Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zastygła czekolada na bitej smietanie - jak to zrobić?
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
abeba
Gość






PostWysłany: Śro 16:50, 06 Maj 2009    Temat postu: zastygła czekolada na bitej smietanie - jak to zrobić?

Hej,
jadłam niedawno pyszne ciasto/przekładaniec i chcę je zrobić na synka urodziny. Ale mam jeden problem u góry jest warstwa bitej smeitany a na niej polewa twarda z czekolady. Jak to zrobić by czekolada (ciepła chyba) nie zmieszała sie ze smeitaną? cały przekładaniec sie mrozi potem i podaje mocno schłodzony.
Powrót do góry
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:00, 06 Maj 2009    Temat postu:

może do topionej czekolady dodać trochę słodkiej śmietanki? a może nie robic jednolitej polewy tylko takie czekoladowe esy-floresy?
wrzuć przepis pliiiz...u nas tez impreza lada dzień
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19912
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:19, 06 Maj 2009    Temat postu:

ja kupowałam taką polewę czekoladową, która 'na czymś' bardzo szybko zastyga. Było chyba napisane na opakowaniu. Wtedy nie ma czasu się zmieszac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Śro 17:19, 06 Maj 2009    Temat postu:

ciasto nazywa się 3bit, jak batonik.
Wygląda od dołu tak:
warstwa herbatników
warstwa kremu budyniowego jak z napoleonki lub karpatki
warstwa krakersów!
warstwa toffi
warstwa krakersów
warsstwa bitej smietany
i na tym warstwa czekolady.

To wszystko sie bardzo mocno schładza i podaje mniej więcej jak tiramisu albo inne zimne desery.
Tak jak przygotowała to narzeczona kuzyna to była warstwa własnei zastygłej czekolady, taka skorupka. Jak nie wymyslę jak to zrobić to zrobię płynną, jak na murzynku...
Powrót do góry
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:44, 06 Maj 2009    Temat postu:

abeba napisał:
warstwa krakersów!

słonych???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Śro 18:07, 06 Maj 2009    Temat postu:

mam ten przepis
ciasto jest REWELACYJNE
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Śro 18:08, 06 Maj 2009    Temat postu:

tak!
to się przegryza z toffii jak w snikersie np
ja mam zamiar zrobić to z krakersami "naturalnymi" marki Tucs, są mniej słone i tłuste niż Lajkoniki, moim zdaniem.
No nie wiem, strzyga, taka sztuczna polewa mi średnio smakuje.... jeszcze na babce piaskowej to może ale nie na smeitanie...
Powrót do góry
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:15, 06 Maj 2009    Temat postu:

Ja robię 3bita z innego przepisu, bez krakersów i tam na wierzchu, na śmietanie jest czekolada tarta.
U nas 3bit na kążdą okazję jest robiony ale mam już dosyć więc następnym razem będzie z krakersami, dla odmiany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Śro 18:40, 06 Maj 2009    Temat postu:

Ja robię to tak:
czekoladę gorzką wrzucam do zamrażalnika i po chwili wyciągam i ścieram na tarce(na grubych oczkach) wg mnie wygląda super Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19912
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:55, 06 Maj 2009    Temat postu:

ja używam gotowej polewy, chyba maxi się nazywa, mnie smakuje - takie inne jakieś nie bardzo...
albo po prostu stopic czekoladę z czymś w rondelku i polac - powinno szybko zastygnąc nie 'burząc' śmietany, czy taką wedlowską kupic, tylko ją mniej rozrobic /ale to już chyba droższe rozwiązenie/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Czw 11:41, 07 Maj 2009    Temat postu:

czy na pewno powinno zastygnąć bez burzenia Confused ... wiesz, to ostatni etap, i tak zepsuć ciasto na koniec... Wsciekly
Powrót do góry
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:09, 07 Maj 2009    Temat postu:

Abeba, a nie latwiej by bylo zapytac wprost narzeczona kuzyna? Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18946
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:29, 07 Maj 2009    Temat postu:

ja robie to ciasta pod nazwa "bitowiec" ale zrezygnowalam sama z wiekszej ilosci karmelu bo bylo starsznie slodkie i mdle, poza tym-rewelacja
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:46, 07 Maj 2009    Temat postu:

Fresito, robisz sama ten karmel, czy "rzucasz" jakis gotowy krem karmelowy albo cukierki toffi?

Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Czw 12:47, 07 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18946
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:54, 07 Maj 2009    Temat postu:

gotuje 2 godz mleko skondensowane slodzone w puszce
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin