Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wege kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:34, 01 Lut 2007    Temat postu: Wege kuchnia

A macie kobitki jakies wegetarianskie, sprawdzone ( Yellow_Light_Colorz_PDT_02 ) przepisy? Bylabym bardzo wdzieczna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gaga
nauczyciel NPR



Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:57, 29 Mar 2007    Temat postu:

No więc wpiszę się jako pierwsza. moje wypróbowane bezmięsne pychotki:
- makaron ze szpinakiem
- kotlety z kaszy gryczanej
- kotlety z kapusty włoskiej

Makaron ze szpinakiem

- 20 dag makaronu
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- kwaśna śmietana + łyżeczka mąki
- ser żółty

Makaron ugotować, odcedzić, wyłozyc do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Cebulke i czosnek posiekać, zeszklic na odrobinie oleju, dodac zamrożony szpinak i rozmrażać na małym ogniu. gdy szpinak się rozmrozi i odrobine odparuje zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką. przyprawic wegetą i pieprzem. Wyłożyć na makaron, posypać startym żółtym serem i zapiekać ok 12 min.

kotlety wklepię jutro bo nie pamiętam przepisu a nie mam przy sobie.
Ręczę, że baaardzo smaczne!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:14, 29 Mar 2007    Temat postu:

Niech Cie Bog blogoslawi dobra kobieto! Czekam na kotleciki Yellow_Light_Colorz_PDT_06
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:14, 29 Mar 2007    Temat postu:

TO ja moge podać kotlety z jajek.

GOtujemy jajka na twardo i mielimy. Wrzucamy do miseczki a wraz z nimi pokrojoną cebulekę (może byc uduszona), pietruszke, szczypiorek, przyprawy jakie kto lubi. Następnie dodajemy jajko surowe, rozmoczoną bułke i bułke tartą. Czyli robimy włąściwie wszystko tak samo jakbyśmy robiły (-li) mielone z mięsa.
Różnica polega na tym, ze kotlety muszą być malutkie, bo inaczej będą sie rozpadać. Smarzy sie je nie za długo.
Można podawać z chlebem lub jako danie obiadowe. Ja wole na ciepło i takie świerzo zrobione. Ale teściowa robi ich dużo i jedzą też na zimno.
O tyle fajny przepis, ze tani i szybki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gaga
nauczyciel NPR



Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 8:56, 30 Mar 2007    Temat postu:

kotlety z kapusty włoskiej

(nie podaje proporcji bo robię "na oko")
- kapusta włoska
- jajka (na cała główkę ja daje 3 szt)
- mąka ziemniaczana (tyle żeby masa była wystarczająco gęsta)
- bułka tarta (jw)
- cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy wg gustu (ja daję wegete, pieprz, oregano i majeranek)

Kapustę poszatkować, ugotować na mięko. Odcedzić, dodać jajka, mąkę, bułke tartą i zeszkloną na oleju, posiekaną cebulkę i czosnek.
Wymieszać. przyprawić. Masa powinna być konsystencji kotletów mielonych, Formować kotlety i smażyć.
Można zmielić ale ja wolę czuć kawałeczki kapustki Very Happy

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gaga
nauczyciel NPR



Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:06, 30 Mar 2007    Temat postu:

Kotlety z kaszy gryczanej:

- ok 8-10 st pieczarek
- 5-6 łyżek kaszy gryczanej
- kawałek bułki namoczonej w mleku
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- przyprawy

Pieczarki i kaszę ugotować. Przełożyć do jednego naczynia. cebulkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać do kaszy z grzybami. Dodać odciśniętą bułkę i przyprawy. zmiksować ub zemleć. Formować kotlety i smażyć na oleju.
Świetnie smakują z sałatką z sałaty lodowej, papryki, sera feta i kukurydzy.

Smaczneg
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:55, 30 Mar 2007    Temat postu:

Ja chyba dzisiaj zrobię ten makaron ze szpinakiem. Tylko się zastanawiam, co do tych wszystkich rzeczy zamiast cebuli można dać, bo mój maż za cebulą to nie bardzo...
Mam jeszcze smak na te kotlety z kaszy ....
W ogóle wegetarianką chyab na czas ciazy zostanę (siłą rzeczy), bo odrzuca mnie od miesa i ryb. Z tym, ze przed ciążą jadłam mięso jak głupia, więc licze na to, że organizm jakiś zapas ma.


Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Pią 10:53, 30 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12400
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 10:12, 30 Mar 2007    Temat postu:

ja bardzo lubie kasze gryczana, gaga, czekam z niecierpliwoscia na przepis..

czemu tylko te wszystkie kotlety musza byc smazone, ja smazenia unikam jak ognia..

ja kiedys robiłam kotlety z ziemniaków,
ale nie mam w tej chwili czasu zeby go wklepac, ale obiecuje, ze po weekendzie to zrobie...

I kiedys pamietam ze moja siostra robiła kotlety z ryzu.., tez były pycha..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 10:54, 30 Mar 2007    Temat postu:

No, to teraz się nie wymiguj. Dawaj te kotlelty z ziemniaków, jak tylko znajdziesz chwilę. I z ryżu też.

Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Pią 13:34, 30 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:53, 30 Mar 2007    Temat postu:

A ja do szpinaku dodaje seret topiony. To pomysł mojej znajomej. Też bardzo fajnie smakuje, zwłaszcza jak serek jest jakiś aromatyczny.
W ogóle szpinak jest bardzo smaczny, nie wiem jak można go nie lubić Very Happy . Może macie jeszcze jakieś potrawy szpinakowe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:56, 30 Mar 2007    Temat postu:

Ja raz w życiu jadłam 10 lat temu. I był ohydny. Dopiero teraz postanowiłam przełamac uraz psychiczny. A czy po obróbce termicznej nie ucieka z niego żelazo?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sagitta
mistrz NPR-u



Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 12:56, 30 Mar 2007    Temat postu:

A jaki kupujecie szpinak mrożony? Chodzi mi o konkretną firmę, bo większość jest z jakimiś smietanami w proszku i nie wiadomo czym jeszcze - ohyda, albo jak smaczna, to nie rozdrobniona. Macie jakiś typ?

A swoją drogą to spory ruch się w tym dziale zrobił. Ciekawe - to wiosna czy odchudzanie tak działa na ludzi? Yellow_Light_Colorz_PDT_06
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:58, 30 Mar 2007    Temat postu:

Albo stan odmienny. Hehehe Yellow_Light_Colorz_PDT_02
I Wielkanoc oczywiście
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:05, 30 Mar 2007    Temat postu:

sagitta ja kupuje mrozony posiekany bez niczego, albo w lisciach tez bez niczego. jak chce ze smietanato sama daje swoja bez laktozy.

kukulka, zelazo nie ucieka Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:11, 30 Mar 2007    Temat postu:

To ja lecę do sklepu po ten szpinak.
Edit: Myślałam, że zjem cąły prosto z patelni, jeszce zxanim trafi do piekarnika. Ten mój traumatyczny szpinak sprzed 10 lat musiał byc najwyraźniej źle zrobiony.
A macie coś z brokułami?


Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Pią 14:11, 30 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin