Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolacja dla gości
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10110
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 12:45, 24 Paź 2010    Temat postu: Kolacja dla gości

Potrzebuję wypróbowane przepisy na ciepłe dania na odświętną kolację- za tydzień zjedzie mi się na cały weekend mnóstwo ludzi, dwa razy po ok. 15 osób. Macie jakieś pomysły? Może jakieś zapiekanki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:59, 25 Paź 2010    Temat postu:

oprócz bigosu i leczo - classic łatwe i smaczne są różne wersje makaronów, robisz jeden makaron dowolny (tagliatelle, spaghetti, lasanie) z dwoma - trzema różnymi sosami, żeby zadowolic wszystkich np z bolońskim, szpinakiem z pleśniowym serem, carbonara lub alio et oilo
do tego sałata i dwa różne wina, szybko i smacznie.

albo koperty z ciasta francuskiego nadziewane czym popadnie - kurczakiem, pieczarkami, łososiem. tez błyskawica.


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Pon 20:06, 25 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10110
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:02, 25 Paź 2010    Temat postu:

Dzięki, Juka, to ciasto francuskie to rzeczywiście szybkie i łatwe :>

A co wymyślić dla gości nieco starszych i bardziej wybrednych (np. nielubiących makaronów) ? Upiekłam kiedyś schab, to narzekali, że za twardy, kurczak z pesto albo z sosem borówkowym okazał się zbyt wyrafinowany i weź tu nakarm takich
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:46, 25 Paź 2010    Temat postu:

oj jak dla starszych to ja bym zwykły schabowy w panierce zrobiła...

u mnie tez w rodzinie nie jadają makaronów i w ogóle niechętni wszelkim "wynalazkom"..

teraz doczytalam ze to ma byc kolacja..
moze pieczone udka, albo szaszłyki... albo krokiety z barszczykiem.....

tak mi do głowy przychodza potrawy jakie bym np mogła zaserwowac tesciom/rodzicom zeby zaspokoic tradycyjne gusta....Mruga

a ostatnio znajomi ugoscili nas kolacja z pieczonymi zeberkami... tez fajny pomysł...


Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Pon 21:51, 25 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 7:19, 26 Paź 2010    Temat postu:

o właśnie, schabowy i kapucha , mniam Cool
przestudiuję potem jakąś Kuchnię Polską, to powiem co wyczytałam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10110
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:25, 26 Paź 2010    Temat postu:

Ta ekipa to raczej smażonego mięsa nie jada
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:35, 26 Paź 2010    Temat postu:

podawalam chyba kiedys przepis na klopsiki w sosie pomidorowym-zrobilam mojej mamie na imieniny-goscie oblizywali doslownie palce Mruga nawet moj tata mega wybredny i stroniacy od "wynalazkow czyt.pizza i pasta) wtrzachnal caly talerz.jesli nie znjadziesz to wpisz w google klopsiki w sosie pom i wyskoczy ci ptrzepis ze smacznego.pl mozna je podac z ryzem, ale ja podaje z kasza gryczana wymieszana z podduszonymi na masle pieczarkami.polecam.ekonomiczne, duzo wychodzi i pyszne
oo znalazlam [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10110
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:37, 26 Paź 2010    Temat postu:

Dzięki, Fresito. Klopsiki to oni akurat uwielbiają Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:22, 27 Paź 2010    Temat postu:

to tymi ich na pewno oczarujesz Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:34, 27 Paź 2010    Temat postu:

o, a mi przyszla do głowy pieczeń rzymska - czyli taki mega klops, może być faszerowany pieczarkami, serem, warzywami, jajem - pieczony w piekarniku

albo
BAGNETY MARYLI

1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko

Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C


albo
karkówka w sosie pomidorowym, gdzieś tu podawałam przepis, pyszny i zawsze się udaje
KARKÓWKA w sosie pomidorowym

Składniki:

- 1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule

SOS:

- 1 szkl. pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Śro 15:38, 27 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:40, 27 Paź 2010    Temat postu:

o, a mi przyszla do głowy pieczeń rzymska - czyli taki mega klops, może być faszerowany pieczarkami, serem, warzywami, jajem - pieczony w piekarniku

albo
BAGNETY MARYLI

1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko

Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C


albo
karkówka w sosie pomidorowym, gdzieś tu podawałam przepis, pyszny i zawsze się udaje
KARKÓWKA w sosie pomidorowym

Składniki:

- 1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule

SOS:

- 1 szkl. pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę (ja podduszam chwilę wcześniej na oleju) pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Śro 15:41, 27 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18955
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:04, 27 Paź 2010    Temat postu:

fajne te bagnety Wesoly ja podobnie robie karczek po krolewsku jak te bagnety
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12399
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 0:11, 01 Lis 2010    Temat postu:

moze juz za poźno zeby pomóc pomysłem micelce, ale moze innym sie przyda..

przy okazji wizyty w domu rodzinnym, przypomniały mi sie.... gołabki....

no ale ja np. sama nie umiem ich robic, no i chyba sa troche pracochłonne.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18863
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:05, 01 Lis 2010    Temat postu:

moim zdaniem golabki nie sa pracochlonne, ja mam tylko malo miejsca niestety. ale hitem sa z kiszonej kapusty jak juz gdzies pisalam tutaj na kuchni, bo nie trzeba obgotowywac kapusty. a i z wloskiej kapusty golabki tez sa fajne i ladniej wygladaja do tego moim zdaniem Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:05, 01 Lis 2010    Temat postu:

U mnie w domu mama z wloskiej kapusty robi, sa duzo delikatniejsze, bardziej strawne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin