu:

a powinnam ze względu na nick czy przez moje świnki? Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gitka
mistrz NPR-u



Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:07, 20 Lut 2015    Temat postu:

Sorki, popełniłam gafę Mruga nie topinambury, a boczniaki Mruga
Przepraszam za wprowadzenie w błąd to chyba przez to, że zastanawiam się gdzie je mogę dostać Mruga

A tutaj przepis:

Sos BBQ

1/2 szklanki gorącej wędzonej herbaty lapsang souchong
10 suszonych śliwek
4 goździki
2 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ząbki posiekanego czosnku
3 cm posiekanego korzenia imbiru (ja dałam imbir w proszku, ale niewiele go czuć w smaku)
1 posiekana wypestkowana papryczka chili
1/2 szklanki dobrego keczupu
1/2 szklanki whisky
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego (ja dałam woucestershire sos)
1-2 łyżeczkimusztardy
2 łyżki oleju
sól
czarny pieprz

Wykonanie:
Suszone śliwki zalać herbatą i odstawić na 15minut. W międzyczasie goździki, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe rozetrzeć w moździerzu albo zmielić w elektrycznym młynku do kawy na proszek.
Śliwki odcedzić, ale nie wylewać herbaty. Dodać sproszkowane przyprawy, czosnek, imbir (ja go dodałam na samym końcu całego procesu i to był chyba błąd) i papryczkę chili i rozetrzeć w moździerzu albo zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S na grudkowatą pastę.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pastę i dusić przez 3-5 minut. Dodać pozostałe składniki, wlać herbatę i gotować przez 5-10 minut - do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Boczniaki marynujemy w tym sosie z odrobiną oleju przez całą noc w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym. Następnego dnia grilować na patelni obracając co jakiś czas lub też na ruszcie. Osobiście robiłam w piekarniku na funkcji grilowania po ok 10-15 min z każdej strony - aż się ładnie zarumieniły.

Później posypujemy pieprzem i solą.


Wyszło pysznie jak na pierwszy raz


Ostatnio zmieniony przez Gitka dnia Pią 23:08, 20 Lut 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:23, 21 Lut 2015    Temat postu:

Gitka napisał:
Sorki, popełniłam gafę Mruga nie topinambury, a boczniaki Mruga
Przepraszam za wprowadzenie w błąd to chyba przez to, że zastanawiam się gdzie je mogę dostać Mruga

A tutaj przepis:

Sos BBQ

1/2 szklanki gorącej wędzonej herbaty lapsang souchong
10 suszonych śliwek
4 goździki
2 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ząbki posiekanego czosnku
3 cm posiekanego korzenia imbiru (ja dałam imbir w proszku, ale niewiele go czuć w smaku)
1 posiekana wypestkowana papryczka chili
1/2 szklanki dobrego keczupu
1/2 szklanki whisky
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego (ja dałam woucestershire sos)
1-2 łyżeczkimusztardy
2 łyżki oleju
sól
czarny pieprz


mam tylko niewędzony earl gray z lidla Wstyd
ale co tam, zrobię i tak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:26, 21 Lut 2015    Temat postu:

ten sos BBQ brzmi świetnie! ale wydaje się skomplikowany, chyba się nie podejmę Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gitka
mistrz NPR-u



Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:55, 21 Lut 2015    Temat postu:

lisc, tylko się wydaje, bo dużo składników, ale tak naprawdę nie jest wcale taki trudny Wesoly
a jaki smaczny i satysfakcja, że się samemu zrobiło od podstaw

Chyba zacznę częściej gotować
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisc
za stara na te numery



Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:00, 21 Lut 2015    Temat postu:

radzę nie dawać mi tak łatwo gwarancji, że daną potrawę na pewno z sukcesem przygotuję

ale fakt, ślinka cieknie na samą myśl!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:44, 22 Lut 2015    Temat postu:

Gitka - właśnie zrobiłam Twój sos BBQ i jest pycha Wesoly dziś u mnie w towarzystwie polędwiczek, ziemniaczków pieczonych i surówki marchwiowo-selerowej (jeszcze myślę jak ją podrasować ), dzięki za fajny przepis!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:16, 03 Mar 2015    Temat postu:

a u mnie są gołąbki!!
Zrobiłam po raz pierwszy w życiu! I wyszły smaczne. Jestem dumna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:48, 03 Mar 2015    Temat postu:

U mnie ostatnio gołąbki tylko w wersji leniwej, nie mam czasu na inne, choć dzieciaki uwielbiają tradycyjne. Oj zjadłyby
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 74, 75, 76  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 74, 75, 76  Następny
Strona 62 z 76

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin