Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gotowanie na parze
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:11, 15 Lip 2008
PRZENIESIONY
Wto 17:18, 08 Kwi 2014    Temat postu:

Ja gotuję i przyznam, że w dużej mierze z lenistwa Mruga Bo mój garnek ma 2 poziomy, więc na jeden wrzucam np ziemniaki, a na drugi kalafior. Oprócz tego nie muszę odlewać ziemniaków. Gotuję jeszcze brokuły, rybę(skrapiam ją cytryną, odrobinę solę).

Ostatnio nawet ugotowałam żeberka na parze, pierś z kurczaka też jest bardzo dobra, tylko trzeba ją dobrze przyprawić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AnnaJo
początkujący NPR-owicz



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:16, 15 Lip 2008
PRZENIESIONY
Wto 17:22, 08 Kwi 2014    Temat postu:

faktycznie, skoro mozna za jednym zamachem dwie rzeczy ugotować, super.

a czasowo jak to wychodzi? dłużej niż gotowanie w wodzie, czy krócej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:19, 15 Lip 2008
PRZENIESIONY
Wto 17:22, 08 Kwi 2014    Temat postu:

Nigdy nie mierzyłam czasu Wesoly Ale myślę, że czas jest porównywalny do gotowania w wodzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:00, 16 Lip 2008
PRZENIESIONY
Wto 17:22, 08 Kwi 2014    Temat postu:

Mnie się wydaje, że na parze jest szybciej... ale może to tylko wrażenie Mruga.
Też gotuję wszystko - i bez soli - wychodzi super! Nawet ziemniaki. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
babajaga
za stara na te numery



Dołączył: 15 Lis 2013
Posty: 2645
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:40, 07 Maj 2014    Temat postu:

warzywa to wiadomo jak, ale macie jakieś przepisy na mięso?
Kupiłam parowar - taki elektryczny z 3 półkami. No i szukam sprawdzonych przepisów co ile czasu ma się gotować, tak żeby cały obiad na raz zrobić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:51, 07 Maj 2014    Temat postu:

nie mam przepisu, ale wiem że na osobnej półce muszą być warzywa (górna), a na osobnej mięso. robiłam do tej pory rybę (do 15 min.) kurczaka (10-15 min.) i indyka (20 -25 min.), na czas wpływa też forma w jakiej paruje się mięso - kostki/paski krócej, w całości bez rozbicia dłużej.
a co do smaku, to po prostu marynuję mięso w ulubionym sosie albo mieszance przypraw i takie wrzucam do parowara.
lubię pierś w czosnku i ziołach + brokuły w sosie czosnkowym.
rybka w cytrynie + szparagi.
indyk w papryce + bakłażan/cukinia.
daj znać jak Ci idzie i jak Ci smakują uparowane potrawy. dla niektórych to trudny smak Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:04, 07 Maj 2014    Temat postu:

ja dotąd tylko warzywa czasem gotowałam na parze, to są smaczniejsze mają bardziej intensywny smak Mruga ale ja jeszcze nie mam prawdziwego parowaru, gotuję tak, że kładę metalowe sitko na garnku i zakrywam pokrywką Mruga ale muszę kiedyś pomyśleć nad takim prawdziwym, pewnie wtedy bym częściej tak gotowała
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:18, 07 Maj 2014    Temat postu:

ja gotowałam na parze intensywnie na samym początku, jak maszyna do mnie trafiła, teraz mam trochę mniej zapału. i chyba mnie zainspirowałyście co do jutrzejszego obiadu Wesoly mam jakiś najprostszy model, ale jest sitko do gotowania ryżu, to chętnie go jutro wypróbuję. jeszcze nie gotowałam ryżu na parze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
babajaga
za stara na te numery



Dołączył: 15 Lis 2013
Posty: 2645
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:19, 07 Maj 2014    Temat postu:

na razie zajadam się młodymi ziemniakami. może w piątek spróbuję z jakąś rybą.
Brain, a ta marynata nie będzie za bardzo skapywać na dół tak, że nic z niej nie zostanie? jak to w praktyce działa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:26, 07 Maj 2014    Temat postu:

babajaga - ja do parowara daję odsączone kawałki zamarynowanego mięsa. coś tam skapnie, ale w parowarze sosu i tak nie ukręcisz, więc mi wszystko jedno czy zostanie coś marynaty czy nie. ona ma dać smak i zapach, a mięsko musi w niej poleżeć dłuższą chwilę (im dłużej tym lepiej, czasem zostawiam na noc) i na tym się kończy jej główna rola
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trulek
za stara na te numery



Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:16, 07 Maj 2014    Temat postu:

Ryba z parowara mi nie wychodzi Smutny
Najlepiej smakuje gulasz z karkówki na najniższej półce, ziemniaki na drugiej i marchew z groszkiem na najwyższej. Im wyższa półka tym dłuższy czas gotowania. Mięso trzymam 45 minut, ziemniaki 30, marchew 20 a groszek 4. Mam model Tefal witamin + Na talerzu polewam wszystko masłem roztopionym na patelni i solę ziemniaki oraz marchewkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:19, 13 Maj 2014    Temat postu:

dzisiaj udało mi się wydobyć intensywny smak kurczaka z parowara - posmarowałam kawałki piersi zieloną pastą curry i przyprawiłam świeżą solą, pieprzem, wychodzi na prawdę smaczny - niejałowy kurczak Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:47, 13 Maj 2014    Temat postu:

to ja się pochwalę, że też gotuję na parze!
tylko nie mam parowaru, a szybkowar ze specjalnym koszykiem. Robię tam głównie warzywa - i te mi na razie wychodzą... mięsko nie za bardzo...

np ziemniaki mi nie smakowały, może przez to, że w sumie trudno je posolić
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:07, 13 Maj 2014    Temat postu:

Wy takie cuda potraficie robić w parowarze, a ja mam nawet książkę kucharską tylko z przepisami na parowar, a paruję głównie... mrożonki Wstyd

Jedna półka mrożone warzywa, kolejna jakiś kurczak lub łosoś, pół godzinki i gotowe. Czasem wpadnie coś świeżego, ale też na szybko. Do tego nie umiem i nie korzystam z przypraw i nie przepadam za próbowaniem nowych smaków, więc takie mdłe, parowarowe jedzenie bardzo mi odpowiada

Niestety przez takie moje "obiadki" Narzeczony nabył awersji do parowaru... trochę mu się nie dziwię, ale będę musiała koniecznie to naprawić Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:11, 13 Maj 2014    Temat postu:

Koszatniczko ja nie paruję, ale jak pieke ziemniaki w piekarniku to obieram i wtedy sole i zostawiam na jakis czas, tak sie sie mieso pekluje. Wtedy troche tej soli wchodzi do srodka tez Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin