Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ser żółty

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:58, 28 Kwi 2008
PRZENIESIONY
Wto 8:12, 29 Kwi 2008    Temat postu:

Edwarda napisał:

Mięsko małemu na kanapki piękę sama ale sera nie umiem (jeszcze?) zrobić Wesoly .


Edwardo, już umiesz:
Ser żółty swojski
Składniki:

2 kg białego sera

2 l mleka

2 kostki masła

1 łyżeczka sody

garść kminku

sól
świeże zioła.

Wykonanie:

Mleko (koniecznie wiejskie) wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia.Wrzucić ostrożnie mieszając, pokruszony ser (też wiejski).

Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć.

Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby ser połączył się z masłem.
Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Można dodać trochę rozmarynu.

Mieszać na ogniu ok. 5 minut aż ser będzie ciągnący się i szklisty.

Foremkę „keksówkę” wyłożyć folią spożywczą.

Dno posypać kminkiem i rozmarynem.

Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki.

Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.
Uwaga:
Kompozycja składników, które dodamy do sera może być dowolna: zioła, kminek, mocno wędzone wędliny, salami, czosnek. Każdy ser ma odmienny smak, zależy od fantazji, nastroju robiącego, a nawet pogody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:25, 29 Kwi 2008    Temat postu:

Ile tego wyjdzie potem?
No i czy się nie zepsuje szybko?

Rany jeszcze ser wiejski. Nie no nie dam rady
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 15:55, 29 Kwi 2008    Temat postu:

wyjdzie dużo, można zrobić pół porcji . poszukaj serka na targowiskach, moja koleżanka w twoim mieście kupuje wiejskie mleko i masło
starzeje się wolniej niż sklepowy, spokojna głowa.

przy okazji proste, świetne mięsko:
schab w liściach laurowych

dzień wcześniej zamarynować 1,5 kg schabu w:
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka soli
6 ziarenek pieprzu
16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania
½ szklanki białego wina

Nastaw piekarnik na ok. 200°C


Brytfannę wyłóż posiekaną jedną cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h 30min.

Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia. Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½ szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓ , wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:10, 16 Maj 2008    Temat postu:

I małemu dziecku z tym winem Shocked Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin