Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sałatki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
matunia
za stara na te numery



Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:54, 11 Maj 2014    Temat postu:

ostatnio zajadam się tą sałatką, więc pomyślałam, że podzielę się z Wami, może komuś też posmakuje. Zwykła najzwyklejsza, ale smaczna
Podaję proporcję na taką średnią salaterkę:


Makaron np. muszelki (ale bardzo, bardzo drobne) lub jakiś inny o małych kształtach (pół opakowania)

Fasolka szparagowa zielona. Ja kupuję mrożoną z hortexu - większą połowę opakowania

papryka czerwona - 1/3 średniej papryki

ogórek zielony - niecały jeden

szynka konserwowa - ok. 15 dkg, pokroić w drobną kostkę

szczypiorek - pęczek

Doprawić solą, pieprzem. Ja daję jeszcze ciut czosnku granulowanego i ziół prowansalskich.

Dla osób lubiących lekkostrawnie polecam zamiast majonezu dodać jogurt naturalny, lub pół na pół Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:44, 12 Maj 2014    Temat postu:

jadł ktoś sałatkę ze świeżym szpinakiem? polecam od siebie dodatki takie jak pomidory świeże i suszone, cebulka, jajko na pół twardo, pestki i winegret z ostrą musztardą, jami!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:40, 12 Maj 2014    Temat postu:

Jadłam.
Pyyycha.

Ale pestki to słonecznik akurat tylko był
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:56, 13 Maj 2014    Temat postu:

ja też zawsze słonecznika używam Wesoly
nie sądziłam, że świeży szpinak mi tak "siądzie", ostatnio robię sobie też koktajle owocowe ze szpinakiem - polecam jabłko, banan, kiwi, szpinak, większa szczypta cynamonu i mniejsza pieprzu cayenne, miód, dodać wody i przejechać to dobrze blenderem Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:26, 13 Maj 2014    Temat postu:

Wszystko, tylko nie miód Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:44, 11 Gru 2014    Temat postu:

A może macie sprawdzony przepis na coś jeszcze z brokułami, bez ogórków i migdałów? Mam: brokuły, jogurt, majonez, cebulę, kukurydzę, czerwoną fasolę, czosnek, fetę, ziarna słonecznika, makaron, ser żółty, jajka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agnisza
pierwszy wykres



Dołączył: 25 Paź 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:13, 15 Gru 2014    Temat postu:

Ja mogę polecić kurczaka z brokułami i kukurudzą - usmazyć kurczaka, dodać brokułów, jak się rozmiękną dorzucic kukurydzę, doprawić solą/pieprzem, zabielić delikatnie śmietana i jogurtem.
Podawać najlepiej z makaroem kokardkami Wesoly
Co prawda na liście nie było kurzaka, ale.. 3 inne rzeczy sa Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:38, 10 Wrz 2015    Temat postu:

Macie coś fajnego z kolorowym makaronem?
A drugą jakąś z wędzonym łososiem bym potrzebowała.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:14, 10 Wrz 2015    Temat postu:

Ja mam jedną ulubioną z wędzonym łososiem! Wesoly Poniżej oryginalny przepis, ale wiadomo, że proporcje nie są ścisłe. Z tego akurat wychodzi jednoosobowa porcja Wesoly

50g wędzonego łososia
gotowane jajko (pokrojone w kostkę)
4 małe rzodkiewki (pokrojone w plasterki przekrojone na 4)
2 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć)
zioła do smaku

A, przy czym tu chodzi o łososia wędzonego na gorąco, nie wiem jak wyjdzie z innym Mruga


Ostatnio zmieniony przez Ptysiak dnia Czw 22:15, 10 Wrz 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:37, 10 Wrz 2015    Temat postu:

Z łososiem

Makaron ryżowy , ogórek zielony, łosoś , dużo koperku, czosnek, jogurt gęsty , łyżka majonezu .
Ilość składników w zależności od tego jak duża ma być ta sałatka , bardzo ładnie sie prezentuje , robię czasem z surimi zamiast łososia i też fajne .

Z kolorowego makaronu (w zasadzie nie musi być kolorowy ) suszone pomidory w oliwie , ser mozarella lub włoski , dużo natki pietruszki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 22:07, 11 Wrz 2015    Temat postu:

Gam do takiego łososia 100 g ile makaronu ryżowego? Co to jest dużo koperku? Więcej niż pęczek?

Z drugiej jak tę mozzarellę kroisz?
W tej drugiej sałatce nie ma sosu/jogurtu tylko ta oliwa z pomidorów? Ile tego makaronu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 22:27, 11 Wrz 2015    Temat postu:

Edziu ja wszystko na oko robię , poł paczki makaronu ryżowego wystarczy do 100 g łososia , pęczek koperku tez (chociaż nieraz na targu to megapęki sprzedają , zwykły pęczek ), czosnku ze 3 ząbki.
A w tym z suszonymi , to wystarczy zalewa z suszonych pomidorów , 2 łyżki natki , możesz dodać świeżej bazylii parę pokrojonych listków . Ser w kostkę . Makaron pół paczki , najlepiej jakieś uszka, świderki, żeby dużo oliwy w nich zostało .
To są proste, szybkie sałatki, małoskładnikowe, zajmują 15 min .


Ostatnio zmieniony przez gam dnia Pią 22:30, 11 Wrz 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 22:41, 11 Wrz 2015    Temat postu:

Dzięki.
Lubię konkrety jednak

Dużo natki to też bym cały pęczek brała pod uwagę Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:10, 12 Wrz 2015    Temat postu:

Gam, robię te dwie sałatki od Ciebie Wesoly
Czuję, że zrobią furorę (o ile ich nie zepsuję Mruga)

Makaron ryżowy kupiłam wstążki a nie nitki, żeby coś w talerzu było

A ten na sałatkę z suszonymi pomidorami chyba mi lekko za miękki się ugotował. Nie rozpada się, ale pewnie powinien być dość al dente, co powiesz?

Jak pokroić łososia? Jakieś mniej więcej prostokąty mogą być?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:16, 12 Wrz 2015    Temat postu:

Edziu
Makaron ryżowy zawsze nitki kupuję ale taki tez moze być , tu chodzi o zestawienie kolorystyczne , chcesz ją jeść , bo ładnie wygląda a potem stwierdzisz , że i dobrze smakuje biel makaronu , kolor łososiowy i zieleń koperku . Łososia pokrój jak leci .

Makaron kolorowy jak wystygnie, to też trochę stwardnieje, nie przejmowałabym sie tym .
Trzymam kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin