Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jabłecznik - pomóżcie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jadzia
mistrz NPR-u



Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 16:53, 14 Cze 2007    Temat postu: Jabłecznik - pomóżcie

Czy jabłka do jabłecznika muszą być kwaśne?! Chciałam jutro upiec, ale mam twierdzi, że teraz nie pora na takie ciasta, i że na targu nie ma kwaśnych jabłek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bystra
za stara na te numery



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:52, 14 Cze 2007    Temat postu:

Zasadniczo do szarlotki najlepsze są szare renety itp. i nie w czerwcu, jak cały aromat straciły...

Rozwiązaniem, na dodatek prawdopodobnie tańszym, jest kupić taki gotowy mus w słoiku na szarlotkę. Albo upiec coś z truskawkami czy rabarbarem!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jadzia
mistrz NPR-u



Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:53, 14 Cze 2007    Temat postu:

Z tym musem to niezły pomysł, jednak boję się, że to nie będzie ten smak... Poza tym, nie wiem, czy jutro go kupię. Chyba zrobię coś innego. Może znacie jakiś fajny przepis dla kulinarnej amatorki? Chodzi mi o coś w miarę odpornego, bo ciasto będzie podróżowało samochodem z godzinę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19917
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:44, 14 Cze 2007    Temat postu:

sernik może być? znam super łatwy przepis. Yellow_Light_Colorz_PDT_02
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:06, 14 Cze 2007    Temat postu:

strzyga napisał:
sernik może być? znam super łatwy przepis. Yellow_Light_Colorz_PDT_02

ja proszę! uwielbiam serniki Yellow_Light_Colorz_PDT_06
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19917
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:56, 14 Cze 2007    Temat postu:

a więc tak: sernik amerykański - to w miarę lekkie ciasto. idealne wg mnie na takie upały, jeśli jest prosto z lodówki.
spód: ok.6-8 sucharków, 2 łyżki cukru, 50 g masła
masa: 600 g białego sera półtłustego (najlepiej) 3-krotnie mielonego, 200 g kwaśnej śmietany, 5 jajek, 175 g cukru, skórka z 1/2 cytryny (ja przeważnie wlewam jednak na oko "cytrynki") 50 g mąki ziemniaczanej, łyzeczka proszku do pieczenia.
Ja mam super-mikser, więc wszystko co na spód wkładam do niego i miksuję, dla nie-posiadaczy miksera: najpierw trzeba pokruszyć sucharki zawinięte w serwetkę wałkiem, a potem zagnieść wszystko. Wyłożyć na spód tortownicy.
To, co na masę serową podobnie (jeśli ser nie był mielony to najpierw rozetrzeć, zemleć go, czy jak to się tam nazywa poprawnie), białka ubić na sztywną pianę, potem "wlać" masę do piany i rozmieszać na jednolitą masę. Wylać do tortownicy. piec ok. 1 h-1,5 h w temp 150 st.C na rumiany kolor.

juka, jak znasz już ten przepis, to służę innymi. Też uwielbiam serniki. To moje popisowe ciasto Wesoly szczególnie sernikowo-makowy duet (bo makowiec to ulubione ciasto mojeg M., więc często to robię w ramach kompromisu Very Happy )
A robiłaś kiedyś sernik z rosą? nie wiem dlaczego "rosa" mi sie nie chce utrzymać Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jadzia
mistrz NPR-u



Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 6:28, 15 Cze 2007    Temat postu:

Strzyga, cóż za zapał do pieczenia. Ja nie znoszę tego robić, ale zostałam zmuszona - mamy upiec ciasto w ramach kursu przedmałżeńskiego Chyba zostanę przy jabłeczniku i jakoś zdobędę te jabłka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bystra
za stara na te numery



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:52, 15 Cze 2007    Temat postu:

Wesoly To spoko, Twoja mama go nie będzie próbować, więc... dasz radę. A mus jest z właśnie takich szarlotkowych jabłek - do nabycia w każdym supermarkecie.

Na marginesie - gdzie uczęszczasz na kurs i w jakiej jest on formie. Jesteś zadowolona? Mówią z sensem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:03, 15 Cze 2007    Temat postu:

Jadzia napisał:
Strzyga, cóż za zapał do pieczenia. Ja nie znoszę tego robić, ale zostałam zmuszona - mamy upiec ciasto w ramach kursu przedmałżeńskiego .


że jak prosze??? Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

coż to za kurs???? Yellow_Light_Colorz_PDT_04


jabłka moga być słodkie tylko dodaj kwasek cytrynowy (niewiele)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 15:34, 15 Cze 2007    Temat postu:

strzyga, wielkie dzięki Very Happy . ja piekę tylko bardzo klasyczny sernik - wiedeński .

Jadzia - to jest dopiero wymagający kurs Yellow_Light_Colorz_PDT_03 . jakbym w takim uczestniczyła 13 lat temu, to chyba bym dalej nie była mężatką
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kajanna
za stara na te numery



Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:03, 15 Cze 2007    Temat postu:

Jadzia napisał:
Ja nie znoszę tego robić, ale zostałam zmuszona - mamy upiec ciasto w ramach kursu przedmałżeńskiego


Macie upiec, czy ty masz upiec? Very Happy Bo to duża różnica.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bystra
za stara na te numery



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:16, 15 Cze 2007    Temat postu:

Niania napisał:


że jak prosze??? Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

coż to za kurs???? Yellow_Light_Colorz_PDT_04


jabłka moga być słodkie tylko dodaj kwasek cytrynowy (niewiele)


Jak dla mnie to bardzo TRADYCYJNY kurs. Piec maja oczywiście KOBIETY, bo przecież mężczyźni nie będą się realizować w domowej kuchni... co najwyżej w kuchni dostarczającej satysfakcji, czyli jak Pascal, Makłowicz lub szef kuchni w Mariocie Uwaga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin