Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

gotowane mięso
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18106
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:49, 10 Sty 2011    Temat postu: gotowane mięso

Jak przerobić mięsko z rosołu aby cos z tego wyszło na dzien następny?
Macie jakieś propozycje?
Ja robie mielone i z tego mielonego krokiety/spaghetti/nadzienie do naleśników. Dzisiaj zainspirowana pomysłem kolezanki zrobilam tortille(właściewie mąż Mruga ale pomysł mój ) miesko pokroic na kawałki usmazyć na małej ilości oleju, dodac przyprawę do gyrosa/kebaba z Prymatu(Kamis jest blee)no i do tortilli to co kazdy lubi Wesoly zajadalismy się Wesoly
A co mozna jeszcze zrobić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szpaczek1
mistrz NPR-u



Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:07, 10 Sty 2011    Temat postu:

Moja mama wołowe z rosołu obsmażała na maśle do lekkiego zrumienienia, a później do tego robiła sos chrzanowy... lub musztardowy. Bardzo dobre. Ja niestety nie potrafię czegoś takiego zrobićSmutny I kartofle.

Z tortilą bardzo fajny pomysł.

My jak robimy rosół to mięso mielimy z warzywami, pakujemy do zamrażarki i później robimy pierogi z mięsem. Staramy się robić przynajmniej dwa rodzaje farszu jeżeli chodzi o przyprawy. Czasami wychodzi bardzo dobre:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 18835
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:32, 10 Sty 2011    Temat postu:

pokroić to mięsko w małe kawałki, połączyć z posiekaną cebulką, jajkiem i pieczarkami, sól, pieprz, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć jak kotlety mielone.

albo zrobić z tego i warzyw z rosołu potrawkę.


Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Pon 19:33, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 11798
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 20:14, 10 Sty 2011    Temat postu:

ja robie sosik koperkowy do gotowanego mieska..

pycha..

choc oststnio jem to cos przez trzy dni i mam dosc... ale zmodyfikowalam danie, i podalam sos z miesem z kaszą gryczana...

sos robie taki: roztapiam maslo-ok 2 łyzek, do tego dodaje mąke-mieszam na gładka mase.....

zalewam to wszystko bulionem (ja rozpuszczam rosołek- 1/2 kostki-na 1 szklanke gorącej wody)

zagotowuję sosik-stale mieszajac (najlepiej taka trzepaczka, nie robia sie grudki), po zdjeciu z ognia, dodaje jogurt (w wersji bardziej tłustej-moze byc smietana)

doprawia pieprzem, papryką, co tam kto lubi...Mruga
na koniec daje koperek- najlepiej swiezy, ja mam posiekany zamrozony, fajny zapach.. ale moze byc suszony..

bardzo fajne do ziemniaków, ryzu, kaszy gryczanej...

kidys juka pisala fajny przepis na miesko z rosolu w sosie chrzanowym.. dobre to było ae niestety nie dla mojego meza i jego kłopotów zoladkowych...

inna wersja sosu..


zamiast koperku- 2 łyzki groszku konserwowego i łyzeczka musztardy- nadaje fajny smak....

ja dzis wlasnie kombinuje co z takiego miesa zrobic..
wlasnie ulepilam 12 pierogów.. ale zbraklo cista i nie chcialo mi sie dorabiac.. a farsz został..

nie chce mi sie smazyc nalesników.. wszystko trafilo do zamrazarki..

nigdy nie robiłam tortilli, co tam oprócz mieska mozna "włozyc'..


Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Pon 20:19, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8806
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:43, 10 Sty 2011    Temat postu:

Dona napisał:


nigdy nie robiłam tortilli, co tam oprócz mieska mozna "włozyc'..


Przede wszystkim papryke pokrojona w paseczki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18144
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:47, 10 Sty 2011    Temat postu:

jak co zrobic z mieskiem z rosulu? obrysc kuraka a wolowe zjesc na kolacje z chrzanen, nie wiedze problemu

a i zawsze czesc mieska daje do rosolu na talerz, ukladam wianuszek z makaronu, do srodka kawalki mieska, marchewka i pietruszka, takie zalewam rosolem. a ze moj piekny pochlania nieskonczone ilosci rosolu jak mu raz na rok ugotuje to idzie cale mieso z niego na talerz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 18835
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:08, 10 Sty 2011    Temat postu:

a, kurczaka można odsmażyć np. w panierce 'chrupiący kurczak" na patelni. do frytek super.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14229
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:09, 10 Sty 2011    Temat postu:

Też mięsko z rosołu zjadam w zupie po prostu Mruga
Ale to pewnie zależy ile jest tego takiego "zjadliwego".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18106
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:28, 10 Sty 2011    Temat postu:

T posiekał sałatke lodowa i pomidora w kostke, ogorka zielonego starl na tarce wszystko przyprawil.tortille podgrzal na patelce, posmarowal tzatzikami, polozyl warzywa na to miesko i zrolowal.boskie, tyle ze sie nie mozemy ruszac z obzarstwa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4586
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:29, 10 Sty 2011    Temat postu: Re: gotowane mięso

fresita napisał:
Jak przerobić mięsko z rosołu aby cos z tego wyszło na dzien następny?
Macie jakieś propozycje?
Ja robie mielone i z tego mielonego krokiety/spaghetti/nadzienie do naleśników. Dzisiaj zainspirowana pomysłem kolezanki zrobilam tortille(właściewie mąż Mruga ale pomysł mój ) miesko pokroic na kawałki usmazyć na małej ilości oleju, dodac przyprawę do gyrosa/kebaba z Prymatu(Kamis jest blee)no i do tortilli to co kazdy lubi Wesoly zajadalismy się Wesoly
A co mozna jeszcze zrobić?


mielone mięso z rosołu+mielone warzywa z rosołu+dużo przysmażonej cebulki+kasza gryczana+dużo koperku = najlepszy na świecie farsz do pierogów
moja niemięsożerna corka zjada takich z 15 naraz


i jeszcze z kuchni regionalnej, odmiana kurczakowej potrawki z ryżem - ferkase albo frikase, bardzo smaczniutkie , np wg tego przepisu [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Pon 21:35, 10 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 11798
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:24, 10 Sty 2011    Temat postu:

strzyga napisał:
a, kurczaka można odsmażyć np. w panierce 'chrupiący kurczak" na patelni. do frytek super.


no ale to takie malo dietetyczne pomysły...Mruga

ja to teraz sobie pozwalam na sosiki, smazenie itd.

normalnie "dietetycznie' to bym zjadła... po prostu samo gotowane mieso...


a pierogi z miesem bardzo lubie...ale nie znosze lepic...Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 18106
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:39, 10 Sty 2011    Temat postu:

dziękuję za inspiracje Wesoly nie umiem jeszcze robić pierogów, ale te z kaszą mnie zaintrygowały Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 11798
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 9:12, 11 Sty 2011    Temat postu:

moja mama robi pierogi z samą kaszą zmieszaną z serem białym...uwielbiam je.. z roztopionym masełkiem.. pycha...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
silva
Moderator



Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 5888
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:17, 11 Sty 2011    Temat postu:

może bardziej dietetycznie - mięso z rosołu posypywałam np. ziołami prowansalskimi i podduszałam na maśle w garnuszku i czasem też polewałam to miodem albo podgotowywałam w soku jabłkowym takim do picia z Hortexu Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 18835
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:30, 11 Sty 2011    Temat postu:

Dona napisał:
no ale to takie malo dietetyczne pomysły...Mruga
)


a kto powiedział, że ma być dietetycznie

poza tym lżejszy był wcześniejszy pomysł z potrawką Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin