Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

bez glutaminianu sodu
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:16, 16 Lut 2012    Temat postu: bez glutaminianu sodu

mam problem taki że chcę gotować tak, by młoda mogła jeść z naszej michy...
ale - szczerze nie potrafię....
nie umiem zrobić rosołu czy innej zupy, mięsa w sosie bez kostki rosołowej....
zrobię bulion z rosołu - zamrożę i ok zupka się "natłuści" dodam jarzyn, przypraw - ale wciąż czegoś brakuje....

co dodać by nie brakowało?????
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:25, 16 Lut 2012    Temat postu:

Niania ja tez ma problem z glutaminianem sodu, ale powoli odstawiam i nawet mi to wychodzi. Po pierwsze musisz przygotować się na to, że potrawy bez kosetek na pewno nie będą smakowały dokładnie tak jak z.
Rosół ja teraz gotuję na kurczaku z solą, potem dużo warzyw i na końcu jeszcze dosalam jak trzeba, albo mam zrobioną "vegetę" ale przez siebie. Gdzieś dziewczyny już pisały jak to się robi. Robiłam tak jak pisały i średnio mi smakowała, ale mój tato zrobił taką identyczną jak oryginalna i mi dał. Nie pamiętam co tam dodawał. Na pewno te warzywa suszone - możesz sobie kupić mieszankę 1kg na allegro, tanio to wychodzi i dużo z niej jest tej vegety.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:36, 16 Lut 2012    Temat postu:

no właśnie, prócz mięsa i warzyw - warzywka suszone i różne przyprawy, tj. liście laurowe, ziele angielskie, pietruszka, pieprz, sól..

też kiedyś jak mi brakowało smaku to wrzucałam kostkę. teraz to ani jej, ani żadnych "kucharków" nie stosuję, bo już po prostu nie potrzeba
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19912
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:41, 16 Lut 2012    Temat postu:

Nianiu, popróbuj z różnymi przyprawami. Lubczyk chyba można dodać do rosołu, żeby nabrał fajnego smaku

Może to coś Cię wspomoże?

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18856
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:43, 16 Lut 2012    Temat postu:

moim zdaniem nie nalezy az tak przesadzac z glutaminianem. troche do rosolu nie zaszkodzi.
w takim momencie nie powinno sie dzieci karmic piersia. nie robmy jaj Mruga
z tego co wiem, obecnie nie ma zadnych konkretnych badan udowadniajacych ta niby wielka szkodliwosc glutaminianu.
ja uzywam do rosolu troche przyprawy bio z ekstrakterm z drozdzy. czyli naturalnym zrodlem glutaminianu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:58, 16 Lut 2012    Temat postu:

strzyga napisał:


Może to coś Cię wspomoże?

[link widoczny dla zalogowanych]


bardzo ciekawa lektura
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:58, 16 Lut 2012    Temat postu:

Dzięki za stronkę o rosole, przeanalizuję Wesoly

Kasik ja karmię piersią i staram sie ograniczać vegetę do minimum. Kostek nie używałam już od dawna i jestem z siebie dumna. Wszystko na kurczaku gotuję w potem go zjadam Wesoly Uwielbiam taki gotowany Wesoly

Z tego co wiem do nadmiar glutaminianu sodu może mieć wpływ na wystepowanie padaczki, tak nas na studiach uczyli, więc staram się jak moge, żeby tego nie jeśc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18856
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:08, 16 Lut 2012    Temat postu:

przeciez w twoim mleku jest pelno glutamatu
w normalnym jedzeniu go mamy, parmesan ma go np multum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14379
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:16, 16 Lut 2012    Temat postu:

Ja prawdę mówiąc nie używam i nie używałam nigdy żadnych weget, kostek itp.
Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia, czyli Nianiu jedna rzecz to powoli zmniejszać ilość, tak żebyś się odzwyczajała, a zastępować solą (też nie jest dobrze dużo solić, wiadomo) i przyprawami, a jakimi - to już wg. uznania.
Ja używam sporo bazylii, oregano, tymianku.
A tego "czegoś" czego Ci brakuje to właśnie glutaminianu. Mruga
Chyba dopiero jak się człowiek odzwyczai to nie będzie brakowało. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:19, 16 Lut 2012    Temat postu:

Bardzo podnosza smak zup suszone liscie selera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10110
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:20, 16 Lut 2012    Temat postu:

Ja też nie używam kostek ani przypraw z glutaminianem. Podobnie jak Kasik, mam kostki bio z ekstraktem z drożdży, ale używam ich niezmiernie rzadko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:25, 16 Lut 2012    Temat postu:

Tak Kasik, tylko ja kiedyś gotowałam na szybko wszystko i wygladało to tak, że do zupy wrzucałam dwie kostki rosołowe i do tego cała masa vegety i przyzwyczaiłam się do takiego smaku, a chyba nie powiedz mi że jest to zdrowe.

Akurat mi się coś takiego nawineło Mruga
fajny filmik Wesoly

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez ika dnia Czw 15:34, 16 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18856
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:43, 16 Lut 2012    Temat postu:

oczywiscie, ze to zle, bo smak ci sie zmienia i czlowiek moze tez wiecej jesc.

ale z punku widzenia nauki to nie jest udowodniony zly wplyw na organizm. przynajmniej mi nie wiadomo. nie mowie o pseudoartykulach na onecie Mruga

czy damy ekstrakt z drozdy czy gulutaminiam w proszku to wlasciwie obojetne.

dajac glutaminian mniej solimy. o tym tez nalezy pamietac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14379
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:47, 16 Lut 2012    Temat postu:

No ale jak jest glutaminian SODU to wychodzi na to samo. Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:54, 16 Lut 2012    Temat postu:

ja używam czasami vegety albo kucharka ale sporadycznie, do niektórych potraw tylko
miałam kiedyś tą robioną vegetę ale jakoś mi nie bardzo pasowała
ostatnio kupiłam suszoną włoszczyznę (takie kawałki ok. 0,5-1cm bez innych dodatków) + sól i to mi właśnie najbardziej pasuje do zup, sosów itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin